Prati nas

Show

Umro Vlada Divljan

Mnogobrojni obožavatelji i kolege shrvani su zbog vijesti o smrti Vlade Divljana, legendarnog frontmena ‘Idola’, jedne od najznačajnijih grupa s ovih prostora.

Objavljeno

|

Vlada divljan (iz spota Samo jednu ljubav imam)

Jedan do velikana jugoslavenske glazbene scene Vlada Divljan (57) preminuo je u Beču nakon duge i teške bolesti, potvrdila je njegova izdavačka kuća Long Play. Nekadašnji frontmen ‘Idola’ nedavno je završio u bolnici zbog zdravstvenih problema koji su ga dulje vrijeme mučili, no sam je Vlada opovrgavao da je životno ugrožen i tvrdio da se osjeća jako dobro.

Vlada Divljan svojom je glazbom uvelike utjecao na rock scenu bivše države. Krajem sedamdesetih, Divljan je svirao u bendovima ‘Merlin’ i ‘Zvuk ulice’, a 1979. sa Srđanom Šaperom osniva ‘Idole’. Već s prvom objavljenom pjesmom (‘Retko te viđam s devojkama’) izaziva pažnju medija zbog aluzija na homoseksualnost.


Zagrebački Jugoton objavio je prvi album ‘Idola’, a gotovo instantni hit postala je pjesma ‘Maljčiki’. Njihova kultna kompilacija ‘Paket aranžman’, ostat će zapamćena kao jedno od najutjecajnijiih izdanja yu-rocka. Valja spomenuti i kako je to prvo izdanje prodano u više od 200 tisuća primjeraka. Također, album “Odbrana i poslednji dani” proglašen je najboljom rock pločom bivše Jugoslavije.

Nakon raspada ‘Idola’, Divljan je započeo uspješnu solo karijeru, a radio je i filmsku glazbu. Objavio je i tri albuma glazbe za djecu. Posljednjih nekoliko godina života živio je u glavnom gradu Austrije, Beču.

Glazbena scena i brojni obožavatelji shrvani su smrću Vlade Divljana.

.

Show

Priopćenje: Svakom dobronamjernom je jasno da Josipa Lisac nije vrijeđala himnu

Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske glazbene scene, glazbenica vrijedna poštovanja i divljenja.

Objavljeno

|

Autor

Nakon dvodnevne burne rasprave o nastupu Josipe Lisac na predsjedničkoj inauguraciji Zorana Milanovića, ali i bizarne kaznene prijave protiv proslavljene pjevačice, u njeno su se ime oglasile Hrvatska glazbena unija i diskografska kuća Croatia Records. Priopćenje, koje potpisuju Želimir Babogredec i Nikša Bratoš, prenosimo u cijelosti:

Ovim putem se obraćamo svim medijima i sudionicima rasprave na društvenim mrežama, koji već dva dana neumorno raspravljaju o himni i izvedbi proslavljene glazbene dive, gospode Josipe Lisac. Nažalost, ovdje se radi o potpunom nepoštivanju umjetničke slobode i kreacije glazbenice čiji stil obožavaju sve generacije i vide ju kao jednu od najvećih legendi domaće glazbene scene.


Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da se ne radi o nikakvom vrijeđanju himne. Stil i način interpretacije Josipe Lisac je opće poznat i ova je situacija još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije.

Na molbu gde Josipe Lisac, željeli bismo Vas obavijestiti da ona više neće komentirati reakcije na izvedbu himne Republike Hrvatske prilikom prisege Predsjednika Zorana Milanovića. Isto tako neće komentirati niti prijedloge za kaznenu prijavu niti bilo kakve slične buduće reakcije pojedinaca, udruga ili institucija, neovisno o kojem mediju se radi.

Sve je to glazba, a glazba jest ili je nema. (Josipa Lisac)

Protekli dani bili su izrazito zahtjevni, stoga Vas molimo da imajući u vidu njezinu uvijek dobru suradnju sa svim medijima poštujete njezinu privatnost. Zahvaljuje na podršci i tome što su mediji kroz silne osvrte svima prenijeli vjernu sliku sadašnjeg stanja u našem društvu.

Josipa Lisac, nedavno je napunila sedamdeset godina života, a u 53 diskografske godine snimila je iznimna glazbena djela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Isto tako, jedna je od najnagrađivanijih glazbenica koja je za svoja dostignuća sa suradnicima osvojila čak dvadeset i dva Porina, a ove godine na svečanoj dodijeli u Rijeci, 27. ožujka Upravni odbor Porina dodijelit će joj i Porin za životno djelo.

Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske glazbene scene, glazbenica vrijedna poštovanja i divljenja.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP