Prati nas

Kuhinja

Integralni muffini s borovnicama

Umjesto borovnica mogu poslužiti i trešnje ili višnje bez koštica, a jednako tako i grožđice prethodno namočene u malo tople vode. Kod ovakve ‘zdravije’ verzije, prije dodavanja borovnica, potrebno je ostaviti smjesu da miruje 10 do 15 minuta.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako napraviti muffine?
foto: Kuzinavanje.com

Muffini su jedna od jednostavnijih vrsta slastica, ali zašto ih ne poboljšati i napraviti jednu voćnu i zdraviju verziju.? Kao zamjena za svježe mogu se koristiti i smrznute borovnice, a integralno se brašno može zamijeniti običnim bijelim pšeničnim brašnom, savjetuje Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.  Ali, umjesto borovnica mogu poslužiti i trešnje ili višnje bez koštica, a jednako tako i grožđice prethodno namočene u malo tople vode. Kod ovakve “zdravije” verzije, prije dodavanja borovnica, potrebno je ostaviti smjesu da miruje 10 do 15 minuta.

Sastojci:

150 g maslaca sobne temperature
2 cijela jaja
200 g integralnog brašna
60 g zobenih pahuljica
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
200 g svježih ili smrznutih borovnica
180 g smeđeg šećera
350 g kiselog vrhnja

Priprema:


Pećnicu zagrijati na 175 – 180 °C. Kalup za muffine lagano premazati maslacem. U posudici, na laganoj vatri otopiti maslac. Ostaviti sa strane da se ohladi. Pomiješati brašno, sol, zobene pahuljice, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U posudi za miješanje izmiksati jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu pjenasta, dodati kiselo vrhnje i lagano umiješati rastopljeni maslac. Kad se smjesa poveže umiješati brašno (nije potrebno dugo miješati kako bi muffini ostali lagani i prozračni) i ostaviti sa strane da miruje 10-ak minuta. Nakon što smjesa odstoji, umiješati borovnice i puniti kalup za muffine do 2/3 visine. Kalup staviti u vruću pećnicu oko 25 minuta dok muffini ne postanu zlatnosmeđi (provjeriti čačkalicom dali su dovoljno pečeni, ako čačkalica izlazi čista muffini su gotovi). Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP