Prati nas

Mozaik

Što baka zaista misli kad kaže…?

Lijepo je gledati svoju djecu kako podižu djecu. No iako često znamo bolje, ne treba to uvijek naglas reći. Lara Adair, i sama baka, duhovito je opisala 7 situacija kad je bolje ugristi se za jezik.

Objavljeno

|

Baka stalno prigovara
foto: BigStock

Gledati vlastitu djecu kako podižu svoju djecu, neobičan je osjećaj. Bake i djedovi već su jednom prošli kroz sve peripetije oko odgoja djece, no znaju da trebaju ponekad pustiti mladim roditeljima da se sami snalaze. Autorica Lara Adair, i sama baka, za portal Grandparents.com vrlo je duhovito opisala situacije u kojima bake kažu jedno, a misle nešto posve drugo.

 

Prvaci u disciplini zvanoj ‘ugrizi se za jezik’

Do sada ste već sigurno naučili da majci svojeg unuka ne možete jednostavno izbrbljati što god vam prvo padne na pamet. (Unukovom ocu možete. Očevi nekako lakše podnose savjete.) Zamislite, recimo, da ona drži vašu unučicu, istovremeno balansirajući tanjurom u drugoj ruci i dijete počne lagano kliziti prema podu. Vi potrčite i kažete: ‘Past će ti dijete!’ Iznenada se na licu vaše kćeri pojavi poznati tamni oblak i vi isti čas požalite što ste išta rekli. Poželjeli biste da to možete povući pa kažete nešto besmisleno: ‘Ma ne tvoje dijete, naravno! Neko drugo dijete tamo vani, vidim ga kroz prozor. Ti savršeno držiš dijete. Mislim da ću samo malo prileći tu na pod ispred tebe…’

Dakle, naučili smo ne reći naglas ono što stvarno mislimo. Ono što kažete je: Djeco, ovo su vaša djeca i ne želim se miješati. Ono što stvarno mislite je: Stvarno jako se želim umiješati. Jer prije samo par godina vraćali ste se s tuluma kući u gluho doba noći i povraćali u perilicu za rublje. Evo još 7 takvih situacija gdje je ugristi se za jezik daleko pametnija opcija:

 

Scenarij br. 1

Ponosni roditelji obznanjuju koje su ime odabrali za dijete.

Ono što kažete: „Humperdinck je tako originalno ime!“

Ono što mislite: Vi to mislite ozbiljno? Niste mogli odabrati Ivan ili Marko? Pa smijat će mu se cijela škola!

 

Scenarij br. 2

Vaše dvoje unučadi kod vas će provesti noć. Dogovorili ste se da ih okupate i spremite u krevet točno u 8. Sljedeće jutro, roditelji zovu da pitaju kako je prošlo.

Ono što kažete: „Da, naravno. Bili su u krevetu u 8 sati točno.“

Ono što mislite: Ostali smo budni do 11 i gledali filmove o polarnim medvjedima, a onda su zaspali obučeni, nisu oprali ni zube, a ni napisali zadaću, negu su je pisali ujutro u autu na putu do škole, u koju smo, samo da spomenem,  zakasnili.

 

Scenarij br. 3

Vi i vaša kći ste u trgovini. Ona uči vašu unuku kako da koristi kreditnu karticu. „Ne, okreni je na ovu stranu. Oh, ne, ne, ne, bacila si ju iza pulta. Gle, teta prodavačica će ju dohvatiti. Evo našla ti je karticu. Juhu! Ajmo probati ponovo, može? Ok, sad, može li pročitati što tu piše? Tako je, kaže ‘Iznos za platiti’. Bravo! Ali nemoj još stinuti ‘u redu gumb’, da vidimo znaš li to sad ponoviti na engleskom ili njemačkom? U međuvremenu, iza vas se stvorio ogroman red.

Ono što kažete: „Baš si strpljiva s njom. Svaka situacija može biti situacija za učenje, zar ne?“

Ono što mislite:  Je li vino koje smo kupili dovoljno hladno da ga mogu popiti odmah ovdje u trgovini?

 

Scenarij br. 4

Postavili ste ste sjedalicu za djecu u autu i dali strušnjacima da provjere je li sve u redu. Pokupite dijete. Kći vam još dodatno pokaže kako da prilagodite sjedalicu i provjerite sjedi li klinac na ispravan način. Dijete se strahovito dere. Kći poslije nazove i pita je li vožnja prošla u redu i kaže: „Nadam se da nije bilo komplicirano koristiti sjedalicu. Tako je puno sigurnije.“

Ono što vi kažete: „Naravno. Sve je bilo u redu.“

Ono što mislite: Dijete je imalo živčani slom, pa sam ju izvadila iz sjedalice i držala u krilu par minuta da je utješim. Tako smo se na kraju i dovezle kući.

 

Scenarij br. 5

Kosa vaše unuke izgleda kao da se počešljala petardom, a idete na važno obiteljsko okupljanje. Obzirno pitate smijete li nešto primijetiti.

Ono što kažete: „Draga unučice, mogu li ti nešto reći?“

Ono što mislite: Sada ću ti reći nešto što će ti ići na živce. Ali to je mala i beznačajna kritika pa ako se zbog toga naljutiš, onda si preosjetljiva i nespremna podnijeti imalo konstruktivne kritike.

 

Scenarij br. 6

Svi zajedno idete u park. Vaš unuk se smrzava i vi se vraćate da mu donesete jaknu.

Ono što kažete: „Znaš, nešto sam zaboravila, pa se moram vratiti. A usput ću donijeti malom onu novu jaknu da mu pokažem. Nije ju još vidio.“

Ono što mislite: Mali se potpuno smrznuo! Plav je i ima hipotermiju!

 

Scenarij br. 7

Vaša kći zove da otkaže vaše redovito tjedno čuvanje djece. Opet.

Ono što kažete: „Ma u redu, vidjet ćemo se idući tjedan.“

Ono što mislite: Da čekam još sedam dana? Znala sam. Moj unuk će odrasti a da uopće neće poznavati svoju baku!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.