Prati nas

Mozaik

Razgovor koji morate odmah obaviti s partnerom

Za ugodan suživot važno je razgovarati. I još važnije – ne preskakati teške teme. Neke stvari u životu su neminovne. Poput poreza ili smrti. No ako o njima razgovarate – bit će manje strašne.

Objavljeno

|

Priprema za smrt
foto: BigStock

Lako je zaobilaziti određene teške teme i praviti se da se za to nema vremena. No, istina je da se neki razgovori moraju obaviti zato što se naši životi neminovno mijenjaju, a te promjene ne dolaze uvijek uz prethodnu najavu.

1. Gdje je sve?

Velika je vjerojatnost da oba bračna partnera ne znaju baš točno gdje se nalaze svi važni dokumenti u njihovim životima. U većini veza, samo je jedan partner zadužen za plaćanje računa i vođenje evidencije, dok drugi partner nema pojma u ničemu. I u tom grmu leži zec. No oboje bi trebali znati kako stoje financije vaše obitelji, a to uključuje brojeve bankovnih računa, dokumente od auta, police osiguranja, podaci o kreditima, porezne prijave, pinovi i sve ostalo. Također, dobra je ideja na jednom mjestu imati zapisana imena financijskih savjetnika, advokata i slično. Da biste sve to sakupili, bit će potrebno uložiti malo truda, ali nakon toga bit će lakše informacije redovito nadopunjavati.

2. Je li ‘sve’ dovoljno?

Istraživanje koje je provela osiguravajuća tvrtka New York Life Insurance, pokazalo je kako se za 40 posto udovica ili udovaca životni standard značajno sroza nakon što ostanu bez partnera. Poanta ovog dijela razgovora s vašim partnerom je da vidite hoće li vaša obitelj moći održati jednak standard i nakon što jednog od vas više ne bude. Važan dio priče je i kako nadomjestiti jedan dio prihoda kojeg više neće biti. Hoće li preživjeli partner moći zadržati stan ili kuću ili će se morati preseliti? Što će gubitak značiti za vašu djecu i njihovo obrazovanje? Hoće li vaši voljeni moći nastaviti živjeti živote kakve zaslužuju i ako vas više ne bude da im pomognete?

3. Mogu li mama ili tata doseliti k nama?

Kako naši roditelji stare, više trebaju našu pomoć i pažnju. I kao što to obično bude, jedno od odrasle djece obično preuzme ulogu glavnog pomagača. Hoćete li to biti vi ili vaš supružnik? Ili ćete se možda oboje na kraju brinuti o svojim starim roditeljima? Sada je vrijeme da obavite taj razgovor. Jeste li otvoreni za ideju da vam se doseli punica ili svekrva? Možete li zamoliti djecu da se malo stisnu, kako bi napravili mjesta za djeda? Koje biste sve prilagodbe trebali napraviti u svojim životima a da biste mogli brinuti o ostarjelom rođaku? Ako o tome razgovarate sada, možete spriječiti neugodna iznenađenja kasnije.

4. Svi ćemo umrijeti. Kako ti želiš umrijeti?

Kako organizirati skrb za naše posljednje dane je najteži dio razgovora od kojega se stvara knedla u grlu. Razgovor o smrti nikome nije ugodan, pa ga zbog toga najčešće zaobilazimo. Jedna je gospođa iz Kalifornije tako izjavila da posljednje dane želi provesti u domu za starije i nemoćne u kojem je dostupno medicinski potpomognuto samoubojstvo. Iako je tek u svojim pedesetima i dobrog je zdravlja, obavila je nedavno ovaj razgovor sa svojim mužem. No godinama prije toga, kad god bi pokušala načeti temu o odabiru doma u kojem će provesti posljednje godine života, njezin bi se muž jednostavno isključio. Nedavni gubitak bliskog rođaka o kojem su se oboje skrbili, promijenio je njegovo mišljenje. Sad su bacili oko na jedan dom u Oregonu.

5. Razmisli o postupcima liječenja

Budite što je moguće detaljniji u zahtijevanju postupaka pri vašem liječenju. Također, o svojim izborima raspravite s vašim supružnikom jer će po svoj prilici on/ona biti zadužen da pazi poštuju li se vaše želje. Još je bolje rješenje da svoje želje u pogledu liječenja ostavite u pisanom obliku kako bi ih svi lako mogli razumjeti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.