Prati nas

Kuhinja

Neodoljivi ‘crnac bez jaja’

Nakon bijele pite, donosimo još jedan klasik kućnog slastičarstva. Crnac bez jaja je ukusan kolač, pogodan za one koji su alergični na jaja, ali i one koji ne vole prati posuđe.

Objavljeno

|

Kolači bez jaja, recepti
foto: Kuzinavanje.com

Ovo je kolač koji sam još prije dosta godina dobio od tete koja ga je dobila od svoje prijateljice. Nisam krio oduševljenje za jednostavnost ovog kolača tako da sam odmah i dobio recept. Omiljen je kod mojih ukućana, a i šire, piše Hrvoje, kuhar portala Kužinavanje.com.

Ni ne sluteći što će biti u budućnosti objavio sam recept i na internetu nakon čega su svi poludjeli za njim. Tada, u vrijeme popularnosti UN dijete, svrstan je i u njihov jelovnik, recept je isproban u Podravkinom kulinarskom centru, napravljen je i za potrebe snimanja za Coolericu kao moj rekvizit, a našao se i među desertima na Coolinarikinom 7. rođendanu. Također je i proglašen jednom od top 10 recepata u 2007. godini.


Gotovo sve potrebne sastojke uvijek imamo kod kuće, a dobra strana ovog kolača, osim što ga mogu jesti ljudi koji su alergični na jaja ili ne smiju uopće jesti jaja, jest u tome što nakon pripreme ne ostaje previše prljavog posuđa. Samo posuda u kojoj se miješa (jer svi sastojci za tijesto se miješaju odjednom), posuda u kojoj se topi preljev i pleh u kojem se peče.

Ovdje donosim originalni recept, u kojem se po želji može smanjiti količina šećera i ulja u tijestu i šećera u preljevu, i pri tome nema nikakve promjene, kolač uvijek ispadne jednako dobar. Mjera koju koristim je čaša od jogurta – 200g.

Sastojci za tijesto

3 jogurta (3 x 200g)
3 čaše od jogurta glatkog pšeničnog brašna
2 čaše od jogurta šećera
1 čaša od jogurta ulja
2 žličice sode bikarbone
3 velike žlice kakaa

Sastojci za preljev

150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
10 žlica mlijeka
10 žlica šećera

Priprema

Sve se miješa od jednom. Sve sastojke potrebne za tijesto staviti u posudu za miješanje i izmiksati. Tijesto uliti u namašten pleh za pečenje veličine 20 x 30 cm i peći oko 20 minuta na 200 °C (po potrebi i duže, provjeriti čačkalicom dali je kolač gotov). U međuvremenu pripremiti preljev. Sve sastojke za preljev staviti u posudu da se otope na pari.Gotov kolač izvaditi iz pećnice, preliti ga preljevom i pustiti da se ohladi. Ohlađen kolač staviti u hladnjak. Rezati na kocke i poslužiti.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP