Prati nas

Vijesti

Velika pohvala Istri: Najbolje od Starog svijeta

Utjecajni američki portal Huffington Post svojim čitateljima predstavlja Istru kako idealno mjesto gdje mogu provesti svoje umirovljeničke dane. Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja.

Objavljeno

|

Život z Istri
foto: BigStock

Portal Huffington Post objavio je članak u kojem američkim umirovljenicima predstavlja Istru kao idealno mjesto za život. Članak nosi naslov: “Želite li najbolje od Starog svijeta, u mirovini preselite u Istru”.

Novinarka Kethleen Peddicord u tekstu se prisjeća putovanja na kojem je bila s mužem i dvoje djece prije desetak godina. Putovali su Istrom u potrazi za lijepom, malom, kamenom kućom koju bi kupili. Putovali su automobilom, slijedeći svojeg agenta za nekretnine, vrludajući zavojitim cestama, kroz srednjovjekovne gradiće, maslinike i vinograde.


Željeli su se, kaže Peddicord, povezati s ovim prekrasnim dijelom Europe i naposlijetku se zaljubili u Hrvatsku, zemlju nevjerojatno komplicirane prošlosti, ali otvorenih i prijateljskih ljudi. Već su tada, prije desetak godina, uvidjeli da je Hrvatska na prekretnici i željeli su biti dio toga.

Hvaleći dalje Istru, autorica kaže kako je ondje vidjela neke od najljepših pejzaža na planeti. Kamo god da pogledate, raste nešto lijepo – masline, grožđe, smokve, rajčice, borovnice, suncokreti… Čak su i građevine nevjerojatne, sagrađene od bijelog kamena ili crljenice. U nekim drugim dijelovima Istre, priroda ipak nadmaši sve, no uglavnom se priroda i čovjek savršeno nadopunjuju i zajedno tvore zemlju prepunu užitaka koju svakako morate posjetiti.

Kuću koju su prije deset godina kupili, Peddicordovi nisu baš puno posjećivali, no sada su opet u prilici više putovati i više vremena provoditi na svojem istarskom imanju. Jako ih je razveselilo kad su ustanovili da ih ova regija i danas jednako oduševljava kao i onda, prije čitavog desetjeća, kad su je prvi put vidjeli. Kažu kako ovaj dio Hrvatske nudi najbolje od Starog kontinenta uz jedan od najimpresivnijih krajolika na svijetu. Uz to, za boravak ovdje nećete morati potrošiti čitavo bogatstvo jer je Istra puno pristupačnije od, recimo, Italije.

Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja, te savjetuje svima koji u sebi imaju bar malo romantike, da svakako svrate, ali i razmisle o tome da upravo ovdje provedu svoje umirovljeničke dane. Za oko 100.000 dolara može se kupiti krasna kamena kućica s imanjem koja se može i iznajmljivati kad u njoj ne boravite. Na kraju Peddicord podsjeća i kako je na obali Jadranskog mora svoje penzionerske dane proveo i slavni car Dioklecijan koji je ujedno bio i prvi rimski car koji je odlučio otići u penziju.  A kako i ne bi, kad ga je na mjestu današnjeg Splita, čekalo takvo divno imanje.

.

Vijesti

Nakon ukidanja dostave mirovina poštom, stare i nemoćne sada tjeraju iz banaka

Pohlepnim bankarima je na račun siromašnih i poniženih umirovljenika važno smanjiti broj zaposlenih i pojeftiniti rad. Ako je ‘socijalna’ država ukinula poštare, što ne bi banke ukinule šaltere!

Objavljeno

|

Autor

Nosi li poštar mirovinu?

Ni nakon više godina podnošenja inicijative Sindikata umirovljenika Hrvatske nizu HDZ-ovih ministara rada i mirovinskog sustava, i to uz potporu Pučke pravobraniteljice, umirovljenici umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. godine i dalje nisu u mogućnosti ostvarivati pravo na besplatnu dostavu mirovine do kućnog praga. To pravo ukinuo je Mirando Mrsić svojedobnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, piše predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović za Glas umirovljenika.

Briga bivšeg ministra za invalidne i slabo pokretne osobe, za one koji žive u zabitima, na planinama ili na otocima, u novogradnjama ili na periferijama, gdje nema banaka niti bankomata. Zovu nas u panici iz Sv. Klare, udaljene četvrti sa zapadne periferije Zagreba, i kažu kako su im zatvorili poštu, gdje su do sada podizali mirovine. Može li im država vratiti poštara da im zvoni na vrata?


Točno, bivši ministar Mrsić, uz glasno protivljenje umirovljeničkih udruga, naprosto je napravio dogovor s bankama kako se mirovine trebaju isplaćivati isključivo na bankovne račune, a ako nema banke u blizini, ili umirovljenik ne može doći do banke, preostaje mu svoju privatnu karticu i osobni PIN povjeriti prvom pokretnom susjedu ili rođaku.

Briga njega što se time stvorio čvrsti temelj za tipične zloporabe i prijevare umirovljenika, a čini se da glava ne boli niti ekipu sadašnjeg ministra Josipa Aladrovića, jer ga nije niti bilo na 15. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kad je SUH ponovno aktivirao to pitanje. Njegov prethodnik Pavić se nije niti bavio takvim sitnicama pa ih nije uključio u svoju “sveobuhvatnu mirovinsku reformu”. On je samo hladnokrvno ustvrdio kako pošta i dalje dostavlja mirovine.

Točno, ako se plati! A za to je potrebno otvoriti račun kod Hrvatske poštanske banke, plaćati 10 kuna mjesečno, plus kod svake isplate jedan posto vrijednosti mirovine. Super recept za one najbjednije! Dakle, svi umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. moraju otići (biti odneseni?) do najbliže banke i tamo otvoriti svoj tekući račun, a onda i redovito dolaziti jednom mjesečno podići svoju mirovinu.

Zašto jednom mjesečno, iako je opasno držati novac u kući ili stanu? Iz dva razloga: prvi, jer je teško naći dobrohotnog rođaka ili susjeda koji će vas iznijeti s desetog kata ili prevesti do prve pošte ili banke više puta mjesečno, a drugo, zato što su bahatim bankarima dosadili redovi i gužve početkom mjeseca u bankama, pa su odlučili da niti ne žele gledati njihova ostarjela izborana lica bez naknade.

Da, dobro ste čuli, uvedene su naknade za podizanje gotovine za sada u nekoliko banaka, npr. četiri kune po transakciji u OTP-u i 1,95 kn u Zabi. Koliko je to pohlepno i opasno upravo po umirovljenike, javnim priopćenjem je banke upozorio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, tvrdeći kako se naplatom takvih naknada na svaku isplatu gotovine u banci ugrožavaju starije osobe.

Danas se čak 89 posto svih gotovinskih transakcija odvija preko bankomata ili internet bankarstva, što znači da samo 11 posto transakcija ide preko šaltera. No, pohlepnim bankarima je na račun siromašnih i poniženih umirovljenika važno smanjiti broj zaposlenih i pojeftiniti rad. Ako je “socijalna” država ukinula poštare, što ne bi banke ukinule šaltere! Koga briga za stare!  (Jasna A. Petrović, Glas umirovljenika)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP