Prati nas

Vijesti

Žene iz mirovinskog fonda izvuku 50% više no što su uplatile

Muškarci su, zbog kraćeg životnog vijeka, jeftiniji za državu i doplatit će im se ‘samo’ 20 posto u odnosu na svotu koju su sami uplaćivali u mirovinski fond.

Objavljeno

|

Kako zaraditi novac?
foto: BigStock

Ludi koji su ove godine otišli u starosnu mirovinu imali su u prosjeku samo 29 godina staža tijekom kojega su u mirovinski fond mogli uplatiti oko 350 tisuća kuna. Prema izračunu Večernjeg lista kroz dva bi desetljeća žene od države mogle dobiti 50 posto više novca nego što su same uplatile tijekom radnog vijeka, dok su muškarci, zbog kraćeg životnog vijeka, jeftiniji za državu i doplatit će im ‘samo’ 20 posto u odnosu na svotu koju su sami uplaćivali u mirovinski fond.

Mirovine ‘friško’ umirovljenog muškarca državu će stajati oko 432 tisuće kuna, ne računajući povišice koje će dobiti zbog usklađenja mirovina s troškovima života i plaćama ili eventualna smanjenja ako ih država bude morala smanjivati. Dakako, mirovinski doprinosi koje su novi umirovljenici uplaćivali tijekom svog radnog vijeka ne postoje jer su potrošeni isti mjesec za tadašnje mirovine, a njihove će mirovine financirati sve manje radnika i sve manje mladih. Trenutačno na sto umirovljenika dolazi 114 radnika, a prije 25 godina imali smo tri radnika na jednog umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.