Prati nas

Ljubav i seks

Prevariti ili ne? Žene to bolje prikrivaju!

Muškarci krivnju mogu svaliti na „zločesti gen“. Kod žena je vodeći razlog nezadovoljstvo vezom u kojoj se nalaze. Bez obzira jeste li muškarac ili žena, vjerojatno ćete se i sami suočiti sa sličnim problemom.

Objavljeno

|

Treba li prevariti ženu?
foto: BigStock

Čak 60% muškaraca je sklono nevjeri i spremno je prevariti svoju partnericu, pokazalo je nedavno objavljeno američko istraživanje. Svaki peti zaista i prevari svoju ženu ili suprugu, no ni žene puno ne zaostaju za njima. Mančesterski su znanstvenici u odvojenoj studiji utvrdili da je čak 15 od 100 žena učinilo istu stvar. Za razliku od muškaraca, one to bolje prikrivaju.

Iako je razloga za prevaru koliko i parova, utvrđeno je da kod muškaraca češće varaju oni koji lakše postižu seksualno uzbuđenje pa krivnju mogu svaliti na „zločesti gen“. Kod žena je vodeći razlog nezadovoljstvo vezom u kojoj se nalaze. Bez obzira jeste li muškarac ili žena, vjerojatno ćete se i sami suočiti sa sličnim problemom. Kako ga riješiti? Klinička psihologinja Linda Olson, zvana ‘američka doktorica za ljubav’ nudi pet prihvatljivih rješenja.


Zadržite to za sebe

Muškarci i žene, čak kada su u skladnim brakovima, flertaju. Flert je besplatan način za podizanje samopouzdanja, provjere ‘tržišne vrijednosti’ i neutralizacije frustracije koju ženama često priskrbljuju nepažljivi partneri. Flert je jeftiniji od nove frizure ili seksi haljine i pripada u društveno prihvatljivo ponašanje. Malo tko nije barem jednom u životu razmišljao o prekoračenju linije iza koje flert postaje prevara. U ovakvoj je situaciji važno osvijestiti uzrok pa ako ste sigurni da se možete oduprijeti iskušenju te da želite očuvati vezu, izbacite tu opsesivnu misao iz glave i nemojte ju verbalizirati.

Brutalna iskrenost

Iako mnogi psiholozi takozvanu brutalnu iskrenost smatraju sebičnim načinom da olakšate svoju poziciju i pri tom povrijedite partnera, dr. Olsen nije među njima. Priznanje da želite drugoga ili drugu može trajno okončati vaš odnos, čak i ako niste prešli u nedopušteno područje. S druge strane, brutalna iskrenost može spriječiti krizu u vezi, ako jasno i na neoptužujući način partneru objasnite što vas to privlači kod treće osobe. Na primjer, umjesto da kažete partneru da od njega želite da bude zabavniji recite mu kako bi bilo lijepo da se više zabavljate i smijete.

Iskoristite prijatelje

Bez obzira u kojoj mjeri uvažavate tuđe mišljenje, razgovor s prijateljima je dobar način da razbistrite stvari i saznate što vam se to događa. Naravno, moralnost i diskrecija osobe kojoj se povjeravate je vrlo važna u kontekstu vrijednosti njenog savjeta. Na primjer, ako ste oženjeni muškarac, a prijatelj vam je nepopravljivi ženskar po uvjerenju, teško da će vam dati savjet u smjeru očuvanja vašeg braka. Ako se namjeravate izjadati prijatelju ili prijateljici, recite im da želite njihov rame za plakanje, a ne tutorstvo.

Treba li prevariti muža?

Žene to bolje prikrivaju. (foto: BigStock)

Rješenje je na kauču

Ako ne ide drugačije, potražite stručnu pomoć. Psihoterapeut vam može pomoći da otkrijete uzroke iskušenja i vrlo vjerojatno će vam dati konkretne naputke za razgovor s partnerom. Obzirom da je krajnji cilj ovakve psihoterapije upravo razgovor s partnerom, dr. Olson misli kako bi nakon jedne ili dvije pojedinačne terapije, kauč u psihološkoj ordinaciji trebalo podijeliti s boljom polovicom. Prije ili kasnije ćete morati staviti karte na stol, a stručna pomoć tu može biti od presudne važnosti.

Izlaz

Uz sve rečeno, ne treba ignorirati činjenicu da je prevara ponekad znak da veza jednostavno ne funkcionira. Mnoge žene upravo kroz ovakvo iskušenje, ponekad i nakon nekoliko godina, shvate da su zanemarene te da njihova veza jednostavno nema budućnost.

Kada je vrijeme za odlazak? Psihologinja Olson savjetuje da se zapitate koje su vaše potrebe. Sigurnost? Toplina? Divlji seks? Nakon što identificirate što vam treba, zapitajte se može li osoba s kojom ste u vezi zadovoljiti te potrebe. Koliko vam partner ili partnerica stvarno znači? Jeste li izgubili poštovanje za nju ili njega? Ako jeste, malo je ostalo od temelja na kojima možete izgraditi dobar zajednički život. Trebate li prekinuti odnos i započeti novi život? Pitanje je to na koje samo vi znate odgovor. Otići prije no što postanete preljubnik ili preljubnica je stvar osobne hrabrosti, zaključuje dr. Olson.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP