Prati nas

Ljubav i seks

Prevariti ili ne? Žene to bolje prikrivaju!

Muškarci krivnju mogu svaliti na „zločesti gen“. Kod žena je vodeći razlog nezadovoljstvo vezom u kojoj se nalaze. Bez obzira jeste li muškarac ili žena, vjerojatno ćete se i sami suočiti sa sličnim problemom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Treba li prevariti ženu?
foto: BigStock

Čak 60% muškaraca je sklono nevjeri i spremno je prevariti svoju partnericu, pokazalo je nedavno objavljeno američko istraživanje. Svaki peti zaista i prevari svoju ženu ili suprugu, no ni žene puno ne zaostaju za njima. Mančesterski su znanstvenici u odvojenoj studiji utvrdili da je čak 15 od 100 žena učinilo istu stvar. Za razliku od muškaraca, one to bolje prikrivaju.

Iako je razloga za prevaru koliko i parova, utvrđeno je da kod muškaraca češće varaju oni koji lakše postižu seksualno uzbuđenje pa krivnju mogu svaliti na „zločesti gen“. Kod žena je vodeći razlog nezadovoljstvo vezom u kojoj se nalaze. Bez obzira jeste li muškarac ili žena, vjerojatno ćete se i sami suočiti sa sličnim problemom. Kako ga riješiti? Klinička psihologinja Linda Olson, zvana ‘američka doktorica za ljubav’ nudi pet prihvatljivih rješenja.


Zadržite to za sebe

Muškarci i žene, čak kada su u skladnim brakovima, flertaju. Flert je besplatan način za podizanje samopouzdanja, provjere ‘tržišne vrijednosti’ i neutralizacije frustracije koju ženama često priskrbljuju nepažljivi partneri. Flert je jeftiniji od nove frizure ili seksi haljine i pripada u društveno prihvatljivo ponašanje. Malo tko nije barem jednom u životu razmišljao o prekoračenju linije iza koje flert postaje prevara. U ovakvoj je situaciji važno osvijestiti uzrok pa ako ste sigurni da se možete oduprijeti iskušenju te da želite očuvati vezu, izbacite tu opsesivnu misao iz glave i nemojte ju verbalizirati.

Brutalna iskrenost

Iako mnogi psiholozi takozvanu brutalnu iskrenost smatraju sebičnim načinom da olakšate svoju poziciju i pri tom povrijedite partnera, dr. Olsen nije među njima. Priznanje da želite drugoga ili drugu može trajno okončati vaš odnos, čak i ako niste prešli u nedopušteno područje. S druge strane, brutalna iskrenost može spriječiti krizu u vezi, ako jasno i na neoptužujući način partneru objasnite što vas to privlači kod treće osobe. Na primjer, umjesto da kažete partneru da od njega želite da bude zabavniji recite mu kako bi bilo lijepo da se više zabavljate i smijete.

Iskoristite prijatelje

Bez obzira u kojoj mjeri uvažavate tuđe mišljenje, razgovor s prijateljima je dobar način da razbistrite stvari i saznate što vam se to događa. Naravno, moralnost i diskrecija osobe kojoj se povjeravate je vrlo važna u kontekstu vrijednosti njenog savjeta. Na primjer, ako ste oženjeni muškarac, a prijatelj vam je nepopravljivi ženskar po uvjerenju, teško da će vam dati savjet u smjeru očuvanja vašeg braka. Ako se namjeravate izjadati prijatelju ili prijateljici, recite im da želite njihov rame za plakanje, a ne tutorstvo.

Treba li prevariti muža?

Žene to bolje prikrivaju. (foto: BigStock)

Rješenje je na kauču

Ako ne ide drugačije, potražite stručnu pomoć. Psihoterapeut vam može pomoći da otkrijete uzroke iskušenja i vrlo vjerojatno će vam dati konkretne naputke za razgovor s partnerom. Obzirom da je krajnji cilj ovakve psihoterapije upravo razgovor s partnerom, dr. Olson misli kako bi nakon jedne ili dvije pojedinačne terapije, kauč u psihološkoj ordinaciji trebalo podijeliti s boljom polovicom. Prije ili kasnije ćete morati staviti karte na stol, a stručna pomoć tu može biti od presudne važnosti.

Izlaz

Uz sve rečeno, ne treba ignorirati činjenicu da je prevara ponekad znak da veza jednostavno ne funkcionira. Mnoge žene upravo kroz ovakvo iskušenje, ponekad i nakon nekoliko godina, shvate da su zanemarene te da njihova veza jednostavno nema budućnost.

Kada je vrijeme za odlazak? Psihologinja Olson savjetuje da se zapitate koje su vaše potrebe. Sigurnost? Toplina? Divlji seks? Nakon što identificirate što vam treba, zapitajte se može li osoba s kojom ste u vezi zadovoljiti te potrebe. Koliko vam partner ili partnerica stvarno znači? Jeste li izgubili poštovanje za nju ili njega? Ako jeste, malo je ostalo od temelja na kojima možete izgraditi dobar zajednički život. Trebate li prekinuti odnos i započeti novi život? Pitanje je to na koje samo vi znate odgovor. Otići prije no što postanete preljubnik ili preljubnica je stvar osobne hrabrosti, zaključuje dr. Olson.

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP