Prati nas

Mozaik

Kako se humor razlikuje od naroda do naroda

Kod nas su najpopularniji vicevi o Muji i Hasi, plavušama i političarima. Naši stari smijali su se Bobiju i Rudiju, a sjećamo se i kad se zbog vica moglo završiti u zatvoru. Evo čemu se smiju u ostatku svijeta.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Koji narod ima najbolji humor?
foto: BigStock

Ljudi se međusobno razlikuju po svojim običajima i navikama, ali i po stvarima koje su im smiješne. Portal mental_floss Donosim deset viceva iz cijeloga svijeta i pojašnjenje zašto su smiješni:

 

1. Kenija

Tvoja obitelj je tako glupa da dajete svojim kokošima da piju vruću vodu kako bi nesle kuhana jaja.


Zašto je smiješan: Mchongoano je vrsta vica koja se priča na Shengu, jeziku koji je potekao iz Nairobija. Mchongoano se koristi u verbalnim bitkama i može se usporediti sa “tvoja majka” vicevima u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

2. Egipat

Pitanje: Kako ćete zabaviti faraona kojem je dosadno?

Odgovor: Krenete s brodom punim mladih žena obučenih samo u ribarske mreže niz Nil i onda nagovorite faraona da ide loviti ribu.

Zašto je smiješan: Pa, ustvari i nije, ali neki izvori ga identificiraju kao jedan od najstarijih viceva na svijetu.

 

3. Urugvaj

Djevojka pita argentinca ima li upaljač. On se potapše po hlačama, prsima i stražnjim džepovima.

“Žao mi je,” kaže on. “Nemam upaljač, ali imam dobro građeno tijelo, zar ne?”

Zašto je smiješan: Među ostalim južnoameričkim narodima smatra se da Argentinski muškarci imaju preizraženu taštinu. A nitko ih više ne uživa podbadati od njihovih susjeda Urugvajaca.

 

4. Bugarska

Čovjek iz Gabrova mora popraviti svoja vrata, pa šalje svog sina susjedu da posudi sjekiricu. Sin se vraća praznih ruku; susjed je lagao i rekao da nema sjekiricu.

“Ne brini se zbog te škrtice,” kaže otac ogorčeno. “Donesi našu sjekiricu iz podruma.”

Zašto je smiješan: Grad Gabrovo je samoproglašeni međunarodni glavni grad komedije u kojem su stanovnici ozloglašeni zahvaljujući svojoj škrtosti.

 

5. Njemačka

Pitanje: Kako se Trabant može pretvoriti u sportski auto?

Odgovor: Tako da se stavi par tenisica u odjeljak za rukavice!

Zašto je smiješan: Trabant je bio najprodavaniji auto u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Auto je predmet sprdnje i simbol jeftinoće, velikim dijelom zbog njegovog slabašnog motora i plastične karoserije.

 

6. Libanon

Ministar poljoprivrede: Sine moj, Arak je čovjekov najgori neprijatelj.

Pijani sin: Oče, pa ti si uvijek propovijedao da trebamo voljeti svoje neprijatelje.

Ministar poljoprivrede: To je točno, sine moj, ali nikad nisam rekao da ih trebate gutati.

Zašto je smiješan: Arak je Libanonsko nacionalno piće, žestica koja sadrži preko 50% alkohola i destilira se iz grožđa i zelenih sjemenki anisa. Popijte dovoljno Araka i ovaj vic postaje urnebesno smiješan.

 

7. Kina

Igrač šaha koji je imao dosta visoko mišljenje o svojoj šahovskoj vještini jednom prilikom je izgubio tri partije za redom. Idućeg dana, prijatelj ga je pitao kako je završila igra.

“Nisam dobio prvu partiju,” odgovorio je šahist, “a moj protivnik nije izgubio drugu. Što se treće partije tiče, nudio sam mu remi, ali ga nije htio prihvatiti.”

Zašto je smiješan: Kao što bi mogli pretpostaviti, kineski vicevi su prilično prilično izravni, izbjegavaju političke kao i depresivne teme.

 

8. Burma

Čovjek iz Burme dolazi kod zubara u Indiji.

Zubar ga pita: “Zar nemate zubare u Burmi?”

“Imamo,” odgovori čovjek, “ali nemamo dozvolu za otvaranje usta.”

Zašto je smiješan: Do svog raspuštanja u 2011., vojna hunta koja je vladala Burmom u praksi je zabranila slobodu govora. Burmanski komičar Zarganar je proveo tri godine u zatvoru zbog pričanja viceva poput ovih.

