Prati nas

Zdravlje

Fantomski vitamin B17: Liječe li koštice marelica rak?

Oboljeli od karcinoma trebaju se informirati o visokom riziku od ozbiljnih nuspojava koje mogu razviti ako uzimaju laetril ili amigdalin zbog trovanja cijanidom, osobito ako se ti spojevi uzimaju na usta. Taj rizik može se povećati ako se istovremeno uzimaju vitamin C te u vegetarijanaca koji imaju manjak vitamina B12.

Objavljeno

|

Koštice od marelica
foto: BigStock

Koštice marelice preporučuju se za liječenje karcinoma. Aktivni spoj koji se nalazi u njima naziva se amigdalin, a postoji i njegov polusintetski oblik, spoj koji se naziva laetril. U alternativnoj medicini i amigdalin i laetril preporučuju se za „liječenje karcinoma“.  “Dobili smo pitanje o djelotvornosti koštica marelice za liječenje mikrocelularnog karcinoma pluća. No literatura je pretražena i za sve druge vrste karcinoma, odnosno raka, odnosno zloćudnih bolesti”, piše znanstveno-medicinski tim portala Dokazi u medicini.

Što kažu istraživanja?

Pronađen je Cochrane sustavni pregled koji je pretražio literaturu kako bi se pronašli randomizirani kontrolirani pokusi o djelovanju laetrila i amigdalina na bilo koju vrstu karcinoma. Međutim, nije pronađena niti jedna kontrolirana studija na ljudima u kojoj bi bilo istraženo djelovanje laetrila ili amgidalina na bilo koju vrstu karcinoma. Evo što piše u tom pregledu:

Laetril je riječ koju tvore prva slova engleskih riječi “laevorotatory” i “mandelonitrile”, a opisuje polu-sintetski oblik spoja amgidalina. Amigdalin je spoj koji se može izolirati iz sjemenki mnogih voćki kao što su breskve, gorki orasi i kajsije/marelice. I laetril i amigdalin imaju zajedničku komponentu koja se naziva mendelonitril, a koja sadrži cijanid.

Zbog toga što nije djelotvoran, a nosi rizik od štetnih učinaka zbog mogućeg trovanja cijanidom američka Agencija za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Agency) i Europska komisija zabranile su uporabu toga spoja. Međutim, moguće je kupiti laetril ili amigdalin putem interneta. Budući ne postoji vladina kontrola tih tržišta, pripravci koji se kupuju na internetu dolaze iz upitnih izvora, a mogu biti i kontaminirani. Oboljeli od karcinoma trebaju se informirati o visokom riziku od ozbiljnih nuspojava koje mogu razviti ako uzimaju laetril ili amigdalin zbog trovanja cijanidom, osobito ako se ti spojevi uzimaju na usta. Taj rizik može se povećati ako se istovremeno uzimaju vitamin C te u vegetarijanaca koji imaju manjak vitamina B12.

Štetnost koštica marelice

Amigdalin se među poklonicima alternativnog liječenja naziva još i „vitamin B17“, a radi se o spoju koji uopće nije vitamin. Opisani su slučajevi trovanja zbog konzumacije amigdalina, a isto tako opasne reakcije s drugim lijekovima. Stoga čuvajte svoje zdravlje. Ne uzimajte koštice marelice, odnosno laetril, odnosno amigdalin za liječenje karcinoma. Osim toga, imajte na umu da ne postoji jedna vrsta karcinoma; svaki karcinom je bolest za sebe i ne postoji univerzalni „lijek za karcinom“. Stoga, kad god se nudi „lijek za karcinom“, to vam odmah treba pobuditi sumnju da se radi o terapiji koja zvuči previše dobro da bi bila istinita. Čuvajte svoje zdravlje i svoj novac. Liječenje karcinoma prepustite liječnicima specijalistima onkologije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.