Prati nas

Vijesti

Mirovinskim fondovima nikad bolje

2014. godina je bila najbolja za mirovinske fondove. Fondovi će tako, najvjerojatnije, kupovati dionice tvrtki koje treba dokapitalizirati, a među njima su Hrvatska poštanska banka i Luka Rijeka.

Objavljeno

|

Kada se je sve plaćalo njemačkim markama
foto: BigStock

Saborski Odbor za rad i mirovinski sustav jednoglasno je u srijedu prihvatio izvještaje o radu obveznih mirovinskih fondova: AZ, PBZ-Croatia osiguranje, Erste plavi i Raiffeisen. Po prvi su puta predstavnici fondova na taj način izvijestili javnost o svojem poslovanju i poslovnim uspjesima.

„Mi nismo još jedna privatna financijska institucija nego smo u javnoj funkciji i zato je i dobro da možemo u Saboru izložiti svoje izvještaje“, kazao je predsjednik Uprave AZ fonda Dinko Novoselec dodavši da je dobro i da je prvi izvještaj pred Saborom onaj za 2014. koja je, kaže, bila najbolja godina do sada za mirovinske fondove.


Fondovi će tako, najvjerojatnije, kupovati dionice tvrtki koje treba dokapitalizirati, a među njima je i Hrvatska poštanska banka (HPB) kojoj treba osigurati još polovicu iznosa od ukupno 550 milijuna kuna. To će biti jednostavnije namiriti sredstvima fondova sada kad im je granica ugalaganja u pojedino izdanje dionica povećana sa 10 na 20 posto.

Liberalizaciju investiranja je pohvalio i Petar Vlaić, predsjednik uprave Erste Plavoga obveznog mirovinskog fonda. Spomenuo je  ulaganje fondova u Podravku, ali u zadarskog brodara Tankerska Next Generation, gdje su se zahvaljujući tom ulaganju zaposlili novi ljudi i pokrenuo se biznis. Sada razmišljaju i o ulaganju u HPB te u Luku Rijeka.

Dubravko Štimac iz fonda PBZ Croatia osiguranje tvrdi da su svojim članovima u 12 godina rada zaradili 20,7 milijardi kuna. Za prosječnog člana koji na računu ima 55 tisuća kuna to znači da mu je na uplaćenih 45 tisuća fond zaradio 16 tisuća kuna.

Predsjednik Odbora za rad i mirovinski sustav Silvano Hrelja zadovoljan je izlaganjima, posebice činjenicom da su ulaganja mirovinskih fondova postala prilika za razvoj gospodarstva.

.

Vijesti

Sezona gripe je uranila, a broj teških komplikacija je iznimno velik

Od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije.

Objavljeno

|

Autor

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji. Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa, javlja Jutarnji list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.


“S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija”, kaže virusolog Draženović. Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

“Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda”, kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila. “Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati” – kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP