Prati nas

Show

Umro Vlada Divljan

Mnogobrojni obožavatelji i kolege shrvani su zbog vijesti o smrti Vlade Divljana, legendarnog frontmena ‘Idola’, jedne od najznačajnijih grupa s ovih prostora.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Vlada divljan (iz spota Samo jednu ljubav imam)

Jedan do velikana jugoslavenske glazbene scene Vlada Divljan (57) preminuo je u Beču nakon duge i teške bolesti, potvrdila je njegova izdavačka kuća Long Play. Nekadašnji frontmen ‘Idola’ nedavno je završio u bolnici zbog zdravstvenih problema koji su ga dulje vrijeme mučili, no sam je Vlada opovrgavao da je životno ugrožen i tvrdio da se osjeća jako dobro.

Vlada Divljan svojom je glazbom uvelike utjecao na rock scenu bivše države. Krajem sedamdesetih, Divljan je svirao u bendovima ‘Merlin’ i ‘Zvuk ulice’, a 1979. sa Srđanom Šaperom osniva ‘Idole’. Već s prvom objavljenom pjesmom (‘Retko te viđam s devojkama’) izaziva pažnju medija zbog aluzija na homoseksualnost.


Zagrebački Jugoton objavio je prvi album ‘Idola’, a gotovo instantni hit postala je pjesma ‘Maljčiki’. Njihova kultna kompilacija ‘Paket aranžman’, ostat će zapamćena kao jedno od najutjecajnijiih izdanja yu-rocka. Valja spomenuti i kako je to prvo izdanje prodano u više od 200 tisuća primjeraka. Također, album “Odbrana i poslednji dani” proglašen je najboljom rock pločom bivše Jugoslavije.

Nakon raspada ‘Idola’, Divljan je započeo uspješnu solo karijeru, a radio je i filmsku glazbu. Objavio je i tri albuma glazbe za djecu. Posljednjih nekoliko godina života živio je u glavnom gradu Austrije, Beču.

Glazbena scena i brojni obožavatelji shrvani su smrću Vlade Divljana.

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP