Prati nas

Kuhinja

Iz mamine bilježnice: Seljačka pita

Najveća prednost cijelom kolaču je ta što se može lako zamrznuti i poslije odmrzavanja uvijek ostaje isti, a nikakva razlika između zamrznutog i nezamrznutog kolača se ne primjećuje.

Objavljeno

|

Recept za seljačku pitu, dado kocke
Seljačka pita (foto: Kuzinavanje.com)

Stari i provjereni recepti su najbolji.  Tako je slučaj i s ovom pitom. Nedavno sam kod tete degustirao hrpu kolača koje su pripremile ona i baka, bilo je tu svega od čokoladne rolade, malih čokoladnih kuglica, kremastih kolača, dunavskih valova…

Recept za ovaj tetin kolač nosi naziv “Dado pita”, a ona ga je pronašla na internetu. Gledajući recept, vidio sam da upravo takav moja mama ima zapisan u svojoj bilježnici već dugo godina ali pod nazivom “Seljačka pita”. Tijesto je stvarno prikladno za sve i može se kombinirati sa raznim sastojcima kao što su orašasti plodovi ili voće. Najveća prednost cijelom kolaču je ta što se može lako zamrznuti i poslije odmrzavanja uvijek ostaje isti, a nikakva razlika između zamrznutog i nezamrznutog kolača se ne primjećuje, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.


Tijesto

4 cijela jaja
300 g šećera
1 vanilin šećer (ili jedna žlica ekstrakta vanilije)
200 ml ulja
100 ml mlijeka
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1- 2 žlice tamnog kakaa

Krema

1 l mlijeka
10 žlica brašna
10 žlica šećera u prahu
1 vanilin šećer (ili 1 žlica arome vanilije)
250 g margarina

Priprema

U posudi za miješanje miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Neprestano miksajući dodati ulje i mlijeko. Na kraju lagano umiješati brašno prosijano sa praškom za pecivo. Pripremljeno tijesto podijeliti na dva jednaka dijela i u jedan dio dodati kakao i dobro promiješati. Obe smjese izliti u pripremljene limove, namašćene i pobrašnjene ili obložene masnim papirom i peći na 220 °C oko 30 minuta (provjeriti čačkalicom, a po potrebi duže peći). Biskvite ohladiti i prerezati na pola.

U međuvremeni pripremiti kremu. U posudi za miješanje pomiješati šećer, brašno, vanilin šećer i malo mlijeka. Dobro promiješati da se šećer rastopi, a smjesa postane tekuća. Ostatak mlijeka staviti na vatru da se zagrije i zakuha. U zakuhano mlijeko dodati pripremljenu smjesu i miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknuti sa vatre i ohladiti. U ohlađenu kremu dodati margarin, dobro promiješati da se sve sjedini i dobivenom kremom filati kolač.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP