Prati nas

Vijesti

Uzbuna: Na 100 umirovljenika samo 114 zaposlenih

Hrvatska je po tom omjeru najgora u EU-u, a u regiji je gora samo BiH, koja ima omjer 1:1,13. U Sloveniji svakog umirovljenika “izdržava” 1,27 zaposlenih, u Srbiji 1,46, a najbolje stoji Makedonija, gdje je 1,76 zaposlenih na jednog umirovljenika.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Omjer umirovljenika i zaposlenih je katastrofalno loš
foto: BigStock

Hrvatska je postavila novi rekord – na 100 umirovljenika dolazi tek 114 zaposlenih, vidljivo je iz podataka koje je objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. To je lošije nego u ožujku prošle godine i studenom 2013. godine kada je na 100 umirovljenika dolazilo 115 zaposlenih.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, najpovoljnija situacija bila je u ožujku 2008. godine, kada je na 100 umirovljenika dolazilo 139 zaposlenih. To znači da je od početka krize, u posljednjih sedam godina, izgubljeno čak 25 zaposlenih koji su te 2008. dodatno “servisirali” mirovinski sustav na svakih 100 umirovljenika.


Hrvatska je po tom omjeru najgora u EU-u, a u regiji je gora samo BiH, koja ima omjer 1:1,13. U Sloveniji svakog umirovljenika “izdržava” 1,27 zaposlenih, u Srbiji 1,46, a najbolje stoji Makedonija, gdje je 1,76 zaposlenih na jednog umirovljenika. Prema podacima HZMO-a za prosinac, u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.397.400 osiguranika (zaposlenih), što uključuje poljoprivrednike i obrtnike, dok je istodobno bilo 1.223.738 umirovljenika.

.

Vijesti

Ministar Beroš najavljuje ponovnu zabranu svadbi, u Splitu su zaraženi svatovi i mladenka

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 930. Još je 89 osoba na bolničkom liječenju, s pet pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 866 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Intenzivno i ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja na prostoru RH, jer posljednje brojke pozitivnih na COVID-19 jasno govore kako veliki broj pozitivnih dolazi upravo s takvih obiteljskih slavlja i okupljanja. Kada se COVID-19 počeo širiti u noćnim klubovima, njih nismo zatvorili, ali smo pojačali kontrole u njima i to je donijelo dobre rezultate”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju ministar zdravstva Vili Beroš.

Ovu informaciju ministar je dao u svjetlu najnovijih brojki zaraza COVID-19 virusom koje dolaze iz Splita, a koje kažu da se na nedavno organiziranom vjenčanju u Splitu koronavirusom zarazilo zasad 12 osoba.


“U tu brojku su, prema poruci koju sam dobio iz Splita, uključena tri glazbenika, jedan fotograf i svatovi među kojima je i mladenka”, kazao je ministar Beroš. ‘Sporni’ pir se prije desetak dana održao u Splitu, u zatvorenom prostoru jednog od splitskih restorana.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP