Prati nas

Kuhinja

Mali prhki krešenti

Maleni i prhki s filom od čokolade, oduševili su sve koji su ih probali. Tijesto puno arome limuna i ruma isprva me iznenadilo svojom teksturom.

Objavljeno

|

Kako se rade kolači od čokolade?
foto: Kuzinavanje.com

Ovi jednostavni i stari keksići oduševili su me odmah kad sam vidio recept, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako sam “slab” na stare, jednostavne i provjerene recepte odlučio sam ih odmah isprobati. Maleni i prhki s filom od čokolade, oduševili su  sve koji su ih probali. Tijesto puno arome limuna i ruma isprva me iznenadilo svojom teksturom, bilo je to jako mekano, ali kao i svako drugo tijesto, i ovo se mora odmoriti u hladnjaku bar 1 sat prije izrade kolačića da se sa njime može lakše raditi. Iskreno, moje tijesto je u hladnjaku provelo cijelu noć. Za ovako fine slastice koristim i finu čokoladu. To je čokolada sa 72% kakaa koja se sasvim lijepo uklopila sa okusom tijesta koje za moj ukus i nije previše slatko, a to mi i odgovara.

Sastojci za tijesto

350 g glatkog pšeničnog brašna
200 g maslaca
150 g šećera
1 jaje
2 žumanjka
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
2 vanilin šećera
2 žlice ruma

Dodatak

150 g mljevenih badema ili oraha
2 bjelanjka

Fila

100 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca

Priprema:

Miješati maslac, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjke i koricu limuna. Dodati im brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku barem 1 sat. Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje i umakati ih u bjelanjke, a zatim ih uvaljati u mljevene bademe ili orahe. Slagati ih u lim obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta. U međuvremenu na pari otopiti čokoladu s maslacem, pustiti da se malo ohladi. Ohlađenu čokoladu malom žličicom stavljati na polovicu kolačića, poklopiti drugom polovicom i pustiti da se čokolada stisne.


.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP