Prati nas

Kuhinja

Pužići s cimetom

Prilično jednostavno, slatko dizano tijesto obogaćeno aromom cimeta i kardamoma uz mali dodir naranče.

Objavljeno

|

Zimski kolači
foto: BigStock

Ako ste ljubitelj jednostavnih i brzih slastica od dizanog tijesta onda je ovo prava stvar za vas. Prilično jednostavno, slatko dizano tijesto obogaćeno aromom cimeta i kardamoma uz mali dodir naranče. Ako nemate sjemenki ili mljevenog kardamoma, možete ga izostaviti u receptu. U receptima uvijek koristim sjemenke kardamoma koje po potrebi tučem u mužaru, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Možda će se nekima i sama količina šećera učiniti previše, ali u kombinaciji sa začinima i tijestom ne prevladava, ali količine sastojaka za nadjev se uvijek mogu prilagoditi vlastitom ukusu.


Sastojci

200 ml mlijeka
50 g otopljenog maslaca
400 g glatkog pšeničnog brašna
40 g svježeg kvasca (1 kocka)
50 g šećera
1 paketić vanilin šećera
prstohvat soli
1 jaje

Nadjev

2 žlice rastopljenog maslaca
6 žlica šećera
1 žlica mljevenog cimeta
1 žlica mljevenog kardamoma
naribana korica 1 naranče

Priprema

U lončići zagrijati mlijeko, dodati 1 žličicu šećera, malo brašna i razmrvljenu kocku kvasca, promiješati, poklopiti i ostaviti sa strane da ‘proradi’. U posudu za miješanje prosijati brašno, dodati ostatak šećera, sol, vanilin šećer, rastopljeni maslac i lagano umućeno jaje. U sve dodati kvas. Zamijesiti glatko i ne previše mekano tijesto. Popkriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže dok ne udvostruči obujam. U međuvremenu, zagrijati pećnicu na 175°C.

U manjoj posudici za nadjev spojiti šećer, mljeveni cimet, kardamom i naribanu narančinu koricu. Dignuto tijesto lagano premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljati na debljinu od 5 mm. Tijesto premazati rastopljenim maslacem te posuti mješavinom šećera i začina. Čvrsto zarolati počevši od duže strane tijesta. Tijesto rezati na ploške debljine 1 cm i slagati na pripremljeni lim obložen papirom za pečenje. Pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se diže oko 30 minuta. Peći u pećnici oko 20 – 25 minuta dok lagano ne porumene. Poslužiti tople.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.


Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP