Prati nas

Kuhinja

Kitnkez, kotonjada ili sir od dunja

Kitnkez ili sir od dunja stara je tradicionalna slastica koja se priprema početkom jeseni za vrijeme trajanja dunja. Tvrde, mirisne i opore, dunje su idealne kao sastojak u kompotima, za pečenje ili konzervirana kao namaz.

Objavljeno

|

Kako napraviti sir od dunja?
foto: Kuzinavanje.com

Kitnkez ili sir od dunja stara je tradicionalna slastica koja se priprema početkom jeseni za vrijeme trajanja dunja. Tvrde, mirisne i opore, dunje su idealne kao sastojak u kompotima, za pečenje ili konzervirana kao namaz. Kako napraviti ovaj jedinstveni desert otkriva nam Hrvoje, autor bloga Kužinavanje.com.

Sastojci

2 – 2 ½ kg zrelih dunja
500 g šećera
sok i korica 1 limuna

Priprema

Dunje oprati, narezati na četvrtine, očistiti i nasjeckati na kockice. Staviti u lonac i preliti sa toliko vode da dunje budu pokrivene. Na laganoj vatri kuhati oko 20 minuta dok dunje omekšaju.  Kuhane dunje procijediti , vratiti u lonac u kojem su se kuhale i štapnim mikserom izmiksati u pire. Dobivenom pireu dodati šećer i na laganoj vatri kuhati oko 1 – 1,5 sat miješajući dok se ne zgusne i trag kuhače po dnu lonca ostaje vidljiv, dodati limunov sok i koricu te još malo kuhati. Smjesu uliti u prethodno pripremljene kalupe lagano premazane uljem. Pustiti da se ohladi, a zatim sušiti na zraku 24 do 48 sati dok kotonjada ne postane dovoljno suha da se može istresti iz kalupa. Dalje sušiti još nekoliko dana, a zatim narezati i čuvati u kutiji sa lovorovim lišćem.


Što napraviti s dunjama?

foto: BigStock

Mali savjeti

1. dunje nije potrebno guliti zbog velike količine pektina koji se nalazi u kori i pomaže u zgušnjavanju tj. želiranju

2. u nekim receptima stoji da se koristi ista količina šećera kolika je i težina propasiranih dunja. Šećer je sastojak koji u kotonjadi možete prilagoditi po svom ukusu, netko voli više, a netko manje slađu

3. ovisi o količini kotonjade koju kuhate, prilagodite i produžite vrijeme kuhanja

4. kotonjadu kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje da se ne „uhvati“ za dno posude i da ne zagori

5. na laganoj vatri kotonjada manje prska prilikom kuhanja

6. trajanje sušenja kotonjade ovisi i o vremenu, najbolje se suši ako je vrijeme burno

7. u kotonjadu se po želji prilikom kuhanja mogu dodati grubo narezani bademi ili orasi, a osušena kotonjada može se po želji uvaljati i u kristal šećer

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP