Prati nas

Vijesti

BUZ: Hrvatska treba zbrinjavati samo ratne izbjeglice

‘Mi u Hrvatskoj trenutačno i tako imamo više nego dovoljno nezaposlenih građana bez da primamo i nezaposlene strance’, piše u priopćenju Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Mora li Hrvatska prihvatiti izbjeglice?
foto: BigStock

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) nije zadovoljan ponašanjem premijera Zorana Milanovića, jer se nije usprotivio prijedlogu Europske komisije o prihvatu i smještanju izbjeglica na području EU. Prijedlog propisuje kvote izbjeglica koje bi pojedine članice trebale prihvatiti, no BUZ misli da bi Hrvatska trebala pomagati samo onima koji bježe pred ratom, ali ne i onima koji bježe pred siromaštvom.

„Naša humanitarna i ljudska dužnost je pomoći ratnim izbjeglicama kao što se i nama pomagalo, ali ta naša humanitarna pomoć može se ticati samo onih koji su bježeći od rata, došli, na primjer, brodom iz Libije ili Sirije u Hrvatsku. Naša obveza u ovom slučaju se nikako ne može ticati osoba koje iz ekonomskih razloga napuštaju svoj dom i na kraju završavaju kod nas jer ih je granična policija otkrila ili, pak, iz bilo kojeg drugog razloga. Te osobe nisu izbjeglice, već ekonomski migranti, a mi u Hrvatskoj trenutačno i tako imamo više nego dovoljno nezaposlenih građana bez da primamo i nezaposlene strance“, piše u priopćenju Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a i pri tome podsjeća da su se praktički sve istočnoeuropske vlade javno pobunile protiv prvog prijedloga EK-a o smještaju izbjeglica na području članica Europske unije.


2Dok su se svi drugi bunili protiv te odluke, štiteći vlastite državne interese, Vlada RH predvođena SDP-om šutjela je kimajući glavom u smjeru Bruxellesa pa smo svi skupa za nagradu dobili i uvećanu kvotu izbjeglica. Za razliku od hrvatske vlade koja ne štiti naše interese i ponizno izvršava svako naređenje Bruxellesa, Poljska je s druge strane nakon prvobitnog protivljenja promijenila stajalište i izborila se da primi samo sirijske kršćane koji bježe od rata očekujući da će se oni lakše prilagoditi poljskoj kulturi i načinu života“, tvrdi Špika i pita je li možda na djelu plan Kukuriku vlade o zamjeni Hrvata koji su napustili Hrvatsku zbog njene propale ekonomske politike, Arapima i Afrikancima.

„Posebno naglašavamo da BUZ nije protiv humanitarne pomoći ratnim izbjeglicama, odnosno, protiv solidarnosti unutar EU, ali s punim pravom očekujemo da to uistinu i bude prava solidarnost, tako da Hrvatska snosi dio europskog tereta u skladu sa svojom veličinom i gospodarskom snagom. Ne možemo govoriti o solidarnosti ako Hrvatska primi tri puta više izbjeglica razmjerno svom broju stanovnika u EU, a da u isto vrijeme Velika Britanija i Danska ne prime niti jednu“, zaključuje BUZ u priopćenju.

.

Vijesti

Pernar se oprašta od saborske fotelje; optužuje vas da ste odabrali ‘Soroševu agendu’

Osebujni političar najavljuje da će se kandidirati na idućim izborima, a za aktualni poraz okrivljuje birače koji nisu znali prepoznati njegove kvalitete.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ivan Pernar, nekadašnji lider Živog zida, a potom šef stranke kojoj je nadjenuo svoje ime, oprašta se od Sabora. Ovom žestokom protivniku cijepljenja, poborniku teorija urota i širitelju lažnih vijesti o migrantima nije pomoglo ni pomirenje s Ivanom Viliborom Sinčićem s kojim je gradio stranku koja se na kraju raspala na podijeli plijena nakon europskih izbora.

“Vrlo je vjerojatno da ćete moći glasati za mene i na idućim izborima. Doduše, do tad će proći još puno vremena. Ono što je bitno je da sam dao sve od sebe. Narod je odabrao one koji služe novom svjetskom poretku, podržavaju Soroševu agendu, narod je odabrao one koji služe globalnoj eliti vjerujući da će ta elite ispunit njegove želje. Dragi narode, ono što si birao to ćeš i dobiti”, kaže Pernar u objavi na Facebooku.


Podsjetimo, nakon debakla Živog zida na lokalnim izborima za loše rezultate u Lici optužili su stare i nemoćne. “Promatrajući izbore, obilazili smo velik broj privatnih kuća i domova za starije i nemoćne. Birači, velik dio njih, nije u stanju čitati, pa traže od članova biračkog odbora da im pročitaju imena sa izbornih lista.  Neki su slijepi, neki polusvjesni, većina jedva pokretni, nemoćni… Za njih osim HDZ-a i Dade nitko i ne postoji”, optužili su tada birače.

Što se Pernara tiče, u travnju je cijelim nizom objava, iz kojih vrišti nedostatak empatije, promovirao tezu da nakon infekcije koronavirusom umiru stariji i bolesnici s kroničnim bolestima, koji bi ionako umrli.

“Je li normalno da država bude paralizirana da bi neki djed živio dulje?” šokantna je izjava kojom se usprotivio protuepidemijskim mjerama koje je proglasio Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP