Prati nas

Kuhinja

Karamelizirani luk

Kuhamo luk. Od ove jeftine i svakodnevne namirnice vrlo je jednostavno pripremiti ukusan namaz, prilog jelima od mesa ili dodatak umacima. Za pripremu karameliziranog luka mogu se koristiti i crveni i bijeli luk, a isto tako i ljutika. Probajte.

Objavljeno

|

Kako kuhati crveni luk?
foto: BigStock

Čitajući knjigu “Pod suncem Toskane” autorice Frances Mayes za ovaj prilog od luka inspirirala me njena priča života u Italiji, piše Hrvoje s portala Kuzivanje.com. Karamelizirani luk osim osim što se može jesti kao namaz na prepečenom kruhu, zbog svoje arome koju mu daju maslinovo ulje i aceto balzamico može se posluživati uz pečeno meso ili povrće s roštilja, može se dodavati umacima ili koristiti kod prireme gulaša.

Za pripremu karameliziranog luka mogu se koristiti i crveni i bijeli luk, a isto tako i ljutika (ja sam koristio ljutiku), a po želji za dodatnu aromu mogu se dodati i grančice majčine dušice. Sam postupak pripreme je poprilično jednostavan i brzo gotov, bitno je i imati malo strpljenja te cijeli postupak karameliziranja raditi na jako laganoj vatri. Koja ćete vi jela obogatiti svojim karameliziranim lukom.


Sastojci

4 srednje glavice luka ili 8 manjih ljutika
4 – 5 žlica maslinovog ulja
4 žlice aceta balzamica
1 žlica šećera
sol
papar

Umak od luka

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Na tavi zagrijati ulje i dodati luk narezan na ploške. Na laganoj vatri uz povremeno miješanje pirjati luk oko 15 minuta dok ne uvene. Začiniti luk solju, paprom i šećerom, dodati aceto balzamico, a po potrebi ako vam se čini da je previše suho dodati još koju žlicu maslinovog ulja. Nastaviti pirjati oko 30 minuta dok smjesa ne postane gusta, tamna i kašasta. Luk bi tada trebao biti jako mekan. Maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. Luk premjestiti u pripremljenu staklenku i čuvati u hladnjaku do upotrebe.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP