Prati nas

Kuhinja

Pužići s cimetom

Prilično jednostavno, slatko dizano tijesto obogaćeno aromom cimeta i kardamoma uz mali dodir naranče.

Objavljeno

|

Zimski kolači
foto: BigStock

Ako ste ljubitelj jednostavnih i brzih slastica od dizanog tijesta onda je ovo prava stvar za vas. Prilično jednostavno, slatko dizano tijesto obogaćeno aromom cimeta i kardamoma uz mali dodir naranče. Ako nemate sjemenki ili mljevenog kardamoma, možete ga izostaviti u receptu. U receptima uvijek koristim sjemenke kardamoma koje po potrebi tučem u mužaru, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Možda će se nekima i sama količina šećera učiniti previše, ali u kombinaciji sa začinima i tijestom ne prevladava, ali količine sastojaka za nadjev se uvijek mogu prilagoditi vlastitom ukusu.


Sastojci

200 ml mlijeka
50 g otopljenog maslaca
400 g glatkog pšeničnog brašna
40 g svježeg kvasca (1 kocka)
50 g šećera
1 paketić vanilin šećera
prstohvat soli
1 jaje

Nadjev

2 žlice rastopljenog maslaca
6 žlica šećera
1 žlica mljevenog cimeta
1 žlica mljevenog kardamoma
naribana korica 1 naranče

Priprema

U lončići zagrijati mlijeko, dodati 1 žličicu šećera, malo brašna i razmrvljenu kocku kvasca, promiješati, poklopiti i ostaviti sa strane da ‘proradi’. U posudu za miješanje prosijati brašno, dodati ostatak šećera, sol, vanilin šećer, rastopljeni maslac i lagano umućeno jaje. U sve dodati kvas. Zamijesiti glatko i ne previše mekano tijesto. Popkriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže dok ne udvostruči obujam. U međuvremenu, zagrijati pećnicu na 175°C.

U manjoj posudici za nadjev spojiti šećer, mljeveni cimet, kardamom i naribanu narančinu koricu. Dignuto tijesto lagano premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljati na debljinu od 5 mm. Tijesto premazati rastopljenim maslacem te posuti mješavinom šećera i začina. Čvrsto zarolati počevši od duže strane tijesta. Tijesto rezati na ploške debljine 1 cm i slagati na pripremljeni lim obložen papirom za pečenje. Pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se diže oko 30 minuta. Peći u pećnici oko 20 – 25 minuta dok lagano ne porumene. Poslužiti tople.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP