Prati nas

Kuhinja

Pužići s cimetom

Prilično jednostavno, slatko dizano tijesto obogaćeno aromom cimeta i kardamoma uz mali dodir naranče.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zimski kolači
foto: BigStock

Ako ste ljubitelj jednostavnih i brzih slastica od dizanog tijesta onda je ovo prava stvar za vas. Prilično jednostavno, slatko dizano tijesto obogaćeno aromom cimeta i kardamoma uz mali dodir naranče. Ako nemate sjemenki ili mljevenog kardamoma, možete ga izostaviti u receptu. U receptima uvijek koristim sjemenke kardamoma koje po potrebi tučem u mužaru, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Možda će se nekima i sama količina šećera učiniti previše, ali u kombinaciji sa začinima i tijestom ne prevladava, ali količine sastojaka za nadjev se uvijek mogu prilagoditi vlastitom ukusu.


Sastojci

200 ml mlijeka
50 g otopljenog maslaca
400 g glatkog pšeničnog brašna
40 g svježeg kvasca (1 kocka)
50 g šećera
1 paketić vanilin šećera
prstohvat soli
1 jaje

Nadjev

2 žlice rastopljenog maslaca
6 žlica šećera
1 žlica mljevenog cimeta
1 žlica mljevenog kardamoma
naribana korica 1 naranče

Priprema

U lončići zagrijati mlijeko, dodati 1 žličicu šećera, malo brašna i razmrvljenu kocku kvasca, promiješati, poklopiti i ostaviti sa strane da ‘proradi’. U posudu za miješanje prosijati brašno, dodati ostatak šećera, sol, vanilin šećer, rastopljeni maslac i lagano umućeno jaje. U sve dodati kvas. Zamijesiti glatko i ne previše mekano tijesto. Popkriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže dok ne udvostruči obujam. U međuvremenu, zagrijati pećnicu na 175°C.

U manjoj posudici za nadjev spojiti šećer, mljeveni cimet, kardamom i naribanu narančinu koricu. Dignuto tijesto lagano premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljati na debljinu od 5 mm. Tijesto premazati rastopljenim maslacem te posuti mješavinom šećera i začina. Čvrsto zarolati počevši od duže strane tijesta. Tijesto rezati na ploške debljine 1 cm i slagati na pripremljeni lim obložen papirom za pečenje. Pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se diže oko 30 minuta. Peći u pećnici oko 20 – 25 minuta dok lagano ne porumene. Poslužiti tople.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP