Prati nas

Kuhinja

Orahnjača, ali brza

Nadjev od oraha se lako može zamijeniti mljevenim bademima ili lješnjacima koje je preporučljivo malo popržiti u tavi ili u pećnici. Tijesto se valja nešto tanje nego za klasičnu orahnjaču

Objavljeno

|

Kako se radi orehnjača?
foto: Kuzinavanje.com

“Brza orahnjača je, može se reći, alternativa za klasičnu orahnjaču, a kao što joj i sam naziv govori priprema je dosta brža i jednostavnija. Recept sam prije dosta godina dobio od bake, a to je i dokaz da kod ovog recepta nema greške”, poručuje Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.  Za pripremu preporučuje Di-go slatku kockicu kvasca, namijenjenu dizanim tijestima koja sadrže dosta šećera i masnoće.

Dizano tijesto koje nije potrebno ostavljati da se diže prije pripreme orahnjače, a nadjev od oraha se lako može zamijeniti mljevenim bademima ili lješnjacima koje je preporučljivo malo popržiti u tavi ili u pećnici. Tijesto se valja nešto tanje nego za klasičnu orahnjaču, a nadjev se premazuje preko cijele površine tijesta. Prilikom rolanja orahnjače potrebno je povesti računa o tome da se čvrsto valja u okrugli oblik (upravo zbog spiralnog efekta nadjeva i tijesta prilikom rezanja orahnjače), a prilikom pečenja ona će se malo i raširiti i nadignuti. Pucanje orahnjače je normalno dok se peče, nekad pukne, nekad ne, što ne utječe ni na okus ni izgled.


Najbolji recept za orehnjaču

foto: Kuzinavanje.com

Sastojci za tijesto

300 g glatkog pšeničnog brašna

3 žumanjka

150 g rastopljenog maslaca

60 g šećera

100 ml mlijeka

1 kocka Di-go svježeg kvasca za kolače (40g)

prstohvat soli

Sastojci za nadjev

250 g oraha

3 bjelanjka

2 žlice marmelade od marelica

150 g šećera

malo ruma

50 g grožđica

Za premazivanje

1 žumanjak

malo ulja

Priprema

Kvasac otopite u toplom mlijeku s malo šećera i ostavite na toplom mjestu da se digne. U posudi za miješanje mikserom umutiti žumanjke sa šećeromi soli, dodati rastopljeni maslac, brašno i dignuti kvasac te umijesiti srednje čvrsto tijesto. Za nadjev, istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati mljevene orahe pomiješane sa šećerom, dodati marmeladu i rum. Podijeliti nadjev na dva jednaka dijela. Podijeliti tijesto na dva jednaka dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini ili stoljnjaku vrlo tanko razvaljati. Tijesto po cijeloj površini premazati nadjevom. Posuti grožđicama. Zarolati tijesto u čvrsti valjak. Staviti tijesto u pleh obložen masnim papirom, izbosti na nekoliko mjesta tankom iglom ili čačkalicom te premazati razmućenim žumanjkom s malo ulja. Peći 15 – 20 minuta na 200°C (temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici). Rezati na tanke ploške.

Napomena

Orahnjača je bolja ako se pripremi dan, dva ranije i drži zamotana u aluminijskoj foliji do konzumacije.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.


Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP