Prati nas

Kuhinja

Nježna rožata za sladak dan

Kažu da je rožata tradicionalno Dubrovački desert i specijalitet koji se u originalu radi sa rakijom od ruža. Za mene je jedan od jednostavnijih deserata koji ne zahtjevaju puno pripreme osim malo pažnje kad je u pitanju izrada karamela i samo pečenje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se rade dalmatinski kolači?
foto: Kuzinavanje.com

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Evo što o njoj kaže i kako je priprema Hrvoje, kuhar kulinarskog portala Kuzinavanje.com

Kažu da je rožata tradicionalno Dubrovački desert i specijalitet koji se u originalu radi sa rakijom od ruža. Za mene je jedan od jednostavnijih deserata koji ne zahtjevaju puno pripreme osim malo pažnje kad je u pitanju izrada karamela i samo pečenje. I opet, smjesa jaja, mlijeka i šećera može se aromatizirati po želji ali ništa pretjerano tako da neki određeni okusi ne dominiraju.


Sastojci

500 ml mlijeka
3 cijela jaja
150 g šećera
mahuna vanilije (1 vanilin šećer ili ekstrakt vanilije)
rum po želji
naribana korica limuna ili naranče po želji

Priprema

Od ukupne količine šećera odvojiti pola i uz dodatak 2 – 3 žlice vode skuhati na laganoj vatri u karamel. Karamel uliti u pripremljene posudice (kalupe) u kojima će se peći rožata. Ostaviti sa strane. U lončiću zagrijati mlijeko. U posudi za miješanje izmiksati žicom za snijeg jaja, šećer i vanilin šećer (ukoliko se koristi mahuna vanilije, prepoloviti je na pola, ostrugati sjemenke i prokuhati je u mlijeku), rum i naribanu koricu limuna ili naranče. Uliti toplo mlijeko (ne prevruće da se jaja ne skuhaju) i dobro promiješati.

Dobivenu smjesu pažljivo uliti u pripremljene kalupe. Kalupe premjestiti u dublji pleh napunjen vodom do polovice visine kalupa i peći od 40 -60 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 150 – 180 °C. Pečenu rožatu ohladiti, premjestiti u hladnjak da se dodatno ohladi. Ohlađenu rožatu pažljivo iz kalupa preokrenuti na tanjur i servirati po želji uz tučeno slatko vrhnje.

Napomena

Prilikom kuhanja karamela pripaziti da jako ne kuha i da ne izgori jer ćete u protivnom dobiti gorak okus. Rožata se također može pripremati u jednom većem kalupu ili malo većoj posudi za pečenje, na isti način kao što je opisano u receptu. Pečenu rožatu lagano tankim nožem odvojiti od ruba kalupa da se lakše istrese na tanjur.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP