Prati nas

Kuhinja

Mali prhki krešenti

Maleni i prhki s filom od čokolade, oduševili su sve koji su ih probali. Tijesto puno arome limuna i ruma isprva me iznenadilo svojom teksturom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se rade kolači od čokolade?
foto: Kuzinavanje.com

Ovi jednostavni i stari keksići oduševili su me odmah kad sam vidio recept, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako sam “slab” na stare, jednostavne i provjerene recepte odlučio sam ih odmah isprobati. Maleni i prhki s filom od čokolade, oduševili su  sve koji su ih probali. Tijesto puno arome limuna i ruma isprva me iznenadilo svojom teksturom, bilo je to jako mekano, ali kao i svako drugo tijesto, i ovo se mora odmoriti u hladnjaku bar 1 sat prije izrade kolačića da se sa njime može lakše raditi. Iskreno, moje tijesto je u hladnjaku provelo cijelu noć. Za ovako fine slastice koristim i finu čokoladu. To je čokolada sa 72% kakaa koja se sasvim lijepo uklopila sa okusom tijesta koje za moj ukus i nije previše slatko, a to mi i odgovara.

Sastojci za tijesto

350 g glatkog pšeničnog brašna
200 g maslaca
150 g šećera
1 jaje
2 žumanjka
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
2 vanilin šećera
2 žlice ruma

Dodatak

150 g mljevenih badema ili oraha
2 bjelanjka

Fila

100 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca

Priprema:

Miješati maslac, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjke i koricu limuna. Dodati im brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku barem 1 sat. Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje i umakati ih u bjelanjke, a zatim ih uvaljati u mljevene bademe ili orahe. Slagati ih u lim obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta. U međuvremenu na pari otopiti čokoladu s maslacem, pustiti da se malo ohladi. Ohlađenu čokoladu malom žličicom stavljati na polovicu kolačića, poklopiti drugom polovicom i pustiti da se čokolada stisne.


.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP