Prati nas

Vijesti

Velika pohvala Istri: Najbolje od Starog svijeta

Utjecajni američki portal Huffington Post svojim čitateljima predstavlja Istru kako idealno mjesto gdje mogu provesti svoje umirovljeničke dane. Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja.

Objavljeno

|

Život z Istri
foto: BigStock

Portal Huffington Post objavio je članak u kojem američkim umirovljenicima predstavlja Istru kao idealno mjesto za život. Članak nosi naslov: “Želite li najbolje od Starog svijeta, u mirovini preselite u Istru”.

Novinarka Kethleen Peddicord u tekstu se prisjeća putovanja na kojem je bila s mužem i dvoje djece prije desetak godina. Putovali su Istrom u potrazi za lijepom, malom, kamenom kućom koju bi kupili. Putovali su automobilom, slijedeći svojeg agenta za nekretnine, vrludajući zavojitim cestama, kroz srednjovjekovne gradiće, maslinike i vinograde.


Željeli su se, kaže Peddicord, povezati s ovim prekrasnim dijelom Europe i naposlijetku se zaljubili u Hrvatsku, zemlju nevjerojatno komplicirane prošlosti, ali otvorenih i prijateljskih ljudi. Već su tada, prije desetak godina, uvidjeli da je Hrvatska na prekretnici i željeli su biti dio toga.

Hvaleći dalje Istru, autorica kaže kako je ondje vidjela neke od najljepših pejzaža na planeti. Kamo god da pogledate, raste nešto lijepo – masline, grožđe, smokve, rajčice, borovnice, suncokreti… Čak su i građevine nevjerojatne, sagrađene od bijelog kamena ili crljenice. U nekim drugim dijelovima Istre, priroda ipak nadmaši sve, no uglavnom se priroda i čovjek savršeno nadopunjuju i zajedno tvore zemlju prepunu užitaka koju svakako morate posjetiti.

Kuću koju su prije deset godina kupili, Peddicordovi nisu baš puno posjećivali, no sada su opet u prilici više putovati i više vremena provoditi na svojem istarskom imanju. Jako ih je razveselilo kad su ustanovili da ih ova regija i danas jednako oduševljava kao i onda, prije čitavog desetjeća, kad su je prvi put vidjeli. Kažu kako ovaj dio Hrvatske nudi najbolje od Starog kontinenta uz jedan od najimpresivnijih krajolika na svijetu. Uz to, za boravak ovdje nećete morati potrošiti čitavo bogatstvo jer je Istra puno pristupačnije od, recimo, Italije.

Autorica podsjeća i kako su još stari Rimljani ovu zemlju zvali Terra Magica ili Čudesna zemlja, te savjetuje svima koji u sebi imaju bar malo romantike, da svakako svrate, ali i razmisle o tome da upravo ovdje provedu svoje umirovljeničke dane. Za oko 100.000 dolara može se kupiti krasna kamena kućica s imanjem koja se može i iznajmljivati kad u njoj ne boravite. Na kraju Peddicord podsjeća i kako je na obali Jadranskog mora svoje penzionerske dane proveo i slavni car Dioklecijan koji je ujedno bio i prvi rimski car koji je odlučio otići u penziju.  A kako i ne bi, kad ga je na mjestu današnjeg Splita, čekalo takvo divno imanje.

.

Vijesti

Stranka umirovljenika upozorava: Vlada priprema novo ‘borganje’ i nastavak pljačke

‘Pozivamo sindikate da ne odustanu od svojih zahtjeva i ne nasjedaju političkim pamfletima. Poput najave famoznih kineskih investitora u brodogradilišta, kupovinu INE, izgradnje sustava za navodnjavanje u Slavoniji…’

Objavljeno

|

Autor

Na informaciju da Vlada RH namjerava angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu za posao analize koeficijenata složenosti poslova u državnim i javnim službama, reagirala je Stranka umirovljenika. Umirovljenici kritiziraju taj mogući potez, Vladu i samog premijera Andreja Plenkovića.

U priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti navodi se da angažman stranaca, koji ne poznaju ni naš sustav ni naš jezik, ima za cilj prikrivanje nove državne pljačke te bacanje kosti razdora.


Priopćenje: Najavljen nastavak “borganja”

“Ne tako davno, dakle za vrijeme ove najsposobnije ili kako kažu Titanic vlade dogodilo se čudo i presudnu ulogu u državnom preuzimanju Agrokora odigrali su domaći intelektualci i stručnjaci. Kasnije se saznalo kako su to u stvari premijerovi prijatelji i dužnici koji su se prozvali grupa Borg i od državnih obveznika legalno oteli par stotina milijuna kuna. Time je započeo proces demistifikacije uljudnog, smirenog i samozatajnog europskog činovnika koji je dobro svladao nekoliko stranih jezika i kao takav preuzeo upravljanje Hrvatskom.

No izgleda kako su oporba, mediji ali i njegovi stranački suradnici koji imaju svoj stav i mišljenje utjecali na to da se za nove mutne poslove više ne angažiraju domaće tvrtke, rodbina, prijatelji i politički sponzori. Tako smo s radošću primili vijest o još jednoj političkoj igri i najavi kako će za izradu koeficijenta u javnoj i državnoj upravi biti angažirani strani konzultanti. Jasno je kako se time još jednom želi kupiti vrijeme i otupiti oštrica sindikalnih zahtjeva, a povećanjem osnovice svim zaposlenicima baciti kost razdora.

Stoga mi u Stranci umirovljenika pozivamo sindikate da ne odustanu od svojih zahtjeva i ne nasjedaju političkim pamfletima. Poput najave famoznih kineskih investitora u brodogradilišta, kupovinu INE, izgradnje sustava za navodnjavanje u Slavoniji…

“Posao će odraditi domaće agencije, stranci će dodati proviziju”

Ipak vezano uz angažman stranaca koji ima za cilj lakše prikrivanje državne pljačke postavljaju se i dodatna pitanja. Poput onih poznaju li bolje naš sustav od nas samih, kako će ostvariti kontakte zaposlenicima i uvažavati sindikate, a jezičnu barijeru da ne spominjemo.

Sigurni smo stoga da će angažirati domaće agencije koje će to sve za njih odraditi, a oni će samo uvećati račun za svoju proviziju i financijski dobitak. Imajući prethodno u vidu potpuno nam je nejasno kako nekome uopće može pasti na pamet ideja o angažiranju vanjskih suradnika. Dodajući tome kako time podcjenjujemo naše znanje, narušavamo ideju da uložene novce u obrazovanje naših sugrađana i znanost zadržimo u domaćim okvirima ili jednostavno ne držimo se obećanja, proklamiranih ideja i stavova. Uostalom na tom tragu je i najnovije povlačenje predizbornog obećanja o smanjenju jedne od najviših stopa PDV-a u Europi.

Pitamo se čemu uopće služe predizborni programi i slogani kada je očigledno da su namijenjeni samo za jednokratnu upotrebu, a birači izgleda ne biraju kvalitetne već medijski nabildane programe. Stoga i ovaj pokušaj clean starta u politici s preraspodjelom koeficijenata treba promatrati samo kao nastavak dobro ukorijenjenih koruptivnih aktivnosti političara na vlasti. U tome nema niti trunke empatije i osjećaja za one koji su ih birali a osobito ne za umirovljenike koji imaju prosječnu mirovinu od 38% prosječne plaće čime smo na začelju u Europskoj uniji.

Posljedica svega je čak i da istaknuti stranački dužnosnici vladajuće stranke odlaze raditi kao skladištari u obećanu zemlju Irsku. A to je vrlo loš znak za sve nas!” stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP