Prati nas

Kuhinja

Punjeni korneti od lisnatog tijesta

Objavljeno

|

Recepti od lisnatog tijesta
foto: Kuzinavanje.com

“Ovi lisnati korneti koji se kod nas nazivaju još i “trube” star je skoro 10 godina, a mama ga je dobila još na poslu od jedne svoje kolegice”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.  Za izradu je, kaže, potrebno imati male šiljaste kalupe u obliku korneta koje mnogi zamjenjuju s kalupima za šaumrole. hrvoje je kalupe nabavio putem e-Baya, no sad ih vjerojatno drže i domaće trgovine. Krema s kojom se pune ‘korneti’ je klasična krema od vanilije, no možete ju zamijeniti i s nekom po svojoj želji.

Tijesto

500 g smrznutog lisnatog tijesta kojega prije upotrebe odmrznite u hladnjaku.

Krema

500 ml mlijeka
100 ml vode
200 g šećera
3 jaja
200 g glatkog pšeničnog brašna
1 vanilin šećer (ili 1 žlica ekstrakta vanilije)
1/4 limuna
50 – 100 g maslaca sobne temperature

Kako napraviti lisnato tijesto?

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini i režite na trake širine 1,5 cm. Svaku narezanu traku koso motajte oko kalupa pazeći da se svaki navoj tijesta preklapa preko prethodnog – od dna prema vrhu.  Kornete pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok ne poprime lagano smeđu boju. Na taj način napravite sve kornete, skinite ih s kalupa i pustiti sa strane da se ohlade. Ako treba, pecite kornete u nekoliko tura.


Za kremu stavite kuhati vodu, mlijeko i šećer (ostavite malo mlijeka sa strane za izmutiti jaja i brašno). Dok mlijeko sa šećerom zakuha u manjoj posudici izmutite jaja i brašno sa mlijekom koje smo ostavili sa strane. Zakuhano mlijeko maknite s vatre i uz stalno miješanje lagano ulijte smjesu jaja i brašna pazeći pri tome da se ne stvore grudice. Vratite na vatru i kuhajt nekoliko minuta uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknite s vatre i pustite da se hladi.

Dok se krema hladi, u mlaku dodajte vanilin šećer i maslac, dobro izmiješajte da se sve dobro poveže. U skroz ohlađenu kremu dodajte krišku limuna (zajedno sa korom da pusti aromu). Pomoću vrećice za ukrašavanje kremom punite pripremljene kornete, a po želji vrh svakog korneta uvaljajte u mljevene orahe ili bademe. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

 

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP