Prati nas

Kuhinja

Brz i ukusan kolač s maslacem

Sigurno se svatko ponekad zapita što napraviti za doručak ili za popodnevni desert, a da je k tome jednostavno, brzo i ukusno. Ovaj kolač je za mene bio pravo otkriće, a i zadržao se u mojoj kuhinji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Brzi i jeftini kolači
foto: Kuzinavanje.com/BigStock

Sigurno se svatko ponekad zapita što napraviti za doručak ili za popodnevni desert, a da je k tome jednostavno, brzo i ukusno. Ovaj kolač je za mene bio pravo otkriće, a i zadržao se u mojoj kuhinji. Svi većinom imamo potrebne sastojke kod kuće tako da je potrebno samo zasukati rukave i “baciti se” na posao, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

200 ml mlijeka
50 g maslaca
375 g glatkog pšeničnog brašna
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat soli
1 jaje

Dodatak

100 g hladnog maslaca
70 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g listića badema

Priprema

U lončiću zagrijati mlijeko i u njemu otopiti maslac. U zdjelu za miješanje prosijati brašno, dodati suhi kvasac i redom sve ostale sastojke za tijesto, a na kraju toplo mlijeko s maslacem. Mijesiti rukama da se smjesa poveže u glatko tijesto. Pokriti i pustiti na toplom mjestu da se diže 30-ak minuta.


Malo veći lim za pečenje namazati maslacem. Dignuto tijesto premijesiti na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljati u pravokutni oblik veličine lima. Drškom kuhače tijesto izbosti na nekoliko mjesta. Preostali maslac narezati na komadiće i rasporediti po tijestu, a zatim posuti mješavinom šećera i vanilin šećera. Na kraju sve posuti listićima badema, pokriti i pustiti još jednom da se diže na toplom mjestu 15-ak minuta.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici (200°C) oko 15 do 20 minuta.

Napomena

Kolač po želji možete poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem.

 

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP