Prati nas

Stil i ljepota

Sve se može: Ostanite frajer i nakon pedesete!

Muškarac 21. stoljeća ne koristi estetsku kirurgiju i ne pretvara se da je mlađi no što je. Svoju vitalnost održava njegom tijela, aktivnim životom, praćenjem tehnologija i druženjem s mlađima od sebe.

Objavljeno

|

Kako ostati zgodan u starosti?
foto: BigStock

Ukratko, prihvatite ćelavost, nabavite dobar sat i nemojte depilirati prsa. Dopušteno je bojiti kosu, obavezno uredite spojene obrve (ako ih imate) i nosite traperice, piše Daily Mail. Istraživanje provedeno na više od 1500 američkih žena i muškaraca dobi 18-55 godina pokazuje da skoro 50% ispitanika misli kako bi muškarci trebali farbati kosu i bradu, ako su sijedi. Utješno je što druga polovica ispitanika ne misli tako, što je i naš stav.

Ali nije prihvatljivo pratiti djecu na društvenim mrežama, koristiti preparate za tamnjenje kože ili depilacija. Michele Probst, kozmetičarka i šminkerica slavnih kaže „Nikada niste prestari da se počnete brinuti o svojoj koži. Danas muškarci troše 33 milijardi dolara godišnje na svoj izgled. Lice je prvo što se primijeti na vama, brinite se o njemu. Nije stvar u uljepšavanju, već u tome da vam koža izgleda zdravo.“

Uz to, potrebno je obavljati godišnje preglede kod liječnika, a prihvatljivo je i ležerno odijevanje pa i nošenje kožnih jakni. Na popisu dopuštenih stvari je i eliminacija dlaka u nosnicama i ušima, ali nije dopušteno nošenje pripijenih traperica, bušenje tijela i injektiranje botoksa. Ono što je posebno zanimljivo jest da 40% ispitanika misli kako bi muškarci trebali obrijati glavu kao svojevrsni modni stav. Ispitanici su podijeljeni oko tetoviranja, no 51% ih misli kako je nadlaktica najbolji dio tijela za tetovažu.

Dobra stvar je da većina ispitanih misli da se sredovječni muškarci ne trebaju suzdržavati od životnih radosti i uzbuđenja: od bungee jumpinga preko ronjenja do zmajarenja i skijanja na vodi. 60% ispitanih misli da bi muškarci stariji od 50 godina trebali štedjeti za stare dane. 4 od 10 ispitanih misli da je važno redovito obavljati kolonoskopiju, dok ih 36 posto misli da bi se pedesetogodišnjaci trebali odvažiti i riskirati u karijeri kako bi ostvarili svoje snove.

Ispitanici koji su već navršili 50 godina u 34% slučajeva priznaju da osjećaju svoje godine. Drugih 34% ih kaže da se osjećaju kao i u četrdesetima, dok ih se 12% izjasnilo da se osjećaju kao u tridesetima. Mali ostatak kaže da se osjećaju kao da su tinejdžeri.

Ono što je posebno istaknuto jest da bi muškarci i nakon 50. rođendana trebali očuvati vitalnost kroz održavanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života te praćenje tehnologija. Svoje bi godine trebali koristiti kao prednost kroz dijeljenje znanja i iskustva povezujući se i komuniciranju s osobama mlađima od sebe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.