Prati nas

Kuhinja

Laki kolač s bananama i lješnjacima

Prilikom pripreme potrebno je pripaziti da banane budu potpuno zrele jer one će kolaču dati sočnost, a lješnjaci se mogu zamijeniti i orasima ili bademima.

Objavljeno

|

Kolači od banana
foto: Kuzinavanje.com

Jednostavan i ukusan kolač od svega nekoliko sastojaka. Prilikom pripreme potrebno je pripaziti da banane budu potpuno zrele jer one će kolaču dati sočnost, a lješnjaci se mogu zamijeniti i orasima ili bademima. Sve orašaste plodove volim najprije popržiti u pećnici da njihova aroma dođe do izražaja, a ukoliko netko nije ljubitelj oraha ili lješnjaka, bademi se u kolaču mogu koristiti prethodno oguljeni i poprženi što će kolaču dati još laganiji okus, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

250 g omekšalog maslaca
200 g šećera
5 jaja
500 g zrelih banana
sok i korica 1/2 limuna
250 g oštrog brašna
1 paketić vanilin šećera
1 paketić praška za pecivo
250 g poprženih, mljevenih lješnjaka

Kako banane zriju?

foto: BigStock

Priprema

U posudi za miješanje mikserom dobro izmiješati omekšakli maslac, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta, a šećer se ne otopi. Dodati jedno po jedno jaje, neprestano miješajući da se jaja dobro spoje sa smjesom. Banane oguliti i uz dodatak limunovog soka i korice izgnječiti viljuškom te dodati u smjesu maslaca. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i mljevenim lješnjacima. Tijesto izliti u lim prethodno premazan maslacem i posut brašnom, poravnati površinu kolača i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C. Peći oko 45 minuta dok površina kolača ne dobije zlatnosmeđu boju, a čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe potpuno čista. Kolač potpuno ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.


.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP