Prati nas

Ljubav

Težak posao: Prekinuti vezu i ostati pošten

Neki za partnericom ili partnerom tragaju gotovo cijeli život i pri tome nailaze na ljude koji ne zadovoljavaju njihove potrebe. Kako i kada osobi s kojom ste uspostavili odnos reći da nije „prava“?

Objavljeno

|

Kako prekinuti vezu?
foto: BigStock

Nemaju svi ljudi sreću doživjeti ljubav na prvi pogled. Neki za partnericom ili partnerom tragaju gotovo cijeli život i pri tome nailaze na osobe koje ne zadovoljavaju njihove potrebe. Kako i kada osobi s kojom ste uspostavili odnos reći da nije „prava“, zna stručnjak za ljubav u starijoj životnoj dobi Ken Solin. Evo što je napisao za portal about.com.

U mojim kasnim šezdesetima često sam izlazio sa ženama dok nisam upoznao svoju partnericu. Uživao sam u iskustvima s fantastičnim ženama koje su podijelile svoj svijet sa mnom, ali s kojima, osjećao sam to, nisam imao budućnost. Kako smo uživali u druženju, bilo mi je teško reći im da naš odnos nema budućnosti, jer ih ne vidim na mjestu moje životne partnerice. S vremenom sam naučio okončati te kratke veze na način da što manje povrijedim partnericu.

Seks bez osjećaja

Iskustvo me je naučilo da u odnosu ne treba jurcati sa seksualnim odnosima. To sam, nažalost, ignorirao u trenucima strasti. Kada nema emocionalne povezanosti, seks je besmislen. Osjećao sam se užasno smišljajući što reći ženi koja spava pored mene. „Sviđaš mi se, ali ovaj prerani seks je bio pogreška“, nije nešto što ona očekuje čuti.  Pišem na temu seksa, izlazaka i odnosa, ali ponekad ni sam nisam slijedio ono što propovijedam. Naučio sam na svojim greškama.

Kompromis

Kada se odlučujete između restorana brze prehrane ili talijanskog restorana možete postići jednostavan neemocionalan kompromis koji neće povrijediti ničije vrijednosti ili vjerovanja. Ali nije sve tako lako.  Svojevremeno sam se upoznao s jednom ženom na internetu. Izašli smo. Negdje na pola večere dotakli smo se politike, i bili smo poput ulja i vode, potpuno suprotni. Razgovor se toliko usijao da nismo ni završili večeru. Bacili smo nešto novca na stol i otišli svatko na svoju stranu. Izreći da nikada nećemo biti u vezi bi bilo suvišno. Da sam je pitao pravo pitanje prije susreta, do ovoga nikada ne bi došlo. Mislio sam tada da će upoznavanje žena uvijek biti teško.

Dva „zla“ ne čine dobro

Nekoliko puta sam, nakon kratkog izlaženja, rekao ženi da osjećam kako nismo stvoreni jedno za drugo.  Pretežno se radilo o slučajevima kada nismo uspostavili smislenu emocionalnu povezanost. Znam da je to uvijek neugodno, ma koliko dugo odgađali „trenutak istine“. Jednom sam oklijevao i izlazio sa ženom mjesecima, iako sam od početka znao da nismo jedno za drugo. Izrazila je želju za seksom, ali sam oklijevao jer sam bio svjestan da ću osjećati krivnju. Kada sam skupio hrabrost i rekao joj istinu, postala je bijesna. Objasnio sam joj svoje razloge, no ona je mislila da smo mogli riješiti probleme, ali znao sam da mi ne može dati ono što mi treba. Prekid te kratke veze je bio gadan, ali ne toliko gadan koliko je mogao biti da smo spavali zajedno. Odgađanje je bila pogreška koju više nisam ponovio.

Emocionalna iskrenost

Nisam pronašao bezbolan način kako reći ženi da je naš odnos pogreška, ali sam naučio da ću se zbog takve iskrenosti bolje osjećati nego u slučaju održavanja loše veze. Počeo sam žene gledati u oči i biti iskren u vezi toga što osjećam prema njima. Iako nisam znao što mogu očekivati, bio sam siguran da će cijeniti istinu. Ponekad je bilo čudno i teško, ali istina je uvijek bila dobar izbor.

Osjećaji

Prekinuti s nekim nakon kratkog izlaženja će proizvesti razočaranje, ali što se ranije i iskrenije učini, manji su izgledi za slomljeno srce. Hodanje stazom koja ne vodi nikamo, a pri tom ste svjesni pogreške, samo će pogoršati stanje. Ako to činite zbog nedostatka hrabrosti, riječ je o karakternoj mani. Svi želimo da se drugi prema nama odnose s iskrenošću i samopouzdanjem.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.