Prati nas

Kuhinja

Bijela pita

Na temelju ove pite dale bi se izvoditi razne varijacije na temu sa kremom ali meni osobno je najdraža ovako jednostavna, starinska krema na bazi mlijeka i maslaca uz dodatak malo arome limuna.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se rade bakini kolači?
foto: Kuzinavanje.com

Kako sam ljubitelj dobrih, starih i isprobanih recepata, ova pita je nastala kao tema dviju već davno probanih pita od karamela i limuna koje sam jeo kod bake. I na temelju ove pite dale bi se izvoditi razne varijacije na temu sa kremom ali meni osobno je najdraža ovako jednostavna, starinska krema na bazi mlijeka i maslaca uz dodatak malo arome limuna, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Tijesto

400 g glatkog pšeničnog brašna
150 g maslaca ili margarina
100 g šećera
2 cijela jaja
3 žlice kiselog vrhnja
1 kesica praška za pecivo

Krema

1 litra mlijeka
8 žlica oštrog pšeničnog brašna
250 g maslaca ili margarina
200 g šećera u prahu
sok ½ limuna
malo naribane limunove korice (po želji)

Priprema:

U posudu za miješanje staviti brašno, na kockice narezani hladni maslac i šećer. Utraljati rukama da se dobije mrvičasta smjesa; kao za prhko tijesto. Na kraju dodati ostale sastojke, kiselo vrhnje, jaja i prašak za pecivo te umijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko 30 minuta. Odmoreno tijesto podijeliti na četiri jednaka dijela i svaki dio razvaljati i peći na obrnutoj strani lima prekrivenoj masnim papirom oko 10 minuta na 175 – 180°C. Pripaziti da se tijesto previše ne prepeče. Gotove kore ostaviti sa strane da se hlade, a u međuvremenu napraviti kremu.


U posudu za kuhanje uliti1/2 litre mlijeka i pustiti da zakuha. Brašno i šećer umutiti u ostaloj količini mlijeka , uliti u zakuhano mlijeko i miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Maknuti sa vatre i pustiti da se hladi. Povremeno kremu promiješati dok ne postane mlaka. U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i limunov sok te sve dobro spojiti. Po želji i ukusu u kremu ili tijesto za kore može se dodati i malo naribane limunove korice.

Kremom mazati pripremljene kore (također kremom namazati i zadnju koru koja dođe na vrh) i pustiti najmanje 24 sata da kore omekšaju od kreme.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP