Prati nas

Stil i ljepota

Sve se može: Ostanite frajer i nakon pedesete!

Muškarac 21. stoljeća ne koristi estetsku kirurgiju i ne pretvara se da je mlađi no što je. Svoju vitalnost održava njegom tijela, aktivnim životom, praćenjem tehnologija i druženjem s mlađima od sebe.

Objavljeno

|

Kako ostati zgodan u starosti?
foto: BigStock

Ukratko, prihvatite ćelavost, nabavite dobar sat i nemojte depilirati prsa. Dopušteno je bojiti kosu, obavezno uredite spojene obrve (ako ih imate) i nosite traperice, piše Daily Mail. Istraživanje provedeno na više od 1500 američkih žena i muškaraca dobi 18-55 godina pokazuje da skoro 50% ispitanika misli kako bi muškarci trebali farbati kosu i bradu, ako su sijedi. Utješno je što druga polovica ispitanika ne misli tako, što je i naš stav.

Ali nije prihvatljivo pratiti djecu na društvenim mrežama, koristiti preparate za tamnjenje kože ili depilacija. Michele Probst, kozmetičarka i šminkerica slavnih kaže „Nikada niste prestari da se počnete brinuti o svojoj koži. Danas muškarci troše 33 milijardi dolara godišnje na svoj izgled. Lice je prvo što se primijeti na vama, brinite se o njemu. Nije stvar u uljepšavanju, već u tome da vam koža izgleda zdravo.“


Uz to, potrebno je obavljati godišnje preglede kod liječnika, a prihvatljivo je i ležerno odijevanje pa i nošenje kožnih jakni. Na popisu dopuštenih stvari je i eliminacija dlaka u nosnicama i ušima, ali nije dopušteno nošenje pripijenih traperica, bušenje tijela i injektiranje botoksa. Ono što je posebno zanimljivo jest da 40% ispitanika misli kako bi muškarci trebali obrijati glavu kao svojevrsni modni stav. Ispitanici su podijeljeni oko tetoviranja, no 51% ih misli kako je nadlaktica najbolji dio tijela za tetovažu.

Dobra stvar je da većina ispitanih misli da se sredovječni muškarci ne trebaju suzdržavati od životnih radosti i uzbuđenja: od bungee jumpinga preko ronjenja do zmajarenja i skijanja na vodi. 60% ispitanih misli da bi muškarci stariji od 50 godina trebali štedjeti za stare dane. 4 od 10 ispitanih misli da je važno redovito obavljati kolonoskopiju, dok ih 36 posto misli da bi se pedesetogodišnjaci trebali odvažiti i riskirati u karijeri kako bi ostvarili svoje snove.

Ispitanici koji su već navršili 50 godina u 34% slučajeva priznaju da osjećaju svoje godine. Drugih 34% ih kaže da se osjećaju kao i u četrdesetima, dok ih se 12% izjasnilo da se osjećaju kao u tridesetima. Mali ostatak kaže da se osjećaju kao da su tinejdžeri.

Ono što je posebno istaknuto jest da bi muškarci i nakon 50. rođendana trebali očuvati vitalnost kroz održavanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života te praćenje tehnologija. Svoje bi godine trebali koristiti kao prednost kroz dijeljenje znanja i iskustva povezujući se i komuniciranju s osobama mlađima od sebe.

.

Stil i ljepota

Helen Mirren zasjala na modnoj reviji: ‘Možete umrijeti mladi ili ostarjeti, nema trećeg’

Slavna glumica nosila je modnu reviju poznatog francuskog brenda i postala apsolutna zvijezda večeri kad je izula cipele i potrčala pistom. “Bolje je ostariti dostojanstveno. ‘Više nikada ne želim imati 25 godina, već uživam u svom ovom iskustvo koje imam’, kaže.

Objavljeno

|

Helen Mirren pridodala je još nešto podužoj listi razloga zašto je volimo. Tijekom L’Orealove modne revije u Parizu na kojoj je prikazana kolekcija za proljeće/ljeto 2020. godine, 74-godišnja glumica je potrčala modnom pistom i to posve bosa. Fotografiju tog veselog trenutka objavila je i svojem Instagramu i uz nju napisala: “Doslovno polijećem!”

Svi su komentirali kako je Mirren ukrala show i bila zvijezda večeri. Prije nastupa na reviji, u zapozorju je novinarima govorila o svojem iskustvu starenja te otkrila svoju osobnu filozofiju kad je ta tema u pitanju. “Puno je bolje stariti dostojanstveno. Prihvatite to što se događa i nosite se s time. Možete umrijeti mladi ili ostarjeti. Nema ništa između. A ako je već tako, onda slobodno možete i uživati u tom procesu”, kazala je Mirren.


“Moja je majka jednom rekla ‘Ne brini o starenju. Znam kako je to kad zamišljaš da imaš 45 godina dok imaš 25. Tad pomisliš: ‘O moj bože, pa tko želi imati 45?’ No kad stvarno napuniš 45, shvatiš da si prilično cool i da više ne želiš imati 25 godina.’ Moja je majka bila apsolutno u pravu. Svaka dob nosi svoje prednosti i nedostatke, a ti nakon nekog vremena shvatiš da se ne želiš vratiti. Želiš biti točno ondje gdje jesi i imati svo to iskustvo koje imaš.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP