Prati nas

Kuhinja

Slasni i raspucani čokoladni keksi

Hrskavi su izvana, a iznutra jako mekani i čokoladni. Osim što su jako jednostavni za pripremu, mogu im se dodati i arome poput citrusa (čini se da naranča najbolje ide uz čokoladu), ruma ili vanilije.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

kolači od čokolade
foto: Kuzinavanje.com

Ovo su keksi koji neće ostaviti ravnodušnim niti jednog ljubitelja čokolade, piše nam Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Osim što su jako efektni izgledom, raspucani keksi su zbilja i ukusni. Hrskavi su izvana, a iznutra su jako mekani i čokoladni. Jako su jednostavni za pripremu. Mogu im se dodati i arome poput citrusa (čini se da naranča najbolje ide uz čokoladu), ruma ili vanilije. Za najbolje rezultate upotrijebite kvalitetne namirnice.

Dakle, u ovom slučaju koristite maslac, jer margarin se ne može mjeriti sa okusom maslaca. Čokolada neka bude ona s najmanje 72% kakaa (zbog količine šećera u ovim keksima, jaka čokolada uravnoteži njihov okus tako da ne budu previše slatki) kojoj prilikom topljenja dodajte prstohvat soli ili cvijeta soli, jer sol pojačava okus čokolade. Ako ste se odlučili za korištenje mliječne čokolade onda je preporuka smanjiti količinu šećera u keksima, jer je mliječna  čokolada dovoljno slatka sama po sebi.


Ako koristite kakao za dodatni jači okus, preporuka je gorki kakao “Kraš”. Kakao se također može zamijeniti istom količinom brašna ili se pola količine kakaa može zamijeniti škrobnim brašnom. Kao dodatna aroma može se dodati ekstrakt vanilije, sjemenke iz mahune vanilije, pasta od vanilije ili burbon vanilin šećer. Za aromu kave može se dodati i žličica instant kave. Probajte neku svoju kombinaciju dodataka i okusa.

Raspucani keksi su dosta zahvalni jer ih se od cijele smjese napravi puno, otprilike 60. Raditi ih je dovoljno u veličini trešnje, jer zbog dodatka praška za pecivo dosta narastu. Ako želite biti precizni onda koristite vagu tako da svaka kuglica tijesta teži 10 grama. Kristalni šećer u kojeg se kuglice valjaju pomaže da šećer u prahu na kuglicama ostane suh, upravo zbog samog efekta raspuknutosti.

Temperatura pećnice ne treba biti veća od 170°C, a sami keksi bi se trebali peći oko 10 minuta. Na dodir moraju ostati još malo mekani.

Sastojci

60 g maslaca, sobne temperature
120 g kristalnog šećera
200 g tamne čokolade (min. 72% kakaa)
prstohvat soli
2 jaja
100 g gatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g kakaa (Kraš – gorki kakao)
1 paketić burbon vanilin šećera

Za valjanje

200 g kristalnog šećera
200 g šećera u prahu

Priprema

Na pari otopite čokoladu uz dodatak soli, ostavite sa strane da se ohladi. Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo. Dok se čokolada hladi mikserom pjenasto izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer.  U maslac dodajte otopljenu čokoladu, lagano promiješajte da se sve spoji. Dodajte lagano umućena jaja, izmiksajte i na kraju u dva navrata dodajte smjesu brašna. Kratko izmiksajte da se smjesa sjedini. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta da se stisne kako bi se kasnije lakše oblikovale kuglice.

U međuvremenu pećnicu zagrijte na 170°C, a lim prekrijte masnim papirom. U dva tanjura stavite kristalni šećer i šećer u prahu za valjanje. Ohlađenu čokoladnu smjesu za kekse izvadite iz hladnjaka. Žlicom odvojite komadiće veličine trešnje (10 g) i dlanovima ih oblikujte u loptice koje uvaljajte najprije u kristalni šećer, a zatim u šećer u prahu. Loptice slažite na pripremljeni lim, a zatim pecite oko 10 minuta. Gotove kuglice pažljivo odvojite od lima i složite na kuhinjsku rešetku da se hlade. Isti postupak ponovite i s ostalom smjesom. Ukoliko se smjesa počne previše lijepiti za dlanove, vratite je na neko vrijeme u hladnjak kako bi ponovno očvrsnula.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP