Prati nas

Vijesti

BUZ: Hrvatska treba zbrinjavati samo ratne izbjeglice

‘Mi u Hrvatskoj trenutačno i tako imamo više nego dovoljno nezaposlenih građana bez da primamo i nezaposlene strance’, piše u priopćenju Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Mora li Hrvatska prihvatiti izbjeglice?
foto: BigStock

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) nije zadovoljan ponašanjem premijera Zorana Milanovića, jer se nije usprotivio prijedlogu Europske komisije o prihvatu i smještanju izbjeglica na području EU. Prijedlog propisuje kvote izbjeglica koje bi pojedine članice trebale prihvatiti, no BUZ misli da bi Hrvatska trebala pomagati samo onima koji bježe pred ratom, ali ne i onima koji bježe pred siromaštvom.

„Naša humanitarna i ljudska dužnost je pomoći ratnim izbjeglicama kao što se i nama pomagalo, ali ta naša humanitarna pomoć može se ticati samo onih koji su bježeći od rata, došli, na primjer, brodom iz Libije ili Sirije u Hrvatsku. Naša obveza u ovom slučaju se nikako ne može ticati osoba koje iz ekonomskih razloga napuštaju svoj dom i na kraju završavaju kod nas jer ih je granična policija otkrila ili, pak, iz bilo kojeg drugog razloga. Te osobe nisu izbjeglice, već ekonomski migranti, a mi u Hrvatskoj trenutačno i tako imamo više nego dovoljno nezaposlenih građana bez da primamo i nezaposlene strance“, piše u priopćenju Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a i pri tome podsjeća da su se praktički sve istočnoeuropske vlade javno pobunile protiv prvog prijedloga EK-a o smještaju izbjeglica na području članica Europske unije.


2Dok su se svi drugi bunili protiv te odluke, štiteći vlastite državne interese, Vlada RH predvođena SDP-om šutjela je kimajući glavom u smjeru Bruxellesa pa smo svi skupa za nagradu dobili i uvećanu kvotu izbjeglica. Za razliku od hrvatske vlade koja ne štiti naše interese i ponizno izvršava svako naređenje Bruxellesa, Poljska je s druge strane nakon prvobitnog protivljenja promijenila stajalište i izborila se da primi samo sirijske kršćane koji bježe od rata očekujući da će se oni lakše prilagoditi poljskoj kulturi i načinu života“, tvrdi Špika i pita je li možda na djelu plan Kukuriku vlade o zamjeni Hrvata koji su napustili Hrvatsku zbog njene propale ekonomske politike, Arapima i Afrikancima.

„Posebno naglašavamo da BUZ nije protiv humanitarne pomoći ratnim izbjeglicama, odnosno, protiv solidarnosti unutar EU, ali s punim pravom očekujemo da to uistinu i bude prava solidarnost, tako da Hrvatska snosi dio europskog tereta u skladu sa svojom veličinom i gospodarskom snagom. Ne možemo govoriti o solidarnosti ako Hrvatska primi tri puta više izbjeglica razmjerno svom broju stanovnika u EU, a da u isto vrijeme Velika Britanija i Danska ne prime niti jednu“, zaključuje BUZ u priopćenju.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP