Prati nas

Kuhinja

Mali prhki krešenti

Maleni i prhki s filom od čokolade, oduševili su sve koji su ih probali. Tijesto puno arome limuna i ruma isprva me iznenadilo svojom teksturom.

Objavljeno

|

Kako se rade kolači od čokolade?
foto: Kuzinavanje.com

Ovi jednostavni i stari keksići oduševili su me odmah kad sam vidio recept, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako sam “slab” na stare, jednostavne i provjerene recepte odlučio sam ih odmah isprobati. Maleni i prhki s filom od čokolade, oduševili su  sve koji su ih probali. Tijesto puno arome limuna i ruma isprva me iznenadilo svojom teksturom, bilo je to jako mekano, ali kao i svako drugo tijesto, i ovo se mora odmoriti u hladnjaku bar 1 sat prije izrade kolačića da se sa njime može lakše raditi. Iskreno, moje tijesto je u hladnjaku provelo cijelu noć. Za ovako fine slastice koristim i finu čokoladu. To je čokolada sa 72% kakaa koja se sasvim lijepo uklopila sa okusom tijesta koje za moj ukus i nije previše slatko, a to mi i odgovara.

Sastojci za tijesto

350 g glatkog pšeničnog brašna
200 g maslaca
150 g šećera
1 jaje
2 žumanjka
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
2 vanilin šećera
2 žlice ruma

Dodatak

150 g mljevenih badema ili oraha
2 bjelanjka

Fila

100 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca

Priprema:

Miješati maslac, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjke i koricu limuna. Dodati im brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku barem 1 sat. Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje i umakati ih u bjelanjke, a zatim ih uvaljati u mljevene bademe ili orahe. Slagati ih u lim obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta. U međuvremenu na pari otopiti čokoladu s maslacem, pustiti da se malo ohladi. Ohlađenu čokoladu malom žličicom stavljati na polovicu kolačića, poklopiti drugom polovicom i pustiti da se čokolada stisne.


.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP