Prati nas

Kuhinja

Punjeni korneti od lisnatog tijesta

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Recepti od lisnatog tijesta
foto: Kuzinavanje.com

“Ovi lisnati korneti koji se kod nas nazivaju još i “trube” star je skoro 10 godina, a mama ga je dobila još na poslu od jedne svoje kolegice”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.  Za izradu je, kaže, potrebno imati male šiljaste kalupe u obliku korneta koje mnogi zamjenjuju s kalupima za šaumrole. hrvoje je kalupe nabavio putem e-Baya, no sad ih vjerojatno drže i domaće trgovine. Krema s kojom se pune ‘korneti’ je klasična krema od vanilije, no možete ju zamijeniti i s nekom po svojoj želji.

Tijesto

500 g smrznutog lisnatog tijesta kojega prije upotrebe odmrznite u hladnjaku.

Krema

500 ml mlijeka
100 ml vode
200 g šećera
3 jaja
200 g glatkog pšeničnog brašna
1 vanilin šećer (ili 1 žlica ekstrakta vanilije)
1/4 limuna
50 – 100 g maslaca sobne temperature

Kako napraviti lisnato tijesto?

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini i režite na trake širine 1,5 cm. Svaku narezanu traku koso motajte oko kalupa pazeći da se svaki navoj tijesta preklapa preko prethodnog – od dna prema vrhu.  Kornete pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok ne poprime lagano smeđu boju. Na taj način napravite sve kornete, skinite ih s kalupa i pustiti sa strane da se ohlade. Ako treba, pecite kornete u nekoliko tura.


Za kremu stavite kuhati vodu, mlijeko i šećer (ostavite malo mlijeka sa strane za izmutiti jaja i brašno). Dok mlijeko sa šećerom zakuha u manjoj posudici izmutite jaja i brašno sa mlijekom koje smo ostavili sa strane. Zakuhano mlijeko maknite s vatre i uz stalno miješanje lagano ulijte smjesu jaja i brašna pazeći pri tome da se ne stvore grudice. Vratite na vatru i kuhajt nekoliko minuta uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknite s vatre i pustite da se hladi.

Dok se krema hladi, u mlaku dodajte vanilin šećer i maslac, dobro izmiješajte da se sve dobro poveže. U skroz ohlađenu kremu dodajte krišku limuna (zajedno sa korom da pusti aromu). Pomoću vrećice za ukrašavanje kremom punite pripremljene kornete, a po želji vrh svakog korneta uvaljajte u mljevene orahe ili bademe. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

 

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP