Prati nas

Vijesti

Maras: HDZ će umirovljenike pretvoriti u socijalu

Optužio je HDZ i njegova predsjednika Tomislava Karamarka da zajedno s koalicijskim partnerima žele osigurati pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu samo bogatima.

Objavljeno

|

Hoće li se smanjivati mirovine?
foto: Vlada.hr

Potpredsjednik SDP-a, Gordan Maras, danas je na konferenciji za novinare reagirao na jučer iznesene ekonomske planove HDZ-a koje pripremaju u slučaju dolaska na vlast, prenosi HRT. Optužio je HDZ i njegova predsjednika Tomislava Karamarka da zajedno s koalicijskim partnerima žele osigurati pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu samo bogatima, a od gotovo milijun umirovljenika koji ne primaju pune mirovine, među kojima su i branitelji Domovinskog rata, spremni su napraviti socijalne slučajeve.

Od kad je SDP na vlasti s koalicijskom Vladom stalno ističemo važnost standarda umirovljenika koji se ne smije smanjivati. Radimo reforme, ali ovo su za nas svjetonazorska pitanja i u njih nećemo dirati, bez obzira na tešku situaciju u kakvoj smo našli državu nakon prošle HDZ-ove vlasti. Sadašnja Vlada brine o pacijentima što pokazuje i Program plus kojeg smo pokrenuli. Smanjili smo liste čekanja i više od 55 000 ljudi prošlo je kroz taj program, istaknuo je Maras.

Od kad je SDP na vlasti s koalicijskom Vladom stalno ističemo važnost standarda umirovljenika koji se ne smije smanjivati.

Marasu se na konferenciji pred novinarima pridružio i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, koji se istaknuo paradoksalnu situaciju u kojoj HDZ-ovi gospodarski stratezi predlažu upravo ono protiv čega se branitelji već dulje vrijeme bune. Neka HDZ precizira najavu da će “mirovine koje nisu zarađene” biti prebačene u sustav socijalne skrbi i kakve će učinke takva mjera imati na mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata? Oni su kao mladići otišli na bojište i nisu stigli “zaraditi” svoju mirovinu uplatama doprinosa, poručio je Hrelja.

Guramo zemlju naprijed, reforme se rade i da su tako radili ovi prije nas 2007. godine, mi bismo već sada bili uspješna država. Zatekli smo državu na dnu i činimo sve da je podignemo, zaključio je Maras. Tu je i politika devalvacije hrvatske kune koju predlaže “Domoljubna koalicija”, zbog koje bi sutra poskupilo 30 do 40 posto kredita naših građana, je nedopustivo, rekao je na kraju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.