Prati nas

Kuhinja

Kakao ploške – bez kompliciranja

Sve potrebne sastojke imate kod kuće. Ovaj je kolač posebno zgodan kada vam zbog izrade nekih drugih jela ostane višak bjelanjaka.

Objavljeno

|

foto: Kuzinavanje.com

Često se zna dogoditi da u pripremi nekih slastica ostane dosta bjelanjaka, tako je kod mene bilo i ovoga puta, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Kako u pincu od osam jaja idu četiri cijela i četiri žumanjka ostala su četiri bjelanjka. Usput su se našla još dva i eto prilike da probamo nešto novo od bjelanjaka. Da ne budu uvijek samo puslice, odlučio sam napraviti kakao ploške s bloga “Knjiga recepata by Nina”. To je jedan od blogova koje redovno posjećujem i koji obiluje jednostavnim, finim i maštovitim receptima. Onako kako volim, bez puno komplikacija.

Puno razmišljanja nije bilo; sve potrebne sastojke imam kod kuće. Jedino nisam imao grožđice koje su bile potrošene za pincu, ali po meni grožđice i nisu potrebne. Drugi puta ću staviti sitno sjeckanu čokoladu. U nedostatku glatkog brašna koristio sam oštro pa je zbog toga, po mom mišljenju, kolač malo tvrd, ali to mu ne umanjuje kvalitetu. Boja je dosta tamna zbog kakaa jer uvijek koristim gorki kakao, a i kolač je rađen sa duplim sastojcima. Ovo mi je definitivni favorit u kolačima od bjelanjaka. Količine sastojaka su navedene u količinama koje sam koristio i postupak rada kako sam ga osobno radio.


Sastojci

6 bjelanjaka
200 g kristal šećera
140 g glatkog pšeničnog brašna
80 g maslaca, rastopljenog i ohlađenog
4 žlice kakaa
grožđice (po želji)

foto: Kuzinavanje.com

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Bjelanjke miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti snijeg, lagano dodavati žlicu po žlicu šećera i miješati dok snijeg ne postane sjajne boje, a šećer se otopi. Pažljivo uz neprestano miješanje uliti otopljeni maslac. Dobro promiješati. Pomiješati i prosijati brašno sa kakaom i lagano dodavati u smjesu bjelanjaka, miješati mikserom na najslabijoj brzini ili ručno pomoću lopatice. Uliti smjesu u kalup za pečenje dimenzija 25 x 22 cm ili neki drugi sličnih dimenzija (pekao sam u kalupu za kruh) i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta, a po potrebi i malo duže. Provjeriti čačkalicom je li kolač gotov. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu, narezati na ploške i poslužiti.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP