Prati nas

Vijesti

Dio umirovljenika ostaje bez besplatnog ZET-ovog pokaza?

Zbog smanjenja proračuna za iduću godinu, predvidivo za 450 milijuna kuna, rezat će se prava brojnim skupinama građana. Među njima su i umirovljenici koji primaju “velike” mirovine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko ima prav na besplatni pokaz?
foto. BigStock

Prema važećim pravilima javni prijevoz Zagrebačkim električnim tramvajem (ZET) ne plaćaju svi umirovljenici čija mirovina ne prelazi 3200 kuna. To bi se moglo promijeniti, najavila je dogradonačelnica Zagreba Sandra Švaljek.  Zbog smanjenja proračuna za iduću godinu, predvidivo za 450 milijuna kuna, rezat će se prava brojnim skupinama građana.

„Razmatramo smanjiti cenzus koji sad iznosi 3200 kuna na iznos od 2400 kuna što znači da umirovljenici s mirovinama većim od 2400 kuna neće imati pravo na besplatan pokaz“, rekla je Švaljek.


U nacrtu proračuna koji je predstavio pročelnik za financije Slavko Kojić, a koji bi u konačnici zbog novog Zakona o porezu na dohodak i Zakona o financiranju lokalne samouprave mogao biti manji i za 780 milijuna kuna, raspravljalo se na Gradskoj skupštini više od sedam sati, a Kojić je opet za cijelu situaciju optužio Vladu. Bilo je to tek prvo čitanje prijedloga proračuna, a njegovo usvajanje očekuje se krajem prosinca.

>> NOVO! Besplatni ZET-ov pokaz za umirovljenike i u 2015. godini

Naime, Sabor je na vladin prijedlog iznos osobnog odbitka povećao se s 2200 na 2600 kuna, a za umirovljenike sa 3400 na 3800 kuna. Ujedno se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8800 kuna podignuo na 13.200 kuna. Tako je izravno povećala osobne primitke građana već od siječnja iduće godine, ali i smanjila prihod jedinica lokalne samouprave, budući da će se oporezivati manja masa novca. I dok su vladajući nezadovoljnim gradovima i općinama savjetovali štednju i racionalniju potrošnju, brojni su gradovi najavili povećanje prireza kako bi mogli financirati javne usluge na dosadašnjoj razini.

.

Vijesti

Ministar Beroš najavljuje ponovnu zabranu svadbi, u Splitu su zaraženi svatovi i mladenka

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 930. Još je 89 osoba na bolničkom liječenju, s pet pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 866 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Intenzivno i ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja na prostoru RH, jer posljednje brojke pozitivnih na COVID-19 jasno govore kako veliki broj pozitivnih dolazi upravo s takvih obiteljskih slavlja i okupljanja. Kada se COVID-19 počeo širiti u noćnim klubovima, njih nismo zatvorili, ali smo pojačali kontrole u njima i to je donijelo dobre rezultate”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju ministar zdravstva Vili Beroš.

Ovu informaciju ministar je dao u svjetlu najnovijih brojki zaraza COVID-19 virusom koje dolaze iz Splita, a koje kažu da se na nedavno organiziranom vjenčanju u Splitu koronavirusom zarazilo zasad 12 osoba.


“U tu brojku su, prema poruci koju sam dobio iz Splita, uključena tri glazbenika, jedan fotograf i svatovi među kojima je i mladenka”, kazao je ministar Beroš. ‘Sporni’ pir se prije desetak dana održao u Splitu, u zatvorenom prostoru jednog od splitskih restorana.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP