Prati nas

Kuhinja

Kandirani đumbir – slastica i lijek

Zbog svojih ljekovitih svojstava jako je cijenjen u medicini i kuhinji. U kuhinji se koristi svjež i nariban kao dodatak jelima ili kod pripreme čaja i sličnih napitaka, a isto tako i ušećeren (kandiran) kao ukusna i zdrava slatka grickalica.

Objavljeno

|

Kolači od đumbira
foto: Kuzinavanje.com

Đumbir potječe iz Indije i Kine i u davna vremena bio je iznimno značajan u trgovini začinima. Osobita ljubav Engleza prema tom začinu potječe iz kolonijalnog doba, pa tako rado pripremaju mirisno pecivo “Ginger Bread” (đumbirni kruh) ili omiljeno fermentirano piće “Ginger Ale” (đumbirno pivo). Dolazi na tržište kao neoguljeni gomoljasti korijen, a također se u prodaji može pronaći i mljeveni tj. u prahu.

Rizom đumbira je pomalo trpkog, paprenog okusa i blagog limunastog mirisa. Zbog svojih ljekovitih svojstava jako je cijenjen u medicini i kuhinji. U kuhinji se koristi svjež i nariban kao dodatak jelima ili kod pripreme čaja i sličnih napitaka, a isto tako i ušećeren (kandiran) kao ukusna i zdrava slatka grickalica. Za kandiranje i kuhanje najbolje je korititi što svježiji korijen đumbira, savjetuje Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.


Što raditi s đumbirom

foto: Kuzinavanje.com

Sastojci

225 g svježeg korijena đumbira
400 g šećera
500 ml vode
prstohvat soli

Priprema

Đumbir oguliti, po želji narezati na ploške ili prutiće te staviti u posudu. Preliti vodom tek toliko da pokrije đumbir i staviti na vatru da zakuha. Kuhati 10 do 15 minuta, ocijediti i postupak ponoviti još jednom. Tim postupkom uklonit ćemo jedan dio gorčine iz đumbira. Nakon što je đumbir dva puta prokuhan, preliti ga sa pripremljenih 500 ml vode i šećerom te kuhati na laganoj vatri oko 40 do 45 minuta dok tekućina većim dijelom ne ispari i dok se ne dobije gust sirup. Za to vrijeme đumbir bi trebao već dosta omekšati. Procijediti korijen đumbira kroz cijedilo, uvaljati ga u kristal šećer i pustiti preko noći da se suši na zraku.

Napomena

Sirup u kojem se kuhao đumbir ne bacajte. Jako se dobro može čuvati u staklenci i koristiti kao napitak razrijeđen sa vodom ili kao zaslađivač, jer sadrži dosta arome đumbira.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP