Prati nas

Kuhinja

Bijela pita

Na temelju ove pite dale bi se izvoditi razne varijacije na temu sa kremom ali meni osobno je najdraža ovako jednostavna, starinska krema na bazi mlijeka i maslaca uz dodatak malo arome limuna.

Objavljeno

|

Kako se rade bakini kolači?
foto: Kuzinavanje.com

Kako sam ljubitelj dobrih, starih i isprobanih recepata, ova pita je nastala kao tema dviju već davno probanih pita od karamela i limuna koje sam jeo kod bake. I na temelju ove pite dale bi se izvoditi razne varijacije na temu sa kremom ali meni osobno je najdraža ovako jednostavna, starinska krema na bazi mlijeka i maslaca uz dodatak malo arome limuna, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Tijesto

400 g glatkog pšeničnog brašna
150 g maslaca ili margarina
100 g šećera
2 cijela jaja
3 žlice kiselog vrhnja
1 kesica praška za pecivo

Krema

1 litra mlijeka
8 žlica oštrog pšeničnog brašna
250 g maslaca ili margarina
200 g šećera u prahu
sok ½ limuna
malo naribane limunove korice (po želji)

Priprema:

U posudu za miješanje staviti brašno, na kockice narezani hladni maslac i šećer. Utraljati rukama da se dobije mrvičasta smjesa; kao za prhko tijesto. Na kraju dodati ostale sastojke, kiselo vrhnje, jaja i prašak za pecivo te umijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko 30 minuta. Odmoreno tijesto podijeliti na četiri jednaka dijela i svaki dio razvaljati i peći na obrnutoj strani lima prekrivenoj masnim papirom oko 10 minuta na 175 – 180°C. Pripaziti da se tijesto previše ne prepeče. Gotove kore ostaviti sa strane da se hlade, a u međuvremenu napraviti kremu.


U posudu za kuhanje uliti1/2 litre mlijeka i pustiti da zakuha. Brašno i šećer umutiti u ostaloj količini mlijeka , uliti u zakuhano mlijeko i miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Maknuti sa vatre i pustiti da se hladi. Povremeno kremu promiješati dok ne postane mlaka. U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i limunov sok te sve dobro spojiti. Po želji i ukusu u kremu ili tijesto za kore može se dodati i malo naribane limunove korice.

Kremom mazati pripremljene kore (također kremom namazati i zadnju koru koja dođe na vrh) i pustiti najmanje 24 sata da kore omekšaju od kreme.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP