Recepti od lisnatog tijesta
foto: Kuzinavanje.com

Punjeni korneti od lisnatog tijesta

Autor: • 30. 04. 2015. • Kuhinja4145 • Verzija za ispis Verzija za ispis

“Ovi lisnati korneti koji se kod nas nazivaju još i “trube” star je skoro 10 godina, a mama ga je dobila još na poslu od jedne svoje kolegice”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.  Za izradu je, kaže, potrebno imati male šiljaste kalupe u obliku korneta koje mnogi zamjenjuju s kalupima za šaumrole. hrvoje je kalupe nabavio putem e-Baya, no sad ih vjerojatno drže i domaće trgovine. Krema s kojom se pune ‘korneti’ je klasična krema od vanilije, no možete ju zamijeniti i s nekom po svojoj želji.

Tijesto

500 g smrznutog lisnatog tijesta kojega prije upotrebe odmrznite u hladnjaku.

Krema

500 ml mlijeka
100 ml vode
200 g šećera
3 jaja
200 g glatkog pšeničnog brašna
1 vanilin šećer (ili 1 žlica ekstrakta vanilije)
1/4 limuna
50 – 100 g maslaca sobne temperature

Kako napraviti lisnato tijesto?

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini i režite na trake širine 1,5 cm. Svaku narezanu traku koso motajte oko kalupa pazeći da se svaki navoj tijesta preklapa preko prethodnog – od dna prema vrhu.  Kornete pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok ne poprime lagano smeđu boju. Na taj način napravite sve kornete, skinite ih s kalupa i pustiti sa strane da se ohlade. Ako treba, pecite kornete u nekoliko tura.Za kremu stavite kuhati vodu, mlijeko i šećer (ostavite malo mlijeka sa strane za izmutiti jaja i brašno). Dok mlijeko sa šećerom zakuha u manjoj posudici izmutite jaja i brašno sa mlijekom koje smo ostavili sa strane. Zakuhano mlijeko maknite s vatre i uz stalno miješanje lagano ulijte smjesu jaja i brašna pazeći pri tome da se ne stvore grudice. Vratite na vatru i kuhajt nekoliko minuta uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknite s vatre i pustite da se hladi.

Dok se krema hladi, u mlaku dodajte vanilin šećer i maslac, dobro izmiješajte da se sve dobro poveže. U skroz ohlađenu kremu dodajte krišku limuna (zajedno sa korom da pusti aromu). Pomoću vrećice za ukrašavanje kremom punite pripremljene kornete, a po želji vrh svakog korneta uvaljajte u mljevene orahe ili bademe. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

 

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.