Prati nas

Vijesti

Velika pohvala Istri: Najbolje od Starog svijeta

Utjecajni američki portal Huffington Post svojim čitateljima predstavlja Istru kako idealno mjesto gdje mogu provesti svoje umirovljeničke dane. Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja.

Objavljeno

|

Život z Istri
foto: BigStock

Portal Huffington Post objavio je članak u kojem američkim umirovljenicima predstavlja Istru kao idealno mjesto za život. Članak nosi naslov: “Želite li najbolje od Starog svijeta, u mirovini preselite u Istru”.

Novinarka Kethleen Peddicord u tekstu se prisjeća putovanja na kojem je bila s mužem i dvoje djece prije desetak godina. Putovali su Istrom u potrazi za lijepom, malom, kamenom kućom koju bi kupili. Putovali su automobilom, slijedeći svojeg agenta za nekretnine, vrludajući zavojitim cestama, kroz srednjovjekovne gradiće, maslinike i vinograde.Željeli su se, kaže Peddicord, povezati s ovim prekrasnim dijelom Europe i naposlijetku se zaljubili u Hrvatsku, zemlju nevjerojatno komplicirane prošlosti, ali otvorenih i prijateljskih ljudi. Već su tada, prije desetak godina, uvidjeli da je Hrvatska na prekretnici i željeli su biti dio toga.

Hvaleći dalje Istru, autorica kaže kako je ondje vidjela neke od najljepših pejzaža na planeti. Kamo god da pogledate, raste nešto lijepo – masline, grožđe, smokve, rajčice, borovnice, suncokreti… Čak su i građevine nevjerojatne, sagrađene od bijelog kamena ili crljenice. U nekim drugim dijelovima Istre, priroda ipak nadmaši sve, no uglavnom se priroda i čovjek savršeno nadopunjuju i zajedno tvore zemlju prepunu užitaka koju svakako morate posjetiti.

Kuću koju su prije deset godina kupili, Peddicordovi nisu baš puno posjećivali, no sada su opet u prilici više putovati i više vremena provoditi na svojem istarskom imanju. Jako ih je razveselilo kad su ustanovili da ih ova regija i danas jednako oduševljava kao i onda, prije čitavog desetjeća, kad su je prvi put vidjeli. Kažu kako ovaj dio Hrvatske nudi najbolje od Starog kontinenta uz jedan od najimpresivnijih krajolika na svijetu. Uz to, za boravak ovdje nećete morati potrošiti čitavo bogatstvo jer je Istra puno pristupačnije od, recimo, Italije.

Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja, te savjetuje svima koji u sebi imaju bar malo romantike, da svakako svrate, ali i razmisle o tome da upravo ovdje provedu svoje umirovljeničke dane. Za oko 100.000 dolara može se kupiti krasna kamena kućica s imanjem koja se može i iznajmljivati kad u njoj ne boravite. Na kraju Peddicord podsjeća i kako je na obali Jadranskog mora svoje penzionerske dane proveo i slavni car Dioklecijan koji je ujedno bio i prvi rimski car koji je odlučio otići u penziju.  A kako i ne bi, kad ga je na mjestu današnjeg Splita, čekalo takvo divno imanje.

.

Vijesti

Google prekinuo suradnju s Huaweijem. Što to znači za korisnike?

Google je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga te time izazvao pravu paniku među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača.

Objavljeno

|

Američki tehnološki div Google izazvao je u nedjelju pravi potres na tržištu pametnih telefona kad je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardvera, softvera i svih tehnoloških usluga, osim onih čije open source licence određuju da su dostupne u javnoj domeni, piše Reuters.

Nakon objave vijesti, zavladala je panika među korisnicima Huaweijevih uređaja jer bi to moglo značiti da sa svojih pametnih telefona više neće moći pristupiti Googleu, Gmailu, pretraživaču Chromeu i sličnim uslugama.No mjesta panici ipak nema. “Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na dosadašnjim Huaweijevim uređajima”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Problem bi eventualno mogli imati budući korisnici Huaweija. Naime, Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama, no te će usluge i aplikacije i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Međutim, za pretpostaviti je da će Huawei doskočiti ovom problemu tako što će i budućim korisnicima ponuditi svoje sustave te tako izbjeći Googleov embargo.

Nastavi čitati