Prati nas

Vijesti

Hrvatska stranka umirovljenika: Plan 21 je uspio!

Silvano Hrelja (HSU) se ne slaže s Mirelom Holy koja kaže da članice Kukuriku koalicije nisu vjerodostojne. U pismu joj nabraja uspjehe koalicije i misli da je Plan 21 realiziran, barem što se HSU-a tiče.

Objavljeno

|

Je li Plan 21 uspio?
Zbunjeni ste? (foto: BigStock)

Nakon što je šefica stranke ORaH Mirela Holy demantirala navode SDP-ovog ministra poduzetništva Gordana Marasa, u raspravu se uključio i Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). Naime, Maras je izvijestio o postojanju dogovora između SDP-a i OraH-a o političkoj suradnji pa je čak u nekim medijima Holy spomenuta kao buduća premijerka.

„Nas je zvao veliki broj uznemirenih članova ORaH-a i nama je nanesena politička šteta sa tom njegovom izjavom o suradnji”, rekla je političarka i ponovila da nema suradnje s članicama Kukuriku koalicije koje ne drže do svojih predizbornih obećanja. Na to joj je pismo uputio Silvano Hrelja koji misli da je Plan 21 realiziran, barem što se HSU-a tiče. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospođo Holy,

Hrvatska stranka umirovljenika izražava žaljenje zbog nepreciznih i neprimjerenih napisa stranke ORaH o članicama Kukuriku koalicije koje, kako navode „nisu vjerodostojne i politički odgovorne u provedbi predizbornih obećanja i vlastitog programa…“

Podsjećamo autora ovoga teksta koji je objavljen na stranicama stranke ORaH da je Hrvatska stranka umirovljenika u Planu 21 predložila mjere koje su danas uglavnom sve realizirane. Preostale mjere, u suradnji s našim partnerima, planiramo realizirati do kraja mandata. Zbog istinitog informiranja javnosti i vjerodostojnosti na koju se pozivate kao okosnicu Vašeg političkog djelovanja, molimo da ove informacije primite na znanje kako bi se izbjegli budući politički nesporazumi.

Konkretno, na inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika ukinute su povlaštene mirovine saborskih zastupnika, članova Vlade i suce Ustavnog suda izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika od 25. siječnja 2012. godine. Ustavni sud je dijelom preinačio ovu odluku, na što HSU ne može imati utjecaja.

U Planu 21 smo obećali i realizirali odredbu u kojoj stoji da se postojeća razina umirovljeničkih prava neće smanjivati te da će se provoditi odgovarajući održivi sustav usklađivanja visine mirovina s inflacijom i troškovima života. U 2012. i 2013. godini mirovine su povećane za 4,3 posto i s 2.156 kn porasle na 2.266 kn. U novom Zakonu o mirovinskom osiguranju usvojena je nova formula usklađivanja u omjeru 70:30 umjesto štetne „švicarske“ formule.

Obećali smo da ćemo promicati vrijednosti dugotrajnog staža za muškarce i žene. Na prijedlog HSU-a, s 41 godinom radnog staža i 60 godina života, u mirovinu se danas ide bez penalizacije. Također, smanjili smo penalizaciju za muškarce i žene s najviše godina radnog staža.

Računajući na gospodarski oporavak u mandatu ove Vlade, u Plan 21 unijeli smo odredbu o postupnom povećanju iznosa prosječne mirovine u odnosu na prosječnu pladu. Međutim, zbog činjenice da su mirovinska prava ostala na istoj razini, a prosječna plaća je blago pala, danas je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 40,75 posto, dok je na početku mandata ove Vlade iznosio 39,95 posto.

Također, naglašavamo da je Vlada prihvatila prijedlog HSU-a o povećanju neoporezivog dijela mirovine. Pozitivne učinke ove mjere osjetit će 205 tisuća umirovljenika, a njih 75 tisuda više neće plaćati porez na mirovinu.

Iako smo u ovom pismu obuhvatili samo dio mjera HSU-a, nadamo se da smo Vas uvjerili u činjenicu da HSU ima mjerljive rezultate rada, kao jedna od stranaka vladajuće koalicije. Iznošenje paušalnih i nepreciznih tvrdnji ne pridonosi razvoju dijaloga u Hrvatskoj i eventualnoj budućoj suradnji naših dviju stranaka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.