Prati nas

Zdravlje

Liječi li soda bikarbona rak?

Teorija o tome da soda bikarbona može liječiti rak često se obrazlaže time što navodno neki oblici gljivičnih infekcija mogu uzrokovati rak, a soda bikarbona može ubiti gljive.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Ima li dokaza da soda birkarbona liječi rak? Soda bikarbona bez alumija.
foto: BigStock

U zadnje vrijeme često se pojavljuju informacije o liječenju raka sodom bikarbonom. Soda bikarbona je natrijev hidrogen karbonat i bilo koja uporaba, osim lokalne, dovodi do poremaćaja pH vrijednosti, i remeti normalne odnose u vrlo fino ugođenom okolišu ljudskog tijela. Zapravo se, zbog svoje lužnatosti, soda bikarbona i koristi kao lijek kod ozbiljnih poremećaja acido-baznog statusa organizma (poremećaj pH vrijednosti), ali pod budnim okom liječnika i uz česte kontrole, piše znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.

Teorija o tome da soda bikarbona može liječiti rak često se obrazlaže time što navodno neki oblici gljivičnih infekcija mogu uzrokovati rak, a soda bikarbona može ubiti gljive. Te tvrdnje nisu znanstveno utemeljene. Iako infekcija usne šupljine gljivom Candida albicans (kandidijaza) izgleda povezana sa malignim oboljenjima usne šupljine i grla, u epidemiološkoj studiji nije jasno dokazana uzročno-posljedična veza između njih, s obzirom da neki drugi čimbenici koji povećavaju učestalost bujanja Candide albicans (npr. pušenje cigareta) povećava prianjanje ovih gljivica za sluznicu usne šupljine uzrokujući upalu (stomatitis), a svaka dugotrajna upala povećava rizik od karcinoma. Candida je gljivica prisutna normalno na koži i sluznicama, i sve dok smo u miru s njom, ne izaziva probleme.


Trenutno se mogu naći dokazi iz znanstvene literature da soda bikarbona ispitivana na izoliranim karcinomskim stanicama u laboratoriju negativno utječe na tumorske stanice, primjerice na izoliranim stanicama karcinoma pluća. Međutim, u laboratorijima diljem svijeta se svakodnevno nalaze tvari koje na izoliranim stanicama u laboratorijskim posudama djeluju učinkovito, ali ogromna većina tih lijekova ne pokaže dovoljnu sigurnost i učinkovitost na laboratorijskim životinjama, zanemarivo mali broj dođe do kliničkih ispitivanja na ljudima, a još manji broj se pokaže učinkovit i siguran za ljude.

Zaključno, trenutno nema dokaza da je soda bikarbona siguran i učinkovit „lijek“ za bilo koju vrstu tumora ili karcinoma.

.

Zdravlje

Štitnjača se često agresivno liječi, čak i kada ne postoji stvarna opasnost za zdravlje

Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije provela je istraživanje koje upućuje na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posljedica pretjerane dijagnostike te da, zapravo, nije potrebna.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Prava epidemija predijagnosticiranja karcinoma štitnjače zahvatila je svijet te je ta bolest u tridesetak zemalja dijagnosticirana kod više od milijun osoba, izvijestila je Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO), piše Jutarnji.hr.

Istraživanje je vodio Salvatore Vaccarella s EACR-a koji je rekao da rezultati studije upućuju na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posljedica pretjerane dijagnostike.


Predijagnosticiranje neke bolesti je situacija kad se ljudima bez ikakvih tegoba dijagnosticira neki problem, zatim se ta bolest liječi, ponekad čak i vrlo agresivno kao u slučaju dijagnoze karcinoma štitnjače, iako ne postoji visoki rizik za zdravlje.

Zbog predijagnosticiranja dolazi do uklanjanja kompletne štitnjače ili se oboljelima propisuju lijekovi koje, nerijetko, moraju uzimati do kraja života, iako bi s bolešću mogli neometano nastaviti živjeti.

Između 2008. i 2012. godine je u 26 zemalja svijeta dijagnozu karcinoma štitnajče dobilo 830.000 žena i 220.000 muškaraca, a procijenjeni udio koji se može pripisati nepotrebnoj dijagnostici je oko 93 posto u Južnoj Koreji, 91 posto u Bjelorusiji, 87 posto u Kini, 84 posto u Italiji i u Hrvatskoj te 83 posto u Slovačkoj i Francuskoj.

Znanstvenici preporučuju da se ne radi dijagnostika eventualnog raka štitnjače kod osoba koje nemaju nikakve simptome.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP