Prati nas

Kuhinja

Bijela pita

Na temelju ove pite dale bi se izvoditi razne varijacije na temu sa kremom ali meni osobno je najdraža ovako jednostavna, starinska krema na bazi mlijeka i maslaca uz dodatak malo arome limuna.

Objavljeno

|

Kako se rade bakini kolači?
foto: Kuzinavanje.com

Kako sam ljubitelj dobrih, starih i isprobanih recepata, ova pita je nastala kao tema dviju već davno probanih pita od karamela i limuna koje sam jeo kod bake. I na temelju ove pite dale bi se izvoditi razne varijacije na temu sa kremom ali meni osobno je najdraža ovako jednostavna, starinska krema na bazi mlijeka i maslaca uz dodatak malo arome limuna, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Tijesto

400 g glatkog pšeničnog brašna
150 g maslaca ili margarina
100 g šećera
2 cijela jaja
3 žlice kiselog vrhnja
1 kesica praška za pecivo

Krema

1 litra mlijeka
8 žlica oštrog pšeničnog brašna
250 g maslaca ili margarina
200 g šećera u prahu
sok ½ limuna
malo naribane limunove korice (po želji)

Priprema:

U posudu za miješanje staviti brašno, na kockice narezani hladni maslac i šećer. Utraljati rukama da se dobije mrvičasta smjesa; kao za prhko tijesto. Na kraju dodati ostale sastojke, kiselo vrhnje, jaja i prašak za pecivo te umijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko 30 minuta. Odmoreno tijesto podijeliti na četiri jednaka dijela i svaki dio razvaljati i peći na obrnutoj strani lima prekrivenoj masnim papirom oko 10 minuta na 175 – 180°C. Pripaziti da se tijesto previše ne prepeče. Gotove kore ostaviti sa strane da se hlade, a u međuvremenu napraviti kremu.

U posudu za kuhanje uliti1/2 litre mlijeka i pustiti da zakuha. Brašno i šećer umutiti u ostaloj količini mlijeka , uliti u zakuhano mlijeko i miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Maknuti sa vatre i pustiti da se hladi. Povremeno kremu promiješati dok ne postane mlaka. U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i limunov sok te sve dobro spojiti. Po želji i ukusu u kremu ili tijesto za kore može se dodati i malo naribane limunove korice.

Kremom mazati pripremljene kore (također kremom namazati i zadnju koru koja dođe na vrh) i pustiti najmanje 24 sata da kore omekšaju od kreme.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.