 

9. Šri Lanka

Učitelj je rekao svojim učenicima da napišu sastavak na temu utakmice kriketa. Svi su prionuli na pisanje osim Udurawane.

On je samo napisao: “Zbog kiše nema utakmice!!!”

Zašto je smiješan: glavni lik viceva u Sri Lanci često je momak pomračena uma koji se zove Udurawana (nema veze sa selom istog imena).

 

10. Australija

Pitanje: Zašto Australci na zabavama vrše nuždu u grmlju?

Odgovor: Zato što u WC-u uvijek netko povraća.

Zašto je smiješno: Australci se ponosno šale na račun svojih navika ispijanja pića tako da se cijeli žanr viceva razvio oko riječi “chunder”— što u australskom slengu znači povraćanje.

.

Mozaik

Lewisia – kamena djevica kojoj ćete se veseliti iz godine u godinu

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kada bismo mogli križati čuvarkuću i jaglac, vjerojatno bismo dobili biljku nalik lewisiji, cvjetnici koja polako, ali sigurno, osvaja hrvatske vrtove i balkone. Priča o njoj, barem onaj dio poznat zapadnoj civilizaciji, počela je paralelno s najvećom američkom avanturom – ekspedicijom koja je pod vodstvom Meriwethera Lewisa i Williama Clarka istražila do tada nepoznat zapad Amerike.

Meriwether Lewis, vojnik i javni službenik, ali i prirodoslovac, kraj potoka Lolo u današnjoj saveznoj državi Montani 1. srpnja 1806. godine otkrio je biljčicu koja je kasnije po njemu dobila ime – Lewisia rediviva.


Indijanski crni lijek

Ova skromna biljka navikla na škrte kamenjare ranije je bila poznata američkim domorocima koji su je zvali gorkim korijenom ili crnim lijekom, a koristili su je kao rijetku delikatesu. Legenda kaže da su za bisage pune gorkog korijena davali konja.

Postoji čak i mit prema kojem je jedan dio biljke iz originalnog Lewisovog herbara oživljen naknadno i to nekoliko godina nakon što je biljka prikupljenja. Ono što je sasma sigurno je da se Lewis iz višegodišnje ekspedicije vratio s barem jednim živim i zdravim primjerkom lewisije.

Kamena djevica

Iako se i danas L. rediviva sa svojim velikim ružičastim cvijetom rado uzgaja po znalačkim vrtovima, po popularnosti ju je pretekla bliska rođaka Lewisia cotyledon koja cvijeta više puta godišnje; od ranog proljeća do kasne jeseni. Zovu je još i Siskiyou lewisia ili kamena djevica.

I kod ove vrste lišće dugo do 9 centimetara raspoređeno je čvrsto rozetasto. A na stapkama dugim do 30 centimetara, štitasto su zbijeni mirisni cvjetovi koji dolaze u puno boja; od čisto bijele preko ružičaste, narančaste i crvene do potpuno žute. Mnogima su najzanimljivije hippie varijante s prugastim cvjetovima. Rod Lewisia, za sada, bilježi 19 vrsta smještenih u botaničku porodicu Montiaceae.

Lewisia cotyledon (foto: Sandro Bura)

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima. Kada se uzgaja kao lončanica, valja joj osigurati hladno prezimljavanje u svijetlim i negrijanim prostorijama. Uspjeh je zagarantiran kada se biljka zimi, zbog kontroliranja vlage, može držati u negrijanom stakleniku.

Pozicija i temperatura

Samim tim što potječe iz američkih stjenjaka jasno ne da Lewisia podnosi ekstremne raspone temperature i sušu. Lewisia traži puno svjetla. Uspijevati će na punom suncu, ali i na zapadnoj ekspoziciji.

Supstrat

Biljku valja posaditi u ocjedito, siromašno i po mogućnosti kiselo tlo. Idealne su za kamenjar i sadnju u kamene zidove. Kada se uzgaja kao lončanica, dobar recept za supstrat je jedna trećina kvarcnog (riječnog) pijeska na dvije trećine komercijalne tresetne mješavine za uzgoj lončanica.

Kada zalijevati

Ekstremno je osjetljiva na višak vlage. U takvim uvjetima vrlo lako dođe do truljenja “mrkvastog” korijena. Stoga se voda u podlošku nikada ne smije zadržavati, a biljku valja zaliti tek kada se supstrat u potpunosti osušio.

Kako prihranjivati

Iako je lewisia “programirana” za škrte uvjete, možete je tijekom ljeta gnojiti na dvotjednoj bazi komercijalnim gnojivima za cvatuće biljke.

Kako razmnožavati

Odvajanjem postranih izboja i sjemenom.

Ubiranje sjemena lewisije

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP