Prati nas

Vijesti

Hrvatska stranka umirovljenika: Plan 21 je uspio!

Silvano Hrelja (HSU) se ne slaže s Mirelom Holy koja kaže da članice Kukuriku koalicije nisu vjerodostojne. U pismu joj nabraja uspjehe koalicije i misli da je Plan 21 realiziran, barem što se HSU-a tiče.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Je li Plan 21 uspio?
Zbunjeni ste? (foto: BigStock)

Nakon što je šefica stranke ORaH Mirela Holy demantirala navode SDP-ovog ministra poduzetništva Gordana Marasa, u raspravu se uključio i Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). Naime, Maras je izvijestio o postojanju dogovora između SDP-a i OraH-a o političkoj suradnji pa je čak u nekim medijima Holy spomenuta kao buduća premijerka.

„Nas je zvao veliki broj uznemirenih članova ORaH-a i nama je nanesena politička šteta sa tom njegovom izjavom o suradnji”, rekla je političarka i ponovila da nema suradnje s članicama Kukuriku koalicije koje ne drže do svojih predizbornih obećanja. Na to joj je pismo uputio Silvano Hrelja koji misli da je Plan 21 realiziran, barem što se HSU-a tiče. Pismo prenosimo u cijelosti.


Poštovana gospođo Holy,

Hrvatska stranka umirovljenika izražava žaljenje zbog nepreciznih i neprimjerenih napisa stranke ORaH o članicama Kukuriku koalicije koje, kako navode „nisu vjerodostojne i politički odgovorne u provedbi predizbornih obećanja i vlastitog programa…“

Podsjećamo autora ovoga teksta koji je objavljen na stranicama stranke ORaH da je Hrvatska stranka umirovljenika u Planu 21 predložila mjere koje su danas uglavnom sve realizirane. Preostale mjere, u suradnji s našim partnerima, planiramo realizirati do kraja mandata. Zbog istinitog informiranja javnosti i vjerodostojnosti na koju se pozivate kao okosnicu Vašeg političkog djelovanja, molimo da ove informacije primite na znanje kako bi se izbjegli budući politički nesporazumi.

Konkretno, na inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika ukinute su povlaštene mirovine saborskih zastupnika, članova Vlade i suce Ustavnog suda izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika od 25. siječnja 2012. godine. Ustavni sud je dijelom preinačio ovu odluku, na što HSU ne može imati utjecaja.

U Planu 21 smo obećali i realizirali odredbu u kojoj stoji da se postojeća razina umirovljeničkih prava neće smanjivati te da će se provoditi odgovarajući održivi sustav usklađivanja visine mirovina s inflacijom i troškovima života. U 2012. i 2013. godini mirovine su povećane za 4,3 posto i s 2.156 kn porasle na 2.266 kn. U novom Zakonu o mirovinskom osiguranju usvojena je nova formula usklađivanja u omjeru 70:30 umjesto štetne „švicarske“ formule.

Obećali smo da ćemo promicati vrijednosti dugotrajnog staža za muškarce i žene. Na prijedlog HSU-a, s 41 godinom radnog staža i 60 godina života, u mirovinu se danas ide bez penalizacije. Također, smanjili smo penalizaciju za muškarce i žene s najviše godina radnog staža.

Računajući na gospodarski oporavak u mandatu ove Vlade, u Plan 21 unijeli smo odredbu o postupnom povećanju iznosa prosječne mirovine u odnosu na prosječnu pladu. Međutim, zbog činjenice da su mirovinska prava ostala na istoj razini, a prosječna plaća je blago pala, danas je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 40,75 posto, dok je na početku mandata ove Vlade iznosio 39,95 posto.

Također, naglašavamo da je Vlada prihvatila prijedlog HSU-a o povećanju neoporezivog dijela mirovine. Pozitivne učinke ove mjere osjetit će 205 tisuća umirovljenika, a njih 75 tisuda više neće plaćati porez na mirovinu.

Iako smo u ovom pismu obuhvatili samo dio mjera HSU-a, nadamo se da smo Vas uvjerili u činjenicu da HSU ima mjerljive rezultate rada, kao jedna od stranaka vladajuće koalicije. Iznošenje paušalnih i nepreciznih tvrdnji ne pridonosi razvoju dijaloga u Hrvatskoj i eventualnoj budućoj suradnji naših dviju stranaka.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP