Prati nas

Vijesti

Velika pohvala Istri: Najbolje od Starog svijeta

Utjecajni američki portal Huffington Post svojim čitateljima predstavlja Istru kako idealno mjesto gdje mogu provesti svoje umirovljeničke dane. Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Život z Istri
foto: BigStock

Portal Huffington Post objavio je članak u kojem američkim umirovljenicima predstavlja Istru kao idealno mjesto za život. Članak nosi naslov: “Želite li najbolje od Starog svijeta, u mirovini preselite u Istru”.

Novinarka Kethleen Peddicord u tekstu se prisjeća putovanja na kojem je bila s mužem i dvoje djece prije desetak godina. Putovali su Istrom u potrazi za lijepom, malom, kamenom kućom koju bi kupili. Putovali su automobilom, slijedeći svojeg agenta za nekretnine, vrludajući zavojitim cestama, kroz srednjovjekovne gradiće, maslinike i vinograde.


Željeli su se, kaže Peddicord, povezati s ovim prekrasnim dijelom Europe i naposlijetku se zaljubili u Hrvatsku, zemlju nevjerojatno komplicirane prošlosti, ali otvorenih i prijateljskih ljudi. Već su tada, prije desetak godina, uvidjeli da je Hrvatska na prekretnici i željeli su biti dio toga.

Hvaleći dalje Istru, autorica kaže kako je ondje vidjela neke od najljepših pejzaža na planeti. Kamo god da pogledate, raste nešto lijepo – masline, grožđe, smokve, rajčice, borovnice, suncokreti… Čak su i građevine nevjerojatne, sagrađene od bijelog kamena ili crljenice. U nekim drugim dijelovima Istre, priroda ipak nadmaši sve, no uglavnom se priroda i čovjek savršeno nadopunjuju i zajedno tvore zemlju prepunu užitaka koju svakako morate posjetiti.

Kuću koju su prije deset godina kupili, Peddicordovi nisu baš puno posjećivali, no sada su opet u prilici više putovati i više vremena provoditi na svojem istarskom imanju. Jako ih je razveselilo kad su ustanovili da ih ova regija i danas jednako oduševljava kao i onda, prije čitavog desetjeća, kad su je prvi put vidjeli. Kažu kako ovaj dio Hrvatske nudi najbolje od Starog kontinenta uz jedan od najimpresivnijih krajolika na svijetu. Uz to, za boravak ovdje nećete morati potrošiti čitavo bogatstvo jer je Istra puno pristupačnije od, recimo, Italije.

Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja, te savjetuje svima koji u sebi imaju bar malo romantike, da svakako svrate, ali i razmisle o tome da upravo ovdje provedu svoje umirovljeničke dane. Za oko 100.000 dolara može se kupiti krasna kamena kućica s imanjem koja se može i iznajmljivati kad u njoj ne boravite. Na kraju Peddicord podsjeća i kako je na obali Jadranskog mora svoje penzionerske dane proveo i slavni car Dioklecijan koji je ujedno bio i prvi rimski car koji je odlučio otići u penziju.  A kako i ne bi, kad ga je na mjestu današnjeg Splita, čekalo takvo divno imanje.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP