Prati nas

Kuhinja

Neodoljivi ‘crnac bez jaja’

Nakon bijele pite, donosimo još jedan klasik kućnog slastičarstva. Crnac bez jaja je ukusan kolač, pogodan za one koji su alergični na jaja, ali i one koji ne vole prati posuđe.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kolači bez jaja, recepti
foto: Kuzinavanje.com

Ovo je kolač koji sam još prije dosta godina dobio od tete koja ga je dobila od svoje prijateljice. Nisam krio oduševljenje za jednostavnost ovog kolača tako da sam odmah i dobio recept. Omiljen je kod mojih ukućana, a i šire, piše Hrvoje, kuhar portala Kužinavanje.com.

Ni ne sluteći što će biti u budućnosti objavio sam recept i na internetu nakon čega su svi poludjeli za njim. Tada, u vrijeme popularnosti UN dijete, svrstan je i u njihov jelovnik, recept je isproban u Podravkinom kulinarskom centru, napravljen je i za potrebe snimanja za Coolericu kao moj rekvizit, a našao se i među desertima na Coolinarikinom 7. rođendanu. Također je i proglašen jednom od top 10 recepata u 2007. godini.


Gotovo sve potrebne sastojke uvijek imamo kod kuće, a dobra strana ovog kolača, osim što ga mogu jesti ljudi koji su alergični na jaja ili ne smiju uopće jesti jaja, jest u tome što nakon pripreme ne ostaje previše prljavog posuđa. Samo posuda u kojoj se miješa (jer svi sastojci za tijesto se miješaju odjednom), posuda u kojoj se topi preljev i pleh u kojem se peče.

Ovdje donosim originalni recept, u kojem se po želji može smanjiti količina šećera i ulja u tijestu i šećera u preljevu, i pri tome nema nikakve promjene, kolač uvijek ispadne jednako dobar. Mjera koju koristim je čaša od jogurta – 200g.

Sastojci za tijesto

3 jogurta (3 x 200g)
3 čaše od jogurta glatkog pšeničnog brašna
2 čaše od jogurta šećera
1 čaša od jogurta ulja
2 žličice sode bikarbone
3 velike žlice kakaa

Sastojci za preljev

150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
10 žlica mlijeka
10 žlica šećera

Priprema

Sve se miješa od jednom. Sve sastojke potrebne za tijesto staviti u posudu za miješanje i izmiksati. Tijesto uliti u namašten pleh za pečenje veličine 20 x 30 cm i peći oko 20 minuta na 200 °C (po potrebi i duže, provjeriti čačkalicom dali je kolač gotov). U međuvremenu pripremiti preljev. Sve sastojke za preljev staviti u posudu da se otope na pari.Gotov kolač izvaditi iz pećnice, preliti ga preljevom i pustiti da se ohladi. Ohlađen kolač staviti u hladnjak. Rezati na kocke i poslužiti.

.

Kuhinja

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.


Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP