Prati nas

Kuhinja

Orahnjača, ali brza

Nadjev od oraha se lako može zamijeniti mljevenim bademima ili lješnjacima koje je preporučljivo malo popržiti u tavi ili u pećnici. Tijesto se valja nešto tanje nego za klasičnu orahnjaču

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se radi orehnjača?
foto: Kuzinavanje.com

“Brza orahnjača je, može se reći, alternativa za klasičnu orahnjaču, a kao što joj i sam naziv govori priprema je dosta brža i jednostavnija. Recept sam prije dosta godina dobio od bake, a to je i dokaz da kod ovog recepta nema greške”, poručuje Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.  Za pripremu preporučuje Di-go slatku kockicu kvasca, namijenjenu dizanim tijestima koja sadrže dosta šećera i masnoće.

Dizano tijesto koje nije potrebno ostavljati da se diže prije pripreme orahnjače, a nadjev od oraha se lako može zamijeniti mljevenim bademima ili lješnjacima koje je preporučljivo malo popržiti u tavi ili u pećnici. Tijesto se valja nešto tanje nego za klasičnu orahnjaču, a nadjev se premazuje preko cijele površine tijesta. Prilikom rolanja orahnjače potrebno je povesti računa o tome da se čvrsto valja u okrugli oblik (upravo zbog spiralnog efekta nadjeva i tijesta prilikom rezanja orahnjače), a prilikom pečenja ona će se malo i raširiti i nadignuti. Pucanje orahnjače je normalno dok se peče, nekad pukne, nekad ne, što ne utječe ni na okus ni izgled.


Najbolji recept za orehnjaču

foto: Kuzinavanje.com

Sastojci za tijesto

300 g glatkog pšeničnog brašna

3 žumanjka

150 g rastopljenog maslaca

60 g šećera

100 ml mlijeka

1 kocka Di-go svježeg kvasca za kolače (40g)

prstohvat soli

Sastojci za nadjev

250 g oraha

3 bjelanjka

2 žlice marmelade od marelica

150 g šećera

malo ruma

50 g grožđica

Za premazivanje

1 žumanjak

malo ulja

Priprema

Kvasac otopite u toplom mlijeku s malo šećera i ostavite na toplom mjestu da se digne. U posudi za miješanje mikserom umutiti žumanjke sa šećeromi soli, dodati rastopljeni maslac, brašno i dignuti kvasac te umijesiti srednje čvrsto tijesto. Za nadjev, istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati mljevene orahe pomiješane sa šećerom, dodati marmeladu i rum. Podijeliti nadjev na dva jednaka dijela. Podijeliti tijesto na dva jednaka dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini ili stoljnjaku vrlo tanko razvaljati. Tijesto po cijeloj površini premazati nadjevom. Posuti grožđicama. Zarolati tijesto u čvrsti valjak. Staviti tijesto u pleh obložen masnim papirom, izbosti na nekoliko mjesta tankom iglom ili čačkalicom te premazati razmućenim žumanjkom s malo ulja. Peći 15 – 20 minuta na 200°C (temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici). Rezati na tanke ploške.

Napomena

Orahnjača je bolja ako se pripremi dan, dva ranije i drži zamotana u aluminijskoj foliji do konzumacije.

.

Kuhinja

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.


Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP