Prati nas

Zdravlje

Ekstrakt sjemenki grejpa – panaceja ili laž?

Kažu da djeluje na čak 800 vrsta virusa i bakterija te 100 vrsta gljivica, a da nije nimalo štetan na organizam. Postoje navodi kako djeluje na parazite te da, bez nuspojava, liječi i alergije.

Objavljeno

|

Gdje kupiti Citrofit?
foto: BigStock

Ekstrakt sjemenki grejpa (lat. Citrus paradisi) veže se uz niz medicinskih tvrdnji: navodno djeluje na čak 800 vrsta virusa i bakterija te 100 vrsta gljivica, a da nije nimalo štetan na organizam. Postoje navodi kako djeluje na parazite te da, bez nuspojava, liječi i alergije. Navodno prirodno pomaže u jačanju imuniteta i pri tome se konkretno ne navodi što bi to trebalo značiti,  upozorava liječničko-znanstveni tim portala Dokazi u medicini.

No to nije sve! Neki će ustvrditi da ekstrakt sjemenki grejpa, koji se može na tržištu kupiti pod imenom Citrofit, djeluje i na povišeni kolesterol,  na probleme s krvnim tlakom, čir želuca i dvanaesnika, gastritis i probavne infekcije, rane u ustima, loš zadah, plak na zubima, akne, rane nakon brijanja, prhut, ujede krpelja i pijavica. Ukratko, medicinske tvrdnje koje se vezuju uz taj preparat brojne su i odnose se na različite bolesti i mikroorganizme koji nemaju isti mehanizam djelovanja pa bi bilo naprosto fantastično da postoji jedan takav preparat koji lako rješava sve te različite medicinske probleme. Uz sve to, spominje se da postoji niz istraživanja koji potvrđuju sve te tvrdnje.


Pa gdje su dokazi?

Pretraživanjem literature nisu pronađeni klinički pokusi u kojima je istražen preparat od ekstrakta sjemenki grejpa, niti za jedno od spomenutih medicinskih stanja, niti za išta vezano za zdravlje ili bolest čovjeka.

Zaključak

Zbog manjka randomiziranih kontroliranih pokusa o učinku ekstrakta grejpa na zdravlje ili bolest čovjeka medicinske tvrdnje koje se vezuju uz taj preprat mogu se smatrati neutemeljenim teorijama. A osobe ili tvrtke koje ih prodaju ne bi se trebale smatrati pouzdanim izvorima informacija o zdravlju.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP