Prati nas

Ljubav i seks

50+ muškarci su idealni partneri mladim ženama

Mlade žene su obično iscrpljenje izlascima na ‘scenu’ prilagođenu seksualnim i romantičnim potrebama mladih muškaraca pa joj stariji muškarac može ponuditi nasušno potrebnu stabilnost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako osvojiti mlađu djevojku?
foto: BigStock

Kim Olver, stručnjakinja za veze i autorica knjige „Tajne sretnih parova: Volite sebe, svoga partnera i svoj život“ je napisala provokativan članak o tomu zašto bi mlađe žene trebale tražiti ljubav u naručju starijih muškaraca, prenosi portal Psichology Today.  Olver je rijetkost među terapeutima, jer ne idealizira veze i u svoje savjete unosi prijeko potrebnu dozu realizma, ne bježeći od činjenice da polovica brakova neće izdržati ispit vremena. Samim time ne čudi da u njenoj teoriji nije problem veza muškarca i žene koja će ga, najvjerojatnije, nadživjeti.

Olver tako primjećuje da su mlade žene većinom fokusirane na veze s mlađim muškarcima. Istovremeno su njihovi vršnjaci manje zreli, zaokupljeni uspjesima na poslovnom i obrazovnom planu. U kulturi „brzog seksa“, muškarci su ti koji diktiraju uvjete.


I kulturna antropologinja Barbara Dafou u jednoj svojoj publikaciji tako piše da djevojke svoju mladost daruju zahtjevnim poslovima i neodlučnim muškarcima. Posebno je to vidljivo na fakultetima gdje se brojčano nadmoćne žene međusobno natječu ne bi li nešto uhvatile u sve manjem bazenu raspoloživih muškaraca koji su jednako uspješni ili uspješniji od njih. Tako i poznata kolumnistica Kate Brolick  primjećuje da se sve više žena odlučuje biti samo zbog sve veće mogućnosti da će mladići s kojima izlaze biti manje uspješni od njih. Ovaj problem hipergamije (vidi dolje) otežava položaj ženama koje traže ozbiljnu vezu.

S druge strane, navodi Olver, stariji su muškarci emocionalno zreliji i već su odradili suočavanja s osobnim demonima poput ovisnosti, promiskuiteta, dokazivanja. Financijski su neovisni, dosegnuli su vrhunac u karijeri i više ne moraju raditi od jutra do sutra. Jednostavno rečeno, mogu se posvetiti sebi, ozbiljnoj vezi i odgoju djece. Stariji muškarci su uspješniji od mlađih žena, mudriji su i uzemljeniji no što su to bili u mladosti.  Mlade žene su obično iscrpljenje izlascima na “scenu” prilagođenu seksualnim i romantičnim potrebama mladih muškaraca pa joj stariji muškarac može ponuditi nasušno potrebnu stabilnost. A one koji traže vezu i stabilnost treba povezati, zaključuje terapeutkinja Olver.

 

Hipergamija (od grčkih riječi hýper “preko” i gamos “brak”) je izraz kojim se u antropologiji i sociologiji opisuje sklonost traženju bračnog druga koji ima isti ili viši socioekonomskog statusa, odnosno pripada istoj ili višoj klasi ili kasti. Suprotna pojava, odnosno potraga za bračnim partnerom nižeg socioekonomskog statusa, se naziva hipogamija. Za praksu za traženje partnera različitog društvenog ranga se koristi zajednički izraz anisogamija.

Hipergamija je široko rasprostranjena u raznim ljudskim kulturama, odnosno često se ilustrira kroz sklonost žena da svoje muževe biraju među udvaračima koji su od njih stariji, materijalno bogatiji ili na neki drugi način u društveno privilegiranom položaju. Ta se pojava često tumači kroz genetsko-ekonomske potrebe u društvima sa neravnopravnošću spolova; u njima žene udajom za “superiorne” muževe materijalno zbrinjavaju sebe i svoje potomstvo, dok muškarci ženidbom za “inferiorne” (i o njima materijalno ovisne) žene nastoje osigurati bračnu vjernost. (Wikipedia)

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP