Prati nas

Kuhinja

Kakao ploške – bez kompliciranja

Sve potrebne sastojke imate kod kuće. Ovaj je kolač posebno zgodan kada vam zbog izrade nekih drugih jela ostane višak bjelanjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Kuzinavanje.com

Često se zna dogoditi da u pripremi nekih slastica ostane dosta bjelanjaka, tako je kod mene bilo i ovoga puta, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Kako u pincu od osam jaja idu četiri cijela i četiri žumanjka ostala su četiri bjelanjka. Usput su se našla još dva i eto prilike da probamo nešto novo od bjelanjaka. Da ne budu uvijek samo puslice, odlučio sam napraviti kakao ploške s bloga “Knjiga recepata by Nina”. To je jedan od blogova koje redovno posjećujem i koji obiluje jednostavnim, finim i maštovitim receptima. Onako kako volim, bez puno komplikacija.

Puno razmišljanja nije bilo; sve potrebne sastojke imam kod kuće. Jedino nisam imao grožđice koje su bile potrošene za pincu, ali po meni grožđice i nisu potrebne. Drugi puta ću staviti sitno sjeckanu čokoladu. U nedostatku glatkog brašna koristio sam oštro pa je zbog toga, po mom mišljenju, kolač malo tvrd, ali to mu ne umanjuje kvalitetu. Boja je dosta tamna zbog kakaa jer uvijek koristim gorki kakao, a i kolač je rađen sa duplim sastojcima. Ovo mi je definitivni favorit u kolačima od bjelanjaka. Količine sastojaka su navedene u količinama koje sam koristio i postupak rada kako sam ga osobno radio.


Sastojci

6 bjelanjaka
200 g kristal šećera
140 g glatkog pšeničnog brašna
80 g maslaca, rastopljenog i ohlađenog
4 žlice kakaa
grožđice (po želji)

foto: Kuzinavanje.com

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Bjelanjke miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti snijeg, lagano dodavati žlicu po žlicu šećera i miješati dok snijeg ne postane sjajne boje, a šećer se otopi. Pažljivo uz neprestano miješanje uliti otopljeni maslac. Dobro promiješati. Pomiješati i prosijati brašno sa kakaom i lagano dodavati u smjesu bjelanjaka, miješati mikserom na najslabijoj brzini ili ručno pomoću lopatice. Uliti smjesu u kalup za pečenje dimenzija 25 x 22 cm ili neki drugi sličnih dimenzija (pekao sam u kalupu za kruh) i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta, a po potrebi i malo duže. Provjeriti čačkalicom je li kolač gotov. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu, narezati na ploške i poslužiti.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP