Prati nas

Kuhinja

Karamelizirani luk

Kuhamo luk. Od ove jeftine i svakodnevne namirnice vrlo je jednostavno pripremiti ukusan namaz, prilog jelima od mesa ili dodatak umacima. Za pripremu karameliziranog luka mogu se koristiti i crveni i bijeli luk, a isto tako i ljutika. Probajte.

Objavljeno

|

Kako kuhati crveni luk?
foto: BigStock

Čitajući knjigu “Pod suncem Toskane” autorice Frances Mayes za ovaj prilog od luka inspirirala me njena priča života u Italiji, piše Hrvoje s portala Kuzivanje.com. Karamelizirani luk osim osim što se može jesti kao namaz na prepečenom kruhu, zbog svoje arome koju mu daju maslinovo ulje i aceto balzamico može se posluživati uz pečeno meso ili povrće s roštilja, može se dodavati umacima ili koristiti kod prireme gulaša.

Za pripremu karameliziranog luka mogu se koristiti i crveni i bijeli luk, a isto tako i ljutika (ja sam koristio ljutiku), a po želji za dodatnu aromu mogu se dodati i grančice majčine dušice. Sam postupak pripreme je poprilično jednostavan i brzo gotov, bitno je i imati malo strpljenja te cijeli postupak karameliziranja raditi na jako laganoj vatri. Koja ćete vi jela obogatiti svojim karameliziranim lukom.

Sastojci

4 srednje glavice luka ili 8 manjih ljutika
4 – 5 žlica maslinovog ulja
4 žlice aceta balzamica
1 žlica šećera
sol
papar

Umak od luka

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Na tavi zagrijati ulje i dodati luk narezan na ploške. Na laganoj vatri uz povremeno miješanje pirjati luk oko 15 minuta dok ne uvene. Začiniti luk solju, paprom i šećerom, dodati aceto balzamico, a po potrebi ako vam se čini da je previše suho dodati još koju žlicu maslinovog ulja. Nastaviti pirjati oko 30 minuta dok smjesa ne postane gusta, tamna i kašasta. Luk bi tada trebao biti jako mekan. Maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. Luk premjestiti u pripremljenu staklenku i čuvati u hladnjaku do upotrebe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.