Prati nas

Kuhinja

Hrskavi začinjeni kolutići luka

Sa samo nekoliko sastojaka pripremit ćete jelo koje će uz neki umak savršeno odgovarati kao grickalica za zabavu. Začine za krušne mrvice koristite po želji, a sol i papar po ukusu.

Objavljeno

|

Kako spržiti luk?
foto: Kuzinavanje.com

Volite li klasične pržene kolutiće luka? Postoji i jednostavnija varijanta koja je brzo gotova, a uz malo mašte i ukusnija. Sa samo nekoliko sastojaka pripremit ćete jelo koje će uz neki umak savršeno odgovarati kao grickalica za zabavu. Začine za krušne mrvice koristite po želji, a sol i papar po ukusu, savjetuje Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

70 g krušnih mrvica
1 žličica sušenog origana
½ žličice mljevene slatke paprike
2 veće glavice luka
2 – 3 žlice mlijeka
1 jaje
sol
svježe mljeveni papar

Priprema

U dubokom tanjuru dobro izmiješati krušne mrvice sa origanom, mljevenom paprikom, soli i paprom. U drugom tanjuru vilicom lagano umutiti jaje sa mlijekom. Luk oljuštiti i narezati na tanke ploške te razdvojiti kolutiće. Svaki kolutić uroniti u smjesu jaja, a zatim dobro uvaljati sa svih strana u krušne mrvice.


Pećnicu zagrijati na 180 °C. Panirane kolutiće luka slagati na lim tako da se djelomično preklapaju i peći u pećnici oko 30 minuta. Nakon prvih 15 minuta kolutiće okrenuti da se ravnomjerno ispeku sa obije strane. Gotove kolutiće poslužiti uz umak po želji.

Napomena

Kolutići luka trebaju iznutra ostati mekani dok izvana treba biti hrskava korica.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP