Prati nas

Kuhinja

Iz mamine bilježnice: Seljačka pita

Najveća prednost cijelom kolaču je ta što se može lako zamrznuti i poslije odmrzavanja uvijek ostaje isti, a nikakva razlika između zamrznutog i nezamrznutog kolača se ne primjećuje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Recept za seljačku pitu, dado kocke
Seljačka pita (foto: Kuzinavanje.com)

Stari i provjereni recepti su najbolji.  Tako je slučaj i s ovom pitom. Nedavno sam kod tete degustirao hrpu kolača koje su pripremile ona i baka, bilo je tu svega od čokoladne rolade, malih čokoladnih kuglica, kremastih kolača, dunavskih valova…

Recept za ovaj tetin kolač nosi naziv “Dado pita”, a ona ga je pronašla na internetu. Gledajući recept, vidio sam da upravo takav moja mama ima zapisan u svojoj bilježnici već dugo godina ali pod nazivom “Seljačka pita”. Tijesto je stvarno prikladno za sve i može se kombinirati sa raznim sastojcima kao što su orašasti plodovi ili voće. Najveća prednost cijelom kolaču je ta što se može lako zamrznuti i poslije odmrzavanja uvijek ostaje isti, a nikakva razlika između zamrznutog i nezamrznutog kolača se ne primjećuje, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.


Tijesto

4 cijela jaja
300 g šećera
1 vanilin šećer (ili jedna žlica ekstrakta vanilije)
200 ml ulja
100 ml mlijeka
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1- 2 žlice tamnog kakaa

Krema

1 l mlijeka
10 žlica brašna
10 žlica šećera u prahu
1 vanilin šećer (ili 1 žlica arome vanilije)
250 g margarina

Priprema

U posudi za miješanje miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Neprestano miksajući dodati ulje i mlijeko. Na kraju lagano umiješati brašno prosijano sa praškom za pecivo. Pripremljeno tijesto podijeliti na dva jednaka dijela i u jedan dio dodati kakao i dobro promiješati. Obe smjese izliti u pripremljene limove, namašćene i pobrašnjene ili obložene masnim papirom i peći na 220 °C oko 30 minuta (provjeriti čačkalicom, a po potrebi duže peći). Biskvite ohladiti i prerezati na pola.

U međuvremeni pripremiti kremu. U posudi za miješanje pomiješati šećer, brašno, vanilin šećer i malo mlijeka. Dobro promiješati da se šećer rastopi, a smjesa postane tekuća. Ostatak mlijeka staviti na vatru da se zagrije i zakuha. U zakuhano mlijeko dodati pripremljenu smjesu i miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknuti sa vatre i ohladiti. U ohlađenu kremu dodati margarin, dobro promiješati da se sve sjedini i dobivenom kremom filati kolač.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP