Prati nas

Zdravlje

Fantomski vitamin B17: Liječe li koštice marelica rak?

Oboljeli od karcinoma trebaju se informirati o visokom riziku od ozbiljnih nuspojava koje mogu razviti ako uzimaju laetril ili amigdalin zbog trovanja cijanidom, osobito ako se ti spojevi uzimaju na usta. Taj rizik može se povećati ako se istovremeno uzimaju vitamin C te u vegetarijanaca koji imaju manjak vitamina B12.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Koštice od marelica
foto: BigStock

Koštice marelice preporučuju se za liječenje karcinoma. Aktivni spoj koji se nalazi u njima naziva se amigdalin, a postoji i njegov polusintetski oblik, spoj koji se naziva laetril. U alternativnoj medicini i amigdalin i laetril preporučuju se za „liječenje karcinoma“.  “Dobili smo pitanje o djelotvornosti koštica marelice za liječenje mikrocelularnog karcinoma pluća. No literatura je pretražena i za sve druge vrste karcinoma, odnosno raka, odnosno zloćudnih bolesti”, piše znanstveno-medicinski tim portala Dokazi u medicini.

Što kažu istraživanja?

Pronađen je Cochrane sustavni pregled koji je pretražio literaturu kako bi se pronašli randomizirani kontrolirani pokusi o djelovanju laetrila i amigdalina na bilo koju vrstu karcinoma. Međutim, nije pronađena niti jedna kontrolirana studija na ljudima u kojoj bi bilo istraženo djelovanje laetrila ili amgidalina na bilo koju vrstu karcinoma. Evo što piše u tom pregledu:


Laetril je riječ koju tvore prva slova engleskih riječi “laevorotatory” i “mandelonitrile”, a opisuje polu-sintetski oblik spoja amgidalina. Amigdalin je spoj koji se može izolirati iz sjemenki mnogih voćki kao što su breskve, gorki orasi i kajsije/marelice. I laetril i amigdalin imaju zajedničku komponentu koja se naziva mendelonitril, a koja sadrži cijanid.

Zbog toga što nije djelotvoran, a nosi rizik od štetnih učinaka zbog mogućeg trovanja cijanidom američka Agencija za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Agency) i Europska komisija zabranile su uporabu toga spoja. Međutim, moguće je kupiti laetril ili amigdalin putem interneta. Budući ne postoji vladina kontrola tih tržišta, pripravci koji se kupuju na internetu dolaze iz upitnih izvora, a mogu biti i kontaminirani. Oboljeli od karcinoma trebaju se informirati o visokom riziku od ozbiljnih nuspojava koje mogu razviti ako uzimaju laetril ili amigdalin zbog trovanja cijanidom, osobito ako se ti spojevi uzimaju na usta. Taj rizik može se povećati ako se istovremeno uzimaju vitamin C te u vegetarijanaca koji imaju manjak vitamina B12.

Štetnost koštica marelice

Amigdalin se među poklonicima alternativnog liječenja naziva još i „vitamin B17“, a radi se o spoju koji uopće nije vitamin. Opisani su slučajevi trovanja zbog konzumacije amigdalina, a isto tako opasne reakcije s drugim lijekovima. Stoga čuvajte svoje zdravlje. Ne uzimajte koštice marelice, odnosno laetril, odnosno amigdalin za liječenje karcinoma. Osim toga, imajte na umu da ne postoji jedna vrsta karcinoma; svaki karcinom je bolest za sebe i ne postoji univerzalni „lijek za karcinom“. Stoga, kad god se nudi „lijek za karcinom“, to vam odmah treba pobuditi sumnju da se radi o terapiji koja zvuči previše dobro da bi bila istinita. Čuvajte svoje zdravlje i svoj novac. Liječenje karcinoma prepustite liječnicima specijalistima onkologije.

.

Zdravlje

Ipak nije kao gripa, COVID-19 je šest puta smrtonosniji

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od covida-19 je 0,6 posto, piše Jutarnji list.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.


Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 milijuna, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 milijuna, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Po toj metodologiji smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj bila bi 0,19 posto kaže dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP