Prati nas

Kuhinja

Kakao ploške – bez kompliciranja

Sve potrebne sastojke imate kod kuće. Ovaj je kolač posebno zgodan kada vam zbog izrade nekih drugih jela ostane višak bjelanjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Kuzinavanje.com

Često se zna dogoditi da u pripremi nekih slastica ostane dosta bjelanjaka, tako je kod mene bilo i ovoga puta, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Kako u pincu od osam jaja idu četiri cijela i četiri žumanjka ostala su četiri bjelanjka. Usput su se našla još dva i eto prilike da probamo nešto novo od bjelanjaka. Da ne budu uvijek samo puslice, odlučio sam napraviti kakao ploške s bloga “Knjiga recepata by Nina”. To je jedan od blogova koje redovno posjećujem i koji obiluje jednostavnim, finim i maštovitim receptima. Onako kako volim, bez puno komplikacija.

Puno razmišljanja nije bilo; sve potrebne sastojke imam kod kuće. Jedino nisam imao grožđice koje su bile potrošene za pincu, ali po meni grožđice i nisu potrebne. Drugi puta ću staviti sitno sjeckanu čokoladu. U nedostatku glatkog brašna koristio sam oštro pa je zbog toga, po mom mišljenju, kolač malo tvrd, ali to mu ne umanjuje kvalitetu. Boja je dosta tamna zbog kakaa jer uvijek koristim gorki kakao, a i kolač je rađen sa duplim sastojcima. Ovo mi je definitivni favorit u kolačima od bjelanjaka. Količine sastojaka su navedene u količinama koje sam koristio i postupak rada kako sam ga osobno radio.


Sastojci

6 bjelanjaka
200 g kristal šećera
140 g glatkog pšeničnog brašna
80 g maslaca, rastopljenog i ohlađenog
4 žlice kakaa
grožđice (po želji)

foto: Kuzinavanje.com

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Bjelanjke miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti snijeg, lagano dodavati žlicu po žlicu šećera i miješati dok snijeg ne postane sjajne boje, a šećer se otopi. Pažljivo uz neprestano miješanje uliti otopljeni maslac. Dobro promiješati. Pomiješati i prosijati brašno sa kakaom i lagano dodavati u smjesu bjelanjaka, miješati mikserom na najslabijoj brzini ili ručno pomoću lopatice. Uliti smjesu u kalup za pečenje dimenzija 25 x 22 cm ili neki drugi sličnih dimenzija (pekao sam u kalupu za kruh) i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta, a po potrebi i malo duže. Provjeriti čačkalicom je li kolač gotov. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu, narezati na ploške i poslužiti.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP