Prati nas

Kuhinja

Za hladnije dane – čokoladna pita

Bez sumnje, ova me je pita osvojila na prvi pogled. Jednostavna je i bogata okusom čokolade pa se kod mene radi dosta često. Originalni recept sam malo prilagodio tako da dodatno pojačam okus čokolade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Kuzinavanje.com

Ovo je za mene jedna od najdražih čokoladnih pita. Hladna, zimska vremena, idealna su za uživati u njoj. Iako je kod nas već prije nekoliko dana dosta zahladilo, a i pala je pokoja pahulja snijega, moj razlog za pravljenje ove pite bio je skroz drugi, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Zato jer mi je tata veliki ljubitelj čokolade, htio sam mu nešto napraviti po njegovom guštu. A kako sam došao do recepta, e to je već druga priča. Kako smo se nas nekoliko virtualno dopisivali, razmjenjivali recepte i kulinarska iskustva, tako je meni još prije par godina od Željka iz Niša stigla knjižica sa čokoladnim receptima Dr.Oetkera. Bez sumnje pita me osvojila na prvi pogled. Jednostavna je i bogata okusom čokolade pa se kod mene radi dosta često.  Recept sam malo prilagodio po svom ukusu tako da sam neke sastojke zamijenio drugima i još dodao neke da još pojačam okus čokolade.


Sastojci za tijesto

150 g glatkog pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
prstohvat soli
1 žlica hladne vode

Sastojci za nadjev

100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
1 vrećica vanilin šećera
3 žličice praška za puding od čokolade
200 ml vrhnja za kuhanje
2 jaja
1 žlica kakaa

foto: Kuzinavanje.com

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Za pripremu tijesta, prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati hladni maslac i prstima dobro izraditi da se dobije smjesa nalik krušnim mrvicama. Dodati sol i vodu i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu, plastičnu foliju i staviti u hladnjak da se odmara.

U međuvremenu na pari otopiti mliječnu i tamnu čokoladu sa vanilin šećerom. Skinuti s vatre. Prašak za puding pomiješati sa 4 žlice vrnja, a ostatak vrnja uliti u čokoladu i dobro promiješati.
Dodati lagano ulupana jaja i na kraju umućeni prašak za puding. Sve dobro izmiješati i ostaviti sa strane. Odmoreno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i njime prekriti kalup za pite promjera 24 – 26 cm; prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Lagano nabosti vilicom i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 °C da se peče oko 15 minuta.

Zapečeno tijesto izvaditi iz pećnice, uliti nadjev od čokolade, vratiti u pećnicu i dalje peći na istoj temperaturi oko 30 minuta. Pečenu i ohlađenu pitu izvaditi iz kalupa i ukrasno posuti šećerom u prahu, narezati na 12 kriški i poslužiti.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP