Prati nas

Kuhinja

Slasni i raspucani čokoladni keksi

Hrskavi su izvana, a iznutra jako mekani i čokoladni. Osim što su jako jednostavni za pripremu, mogu im se dodati i arome poput citrusa (čini se da naranča najbolje ide uz čokoladu), ruma ili vanilije.

Objavljeno

|

kolači od čokolade
foto: Kuzinavanje.com

Ovo su keksi koji neće ostaviti ravnodušnim niti jednog ljubitelja čokolade, piše nam Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Osim što su jako efektni izgledom, raspucani keksi su zbilja i ukusni. Hrskavi su izvana, a iznutra su jako mekani i čokoladni. Jako su jednostavni za pripremu. Mogu im se dodati i arome poput citrusa (čini se da naranča najbolje ide uz čokoladu), ruma ili vanilije. Za najbolje rezultate upotrijebite kvalitetne namirnice.

Dakle, u ovom slučaju koristite maslac, jer margarin se ne može mjeriti sa okusom maslaca. Čokolada neka bude ona s najmanje 72% kakaa (zbog količine šećera u ovim keksima, jaka čokolada uravnoteži njihov okus tako da ne budu previše slatki) kojoj prilikom topljenja dodajte prstohvat soli ili cvijeta soli, jer sol pojačava okus čokolade. Ako ste se odlučili za korištenje mliječne čokolade onda je preporuka smanjiti količinu šećera u keksima, jer je mliječna  čokolada dovoljno slatka sama po sebi.

Ako koristite kakao za dodatni jači okus, preporuka je gorki kakao “Kraš”. Kakao se također može zamijeniti istom količinom brašna ili se pola količine kakaa može zamijeniti škrobnim brašnom. Kao dodatna aroma može se dodati ekstrakt vanilije, sjemenke iz mahune vanilije, pasta od vanilije ili burbon vanilin šećer. Za aromu kave može se dodati i žličica instant kave. Probajte neku svoju kombinaciju dodataka i okusa.

Raspucani keksi su dosta zahvalni jer ih se od cijele smjese napravi puno, otprilike 60. Raditi ih je dovoljno u veličini trešnje, jer zbog dodatka praška za pecivo dosta narastu. Ako želite biti precizni onda koristite vagu tako da svaka kuglica tijesta teži 10 grama. Kristalni šećer u kojeg se kuglice valjaju pomaže da šećer u prahu na kuglicama ostane suh, upravo zbog samog efekta raspuknutosti.

Temperatura pećnice ne treba biti veća od 170°C, a sami keksi bi se trebali peći oko 10 minuta. Na dodir moraju ostati još malo mekani.

Sastojci

60 g maslaca, sobne temperature
120 g kristalnog šećera
200 g tamne čokolade (min. 72% kakaa)
prstohvat soli
2 jaja
100 g gatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g kakaa (Kraš – gorki kakao)
1 paketić burbon vanilin šećera

Za valjanje

200 g kristalnog šećera
200 g šećera u prahu

Priprema

Na pari otopite čokoladu uz dodatak soli, ostavite sa strane da se ohladi. Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo. Dok se čokolada hladi mikserom pjenasto izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer.  U maslac dodajte otopljenu čokoladu, lagano promiješajte da se sve spoji. Dodajte lagano umućena jaja, izmiksajte i na kraju u dva navrata dodajte smjesu brašna. Kratko izmiksajte da se smjesa sjedini. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta da se stisne kako bi se kasnije lakše oblikovale kuglice.

U međuvremenu pećnicu zagrijte na 170°C, a lim prekrijte masnim papirom. U dva tanjura stavite kristalni šećer i šećer u prahu za valjanje. Ohlađenu čokoladnu smjesu za kekse izvadite iz hladnjaka. Žlicom odvojite komadiće veličine trešnje (10 g) i dlanovima ih oblikujte u loptice koje uvaljajte najprije u kristalni šećer, a zatim u šećer u prahu. Loptice slažite na pripremljeni lim, a zatim pecite oko 10 minuta. Gotove kuglice pažljivo odvojite od lima i složite na kuhinjsku rešetku da se hlade. Isti postupak ponovite i s ostalom smjesom. Ukoliko se smjesa počne previše lijepiti za dlanove, vratite je na neko vrijeme u hladnjak kako bi ponovno očvrsnula.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.