Vlada divljan (iz spota Samo jednu ljubav imam)

Umro Vlada Divljan

Autor: • 05. 03. 2015. • Show1747 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Jedan do velikana jugoslavenske glazbene scene Vlada Divljan (57) preminuo je u Beču nakon duge i teške bolesti, potvrdila je njegova izdavačka kuća Long Play. Nekadašnji frontmen ‘Idola’ nedavno je završio u bolnici zbog zdravstvenih problema koji su ga dulje vrijeme mučili, no sam je Vlada opovrgavao da je životno ugrožen i tvrdio da se osjeća jako dobro.

Vlada Divljan svojom je glazbom uvelike utjecao na rock scenu bivše države. Krajem sedamdesetih, Divljan je svirao u bendovima ‘Merlin’ i ‘Zvuk ulice’, a 1979. sa Srđanom Šaperom osniva ‘Idole’. Već s prvom objavljenom pjesmom (‘Retko te viđam s devojkama’) izaziva pažnju medija zbog aluzija na homoseksualnost.Zagrebački Jugoton objavio je prvi album ‘Idola’, a gotovo instantni hit postala je pjesma ‘Maljčiki’. Njihova kultna kompilacija ‘Paket aranžman’, ostat će zapamćena kao jedno od najutjecajnijiih izdanja yu-rocka. Valja spomenuti i kako je to prvo izdanje prodano u više od 200 tisuća primjeraka. Također, album “Odbrana i poslednji dani” proglašen je najboljom rock pločom bivše Jugoslavije.

Nakon raspada ‘Idola’, Divljan je započeo uspješnu solo karijeru, a radio je i filmsku glazbu. Objavio je i tri albuma glazbe za djecu. Posljednjih nekoliko godina života živio je u glavnom gradu Austrije, Beču.

Glazbena scena i brojni obožavatelji shrvani su smrću Vlade Divljana.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.