Prati nas

Kuhinja

Kitnkez, kotonjada ili sir od dunja

Kitnkez ili sir od dunja stara je tradicionalna slastica koja se priprema početkom jeseni za vrijeme trajanja dunja. Tvrde, mirisne i opore, dunje su idealne kao sastojak u kompotima, za pečenje ili konzervirana kao namaz.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako napraviti sir od dunja?
foto: Kuzinavanje.com

Kitnkez ili sir od dunja stara je tradicionalna slastica koja se priprema početkom jeseni za vrijeme trajanja dunja. Tvrde, mirisne i opore, dunje su idealne kao sastojak u kompotima, za pečenje ili konzervirana kao namaz. Kako napraviti ovaj jedinstveni desert otkriva nam Hrvoje, autor bloga Kužinavanje.com.

Sastojci

2 – 2 ½ kg zrelih dunja
500 g šećera
sok i korica 1 limuna

Priprema

Dunje oprati, narezati na četvrtine, očistiti i nasjeckati na kockice. Staviti u lonac i preliti sa toliko vode da dunje budu pokrivene. Na laganoj vatri kuhati oko 20 minuta dok dunje omekšaju.  Kuhane dunje procijediti , vratiti u lonac u kojem su se kuhale i štapnim mikserom izmiksati u pire. Dobivenom pireu dodati šećer i na laganoj vatri kuhati oko 1 – 1,5 sat miješajući dok se ne zgusne i trag kuhače po dnu lonca ostaje vidljiv, dodati limunov sok i koricu te još malo kuhati. Smjesu uliti u prethodno pripremljene kalupe lagano premazane uljem. Pustiti da se ohladi, a zatim sušiti na zraku 24 do 48 sati dok kotonjada ne postane dovoljno suha da se može istresti iz kalupa. Dalje sušiti još nekoliko dana, a zatim narezati i čuvati u kutiji sa lovorovim lišćem.


Što napraviti s dunjama?

foto: BigStock

Mali savjeti

1. dunje nije potrebno guliti zbog velike količine pektina koji se nalazi u kori i pomaže u zgušnjavanju tj. želiranju

2. u nekim receptima stoji da se koristi ista količina šećera kolika je i težina propasiranih dunja. Šećer je sastojak koji u kotonjadi možete prilagoditi po svom ukusu, netko voli više, a netko manje slađu

3. ovisi o količini kotonjade koju kuhate, prilagodite i produžite vrijeme kuhanja

4. kotonjadu kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje da se ne „uhvati“ za dno posude i da ne zagori

5. na laganoj vatri kotonjada manje prska prilikom kuhanja

6. trajanje sušenja kotonjade ovisi i o vremenu, najbolje se suši ako je vrijeme burno

7. u kotonjadu se po želji prilikom kuhanja mogu dodati grubo narezani bademi ili orasi, a osušena kotonjada može se po želji uvaljati i u kristal šećer

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP