Prati nas

Kuhinja

Za hladnije dane – čokoladna pita

Bez sumnje, ova me je pita osvojila na prvi pogled. Jednostavna je i bogata okusom čokolade pa se kod mene radi dosta često. Originalni recept sam malo prilagodio tako da dodatno pojačam okus čokolade.

Objavljeno

|

foto: Kuzinavanje.com

Ovo je za mene jedna od najdražih čokoladnih pita. Hladna, zimska vremena, idealna su za uživati u njoj. Iako je kod nas već prije nekoliko dana dosta zahladilo, a i pala je pokoja pahulja snijega, moj razlog za pravljenje ove pite bio je skroz drugi, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Zato jer mi je tata veliki ljubitelj čokolade, htio sam mu nešto napraviti po njegovom guštu. A kako sam došao do recepta, e to je već druga priča. Kako smo se nas nekoliko virtualno dopisivali, razmjenjivali recepte i kulinarska iskustva, tako je meni još prije par godina od Željka iz Niša stigla knjižica sa čokoladnim receptima Dr.Oetkera. Bez sumnje pita me osvojila na prvi pogled. Jednostavna je i bogata okusom čokolade pa se kod mene radi dosta često.  Recept sam malo prilagodio po svom ukusu tako da sam neke sastojke zamijenio drugima i još dodao neke da još pojačam okus čokolade.


Sastojci za tijesto

150 g glatkog pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
prstohvat soli
1 žlica hladne vode

Sastojci za nadjev

100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
1 vrećica vanilin šećera
3 žličice praška za puding od čokolade
200 ml vrhnja za kuhanje
2 jaja
1 žlica kakaa

foto: Kuzinavanje.com

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Za pripremu tijesta, prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati hladni maslac i prstima dobro izraditi da se dobije smjesa nalik krušnim mrvicama. Dodati sol i vodu i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu, plastičnu foliju i staviti u hladnjak da se odmara.

U međuvremenu na pari otopiti mliječnu i tamnu čokoladu sa vanilin šećerom. Skinuti s vatre. Prašak za puding pomiješati sa 4 žlice vrnja, a ostatak vrnja uliti u čokoladu i dobro promiješati.
Dodati lagano ulupana jaja i na kraju umućeni prašak za puding. Sve dobro izmiješati i ostaviti sa strane. Odmoreno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i njime prekriti kalup za pite promjera 24 – 26 cm; prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Lagano nabosti vilicom i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 °C da se peče oko 15 minuta.

Zapečeno tijesto izvaditi iz pećnice, uliti nadjev od čokolade, vratiti u pećnicu i dalje peći na istoj temperaturi oko 30 minuta. Pečenu i ohlađenu pitu izvaditi iz kalupa i ukrasno posuti šećerom u prahu, narezati na 12 kriški i poslužiti.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP