Prati nas

Kuhinja

Kitnkez, kotonjada ili sir od dunja

Kitnkez ili sir od dunja stara je tradicionalna slastica koja se priprema početkom jeseni za vrijeme trajanja dunja. Tvrde, mirisne i opore, dunje su idealne kao sastojak u kompotima, za pečenje ili konzervirana kao namaz.

Objavljeno

|

Kako napraviti sir od dunja?
foto: Kuzinavanje.com

Kitnkez ili sir od dunja stara je tradicionalna slastica koja se priprema početkom jeseni za vrijeme trajanja dunja. Tvrde, mirisne i opore, dunje su idealne kao sastojak u kompotima, za pečenje ili konzervirana kao namaz. Kako napraviti ovaj jedinstveni desert otkriva nam Hrvoje, autor bloga Kužinavanje.com.

Sastojci

2 – 2 ½ kg zrelih dunja
500 g šećera
sok i korica 1 limuna

Priprema

Dunje oprati, narezati na četvrtine, očistiti i nasjeckati na kockice. Staviti u lonac i preliti sa toliko vode da dunje budu pokrivene. Na laganoj vatri kuhati oko 20 minuta dok dunje omekšaju.  Kuhane dunje procijediti , vratiti u lonac u kojem su se kuhale i štapnim mikserom izmiksati u pire. Dobivenom pireu dodati šećer i na laganoj vatri kuhati oko 1 – 1,5 sat miješajući dok se ne zgusne i trag kuhače po dnu lonca ostaje vidljiv, dodati limunov sok i koricu te još malo kuhati. Smjesu uliti u prethodno pripremljene kalupe lagano premazane uljem. Pustiti da se ohladi, a zatim sušiti na zraku 24 do 48 sati dok kotonjada ne postane dovoljno suha da se može istresti iz kalupa. Dalje sušiti još nekoliko dana, a zatim narezati i čuvati u kutiji sa lovorovim lišćem.


Što napraviti s dunjama?

foto: BigStock

Mali savjeti

1. dunje nije potrebno guliti zbog velike količine pektina koji se nalazi u kori i pomaže u zgušnjavanju tj. želiranju

2. u nekim receptima stoji da se koristi ista količina šećera kolika je i težina propasiranih dunja. Šećer je sastojak koji u kotonjadi možete prilagoditi po svom ukusu, netko voli više, a netko manje slađu

3. ovisi o količini kotonjade koju kuhate, prilagodite i produžite vrijeme kuhanja

4. kotonjadu kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje da se ne „uhvati“ za dno posude i da ne zagori

5. na laganoj vatri kotonjada manje prska prilikom kuhanja

6. trajanje sušenja kotonjade ovisi i o vremenu, najbolje se suši ako je vrijeme burno

7. u kotonjadu se po želji prilikom kuhanja mogu dodati grubo narezani bademi ili orasi, a osušena kotonjada može se po želji uvaljati i u kristal šećer

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP