Prati nas

Kuhinja

Brz i ukusan kolač s maslacem

Sigurno se svatko ponekad zapita što napraviti za doručak ili za popodnevni desert, a da je k tome jednostavno, brzo i ukusno. Ovaj kolač je za mene bio pravo otkriće, a i zadržao se u mojoj kuhinji.

Objavljeno

|

Brzi i jeftini kolači
foto: Kuzinavanje.com/BigStock

Sigurno se svatko ponekad zapita što napraviti za doručak ili za popodnevni desert, a da je k tome jednostavno, brzo i ukusno. Ovaj kolač je za mene bio pravo otkriće, a i zadržao se u mojoj kuhinji. Svi većinom imamo potrebne sastojke kod kuće tako da je potrebno samo zasukati rukave i “baciti se” na posao, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

200 ml mlijeka
50 g maslaca
375 g glatkog pšeničnog brašna
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat soli
1 jaje

Dodatak

100 g hladnog maslaca
70 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g listića badema

Priprema

U lončiću zagrijati mlijeko i u njemu otopiti maslac. U zdjelu za miješanje prosijati brašno, dodati suhi kvasac i redom sve ostale sastojke za tijesto, a na kraju toplo mlijeko s maslacem. Mijesiti rukama da se smjesa poveže u glatko tijesto. Pokriti i pustiti na toplom mjestu da se diže 30-ak minuta.

Malo veći lim za pečenje namazati maslacem. Dignuto tijesto premijesiti na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljati u pravokutni oblik veličine lima. Drškom kuhače tijesto izbosti na nekoliko mjesta. Preostali maslac narezati na komadiće i rasporediti po tijestu, a zatim posuti mješavinom šećera i vanilin šećera. Na kraju sve posuti listićima badema, pokriti i pustiti još jednom da se diže na toplom mjestu 15-ak minuta.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici (200°C) oko 15 do 20 minuta.

Napomena

Kolač po želji možete poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.