Prati nas

Kuhinja

Neodoljivi ‘crnac bez jaja’

Nakon bijele pite, donosimo još jedan klasik kućnog slastičarstva. Crnac bez jaja je ukusan kolač, pogodan za one koji su alergični na jaja, ali i one koji ne vole prati posuđe.

Objavljeno

|

Kolači bez jaja, recepti
foto: Kuzinavanje.com

Ovo je kolač koji sam još prije dosta godina dobio od tete koja ga je dobila od svoje prijateljice. Nisam krio oduševljenje za jednostavnost ovog kolača tako da sam odmah i dobio recept. Omiljen je kod mojih ukućana, a i šire, piše Hrvoje, kuhar portala Kužinavanje.com.

Ni ne sluteći što će biti u budućnosti objavio sam recept i na internetu nakon čega su svi poludjeli za njim. Tada, u vrijeme popularnosti UN dijete, svrstan je i u njihov jelovnik, recept je isproban u Podravkinom kulinarskom centru, napravljen je i za potrebe snimanja za Coolericu kao moj rekvizit, a našao se i među desertima na Coolinarikinom 7. rođendanu. Također je i proglašen jednom od top 10 recepata u 2007. godini.


Gotovo sve potrebne sastojke uvijek imamo kod kuće, a dobra strana ovog kolača, osim što ga mogu jesti ljudi koji su alergični na jaja ili ne smiju uopće jesti jaja, jest u tome što nakon pripreme ne ostaje previše prljavog posuđa. Samo posuda u kojoj se miješa (jer svi sastojci za tijesto se miješaju odjednom), posuda u kojoj se topi preljev i pleh u kojem se peče.

Ovdje donosim originalni recept, u kojem se po želji može smanjiti količina šećera i ulja u tijestu i šećera u preljevu, i pri tome nema nikakve promjene, kolač uvijek ispadne jednako dobar. Mjera koju koristim je čaša od jogurta – 200g.

Sastojci za tijesto

3 jogurta (3 x 200g)
3 čaše od jogurta glatkog pšeničnog brašna
2 čaše od jogurta šećera
1 čaša od jogurta ulja
2 žličice sode bikarbone
3 velike žlice kakaa

Sastojci za preljev

150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
10 žlica mlijeka
10 žlica šećera

Priprema

Sve se miješa od jednom. Sve sastojke potrebne za tijesto staviti u posudu za miješanje i izmiksati. Tijesto uliti u namašten pleh za pečenje veličine 20 x 30 cm i peći oko 20 minuta na 200 °C (po potrebi i duže, provjeriti čačkalicom dali je kolač gotov). U međuvremenu pripremiti preljev. Sve sastojke za preljev staviti u posudu da se otope na pari.Gotov kolač izvaditi iz pećnice, preliti ga preljevom i pustiti da se ohladi. Ohlađen kolač staviti u hladnjak. Rezati na kocke i poslužiti.

.

Kuhinja

Punč pita je jednostavna, ukusna i pomalo starinska slastica

Ovaj kolač možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Iako u našim krajevima ne postoji tradicija njegovog ispijanja, sama riječ ‘punč’ nije nepoznanica, barem kada se o aromi sladoleda ili kolača govori. A zapravo, punč je piće čiju su recepturu moreplovci u 17. stoljeću donijeli iz Indije i koje se brzinom svjetlosti proširilo po salonima tadašnje engleske elite.

Sam naziv potječe iz sanskrta. Riječ panca označava broj pet, budući da se piće pripremalo od pet sastojaka; alkohola, šećera, limuna, vode i čaja ili začina. Europljani su u njega potrpali svašta; med, voće pa čak i razne vrste rakija. No najpopularniji dodatak mu je rum pa voćno-rumastu aromu danas zovemo punčem.


Upravo je takva jednostavna i pomalo staromodna slastica čiju vam isprobanu recepturu nudimo i koja možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Sastojci

Kore

560 g brašna
1 prasak za pecivo
200 g margarina
2 žlice ulja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prstohvat soli
mlijeko prema potrebi

Nadjev

3 žlice šećera u prahu
1 dl ruma
2 žlice marmelade (miješana, marelica ili šipak)
100 g oraha
2 žlice kakao praha
3 dl vruće vode

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, margarin i ulje dok se ne dobije sipka smjesa. U to dodati dva cijela jaja, šećer i vanilin šećer pa zamijesiti u podatno tijesto uz dodatak mlijeka. Podijeliti u tri dijela od kojih će se peći tri kore na 180 °C, svaka po 15-17 minuta. Važno je da kore uhvate lagano žućkastu boju, ali da ostanu svijetle.  Za pečenje se mogu koristiti okrugli kalup za tortu promjera 26 cm ili manji pleh (cca. 30×22 cm), obloženi papirom za pečenje. Kore ohladiti, najbolje na rešetki kako bi vlaga isparila.

Za nadjev sitno izmrviti jednu koru pa u nju dodati sve sastojke osim vode. Izmiješati. Dodavati vruću vodu i žustro miješati dok se ne dobije konzistencija guste kreme, ali koja bi se trebala bez suvišnog napora mazati na koru.

Nadjenuti u kalupu ili plehu u kojem su se kore pekle, preliti glazurom čiji sastojci su otopljeni na pari ili na električnom kolu uz najniži stupanj temperature. Ovaj prhki kolač najbolje je poslužiti ohlađen, drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP