Prati nas

Aktivno starenje

Jesu li šezdesete nove šesnaeste?

Često se kaže da su šezdesete nove pedesete, možda čak i četrdesete. No jeste li primijetili da život u šezdesetim godinama jako podsjeća na onaj šesnaestogodišnjaka? Ne vjerujete nam? Donosimo deset stvari po kojima su šezdeset i šesnaestogodišnjaci slični.

Objavljeno

|

Kad starci polude
foto: BigStock

Znam što ćete reći. Svi znaju da su šezdesete nove četrdesete, možda čak i tridesete ili pedesete. Ali nitko ne kaže da su šezdesete nove šesnaeste, kaže u svojoj kolumni na Huffington Postu, Amanda Bradley. Ne, nisam napravila tipfeler. Šezdesete definitivno jesu šesnaeste, a kako bih to dokazala, evo 10 stvari koje su zajedničko šezdeset i šesnaestogodišnjacima.

1. Vaše se tijelo mijenja na neočekivane načine. Ponekad zbog toga jedva prepoznajete samo sebe. Pazite na prehranu više nego ikad prije, zabrinuti ste zbog svoje kože i počinjete se baviti trčanjem (barem na nekoliko tjedana).

2. Vaši hormoni divljaju i ponekad niti vi, niti itko iz vaše okoline ne može predvidjeti vaše promjene raspoloženja.

3. Stojite na pragu jednog novog svijeta. Spremate se završiti jedan dugi period zaposlenosti i smatrate da ste zaslužili malo slobode. Vaš cijeli život se mijenja i to na načine kojih još uopće niste svjesni. Znate da ćete uskoro morati donijeti neke važne odluke, odluke koje će odrediti u kojem smjeru će se nastaviti vaš život, ali još ste više uzbuđeni zbog toga što uskoro više nećete morati napuštati kuću svako jutro.

4. Čak i ako niste previše zabrinuti za financijsko stanje, vaše navike trošenja u sljedećih nekoliko mjeseci, odredit će stanje vašeg kućnog budžeta u sljedećih nekoliko desetljeća.

5. Razgovarate s prijateljima o seksu i potajno brinete da ga ne dobivate dovoljno.

6. Ustanovili ste da postoje stotine aktivnosti koje biste mogli probati, vještina koje biste mogli usavršiti i mjesta koje biste mogli posjetiti, a tek ste zagrebli po površini. U sljedećih nekoliko godina, barem tako mislite, mogli bi proputovati Tajland s naprtnjačom na leđima ili  volontirati u Africi. Odlučili ste naučiti svirati neki instrument, ili neki novi jezik te posjetiti pet novih zemalja u idućih pet godina.

7. Vaši prijatelji su vam spona sa životom i sistem potpore. Stalno razgovarate s njima i brinete što će biti ako vas život odvede u različitim smjerovima. Razmjenjujete strategije kako pristupiti suprotnom spolu, zatim savjete o ljepoti i njezi, raspravljate o tome kako se nositi s roditeljima i obitelji koji, naravno, od vas imaju previsoka očekivanja i stjerali su vas u kut.

8. Vaš ljubavni život postaje turbulentniji. Razmišljate o tome da prekinete sa svojim partnerom jer vam je naprosto dosta. Ili se pak iznenada možete naći sami i to ne svojom voljom, pa ste uplašeni da više nikada neće pronaći ljubav. A opet, možda i samo svjesno odaberete biti samo kako biste mogli lakše putovati i opako se zabavljati.

9. Volite svoju obitelj ali ste spremni odseliti od njih. Ne možete dočekati da živite sami, puštate glasnu muziku i uživate u posjedu daljinskog upravljača.

10. Sanjate o tome da se preselite u šarmantnu garsonijeru u samom središtu grada. Vjerojatno s mačkom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.