“Brza orahnjača je, može se reći, alternativa za klasičnu orahnjaču, a kao što joj i sam naziv govori priprema je dosta brža i jednostavnija. Recept sam prije dosta godina dobio od bake, a to je i dokaz da kod ovog recepta nema greške”, poručuje Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Za pripremu preporučuje Di-go slatku kockicu kvasca, namijenjenu dizanim tijestima koja sadrže dosta šećera i masnoće.
Dizano tijesto koje nije potrebno ostavljati da se diže prije pripreme orahnjače, a nadjev od oraha se lako može zamijeniti mljevenim bademima ili lješnjacima koje je preporučljivo malo popržiti u tavi ili u pećnici. Tijesto se valja nešto tanje nego za klasičnu orahnjaču, a nadjev se premazuje preko cijele površine tijesta. Prilikom rolanja orahnjače potrebno je povesti računa o tome da se čvrsto valja u okrugli oblik (upravo zbog spiralnog efekta nadjeva i tijesta prilikom rezanja orahnjače), a prilikom pečenja ona će se malo i raširiti i nadignuti. Pucanje orahnjače je normalno dok se peče, nekad pukne, nekad ne, što ne utječe ni na okus ni izgled.
foto: Kuzinavanje.com
Sastojci za tijesto
300 g glatkog pšeničnog brašna
3 žumanjka
150 g rastopljenog maslaca
60 g šećera
100 ml mlijeka
1 kocka Di-go svježeg kvasca za kolače (40g)
prstohvat soli
Sastojci za nadjev
250 g oraha
3 bjelanjka
2 žlice marmelade od marelica
150 g šećera
malo ruma
50 g grožđica
Za premazivanje
1 žumanjak
malo ulja
Priprema
Kvasac otopite u toplom mlijeku s malo šećera i ostavite na toplom mjestu da se digne. U posudi za miješanje mikserom umutiti žumanjke sa šećeromi soli, dodati rastopljeni maslac, brašno i dignuti kvasac te umijesiti srednje čvrsto tijesto. Za nadjev, istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati mljevene orahe pomiješane sa šećerom, dodati marmeladu i rum. Podijeliti nadjev na dva jednaka dijela. Podijeliti tijesto na dva jednaka dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini ili stoljnjaku vrlo tanko razvaljati. Tijesto po cijeloj površini premazati nadjevom. Posuti grožđicama. Zarolati tijesto u čvrsti valjak. Staviti tijesto u pleh obložen masnim papirom, izbosti na nekoliko mjesta tankom iglom ili čačkalicom te premazati razmućenim žumanjkom s malo ulja. Peći 15 – 20 minuta na 200°C (temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici). Rezati na tanke ploške.
tekst se nastavlja ispod oglasa
Napomena
Orahnjača je bolja ako se pripremi dan, dva ranije i drži zamotana u aluminijskoj foliji do konzumacije.
tekst se nastavlja ispod oglasa