Prati nas

Kuhinja

Bez miksera: Čokoladni kolač bez maslaca i jaja

Sočan i ukusan čokoladni biskvit s aromom naranče, uz šalicu kave, čaja ili mlijeka oduševit će sve ljubitelje čokoladnih kolača. Sastojci se jednostavno spoje kuhačom ili žicom za snijeg

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako napraviti kolač bez jaja?
foto: Kuzinavanje.com

Sočan i ukusan čokoladni biskvit s aromom naranče, uz šalicu kave, čaja ili mlijeka oduševit će sve ljubitelje čokoladnih kolača, a i one koji ne vole baš kolače sa previše kreme. Priprema je jednostavna, a mikser nije niti potreban. Sastojci se jednostavno spoje kuhačom ili žicom za snijeg. Ovako to radi Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

 

Sastojci

200 g + 1 žlica prosijanog, glatkog pšeničnog brašna
200 g šećera
75 g + 1 žlica prosijanog kakaa
16 g praška za pecivo
naribana korica 3 srednje velike naranče
150 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
300 ml mlijeka
35 g maslinovog ulja (oko 4 velike žlice)
prstohvat sol
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Pećnicu zagrijati na 175°C, okrugli kalup za torte promjera 24 cm premazati maslacem i posuti brašnom. U posudu za miješanje prosijati brašno sa praškom za pecivo i soli. Dodati prosijani kakao i šećer. Naranče oprati, naribati koricu i iscijediti sok. U brašno redom dodati mokre sastojke (narančin sok, mlijeko i maslinovo ulje) i naribanu narančinu koricu. Žicom za snijeg ili kuhačom sve dobro promiješati da se sastojci spoje. Smjesu izliti u pripremljeni kalup i staviti peći. Peći oko 40 do 45 minuta, provjeriti čačkalicom da li je kolač gotov, čačkalica ubdena u sredinu kolača bi trebala izaći čista. Kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti ga u kalupu da se ohladi do kraja. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.


.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP