Stara baka mijenja gume
foto: screenshot, Al Jazeera

Najstarija vulkanizerka na svijetu ima 71 godinu

Autor: • 08. 03. 2015. • Vijesti2410 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Iako je muški posao preuzela iz ‘potrebe’, ne želi ga napustiti – Vesile Akin već 35 godina radi kao vulkanizerka, javila je Al Jazeera. Naime, ova 71-godišnjakinja iz turskog Sandiklija, odavno ruši stereotipe o podjeli na muške i ženske poslove. Iako je muški posao preuzela iz “potrebe”, ni danas ga ne želi napustiti.

“Žene trebaju biti doktori, trebaju biti sutkinje, trebaju biti tužiteljice, a ja sam rekla – neka jedna bude i vulkanizerka”, priča ova baka koje je preuzela posao od sina kada je on otišao na služenje vojnog roka. Odlučila je, kaže, ne zatvarati radnju dok se on ne vrati iz vojske. I danas, iako sin vodi posao, prva ustaje i otvara vrata radionice.“Ona je ta koja otvara radnju i u poslu koji radi ona nam je svima primjer”, kaza je njen sin Ali Akin. Promjena guma njena je specijalnost, ali radi i mnoge druge poslove. Prije se bavila tkanjem tepiha kako bi pomogla obitelji.  “Žene neka se obrazuju, neka rade. Kada radi dvoje u kući, puno je lakše. Puno pozdravljam sve žene i moja poruka im je da se obrazuju i steknu neko zanimanje. Imamo i mi mozak, a ne samo muškarci”, poručuje Vesile Akin.

O mirovini ne razmišlja, iako je pola svoga života provela radeći u vulkanizerskoj radnji. I nastavit će, dok je zdravlje služi, kaže, spremno čekajući nove mušterije.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.