Prati nas

Kuhinja

Prhka pita s džemom od ribiza

Ukusno prhko tijesto i lagano kiselkast okus džema od ribiza nevjerojatno su se spojili u izvrstan i ne previše sladak desert koji odlično odgovara uz šalicu kave ili čaja.

Objavljeno

|

što napraviti s ribizom?
foto: BigStock

“Uz male preinake originalnog recepta evo još jednog deserta u kojem se može uživati tokom cijele godine i van sezone bobićastog voća. U izvornom receptu koristi se velika količina mljevenih oraha što po meni ispada bolje kao tijesto za roščiće nego za pitu”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com

“Kako su orasi dosta masni zamijenio sam ih s manjom količinom mljevenih badema (koji su isto masni, ali ne u tolikoj mjeri kao orasi) i povećao količinu brašna, dok su ostale količine sastojaka i sami sastojci ostali isti. Na moje zadovoljstvo, a i na zadovoljstvo ostalih koji su probali pitu, okus je ostao jednako dobar. Ukusno prhko tijesto i lagano kiselkast okus džema od ribiza nevjerojatno su se spojili u izvrstan i ne previše sladak desert koji odlično odgovara uz šalicu kave ili čaja.


Kolači od ribiza

foto: Kuzinavanje.com

 

Sastojci

250 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
100 g šećera
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1/4 žličice mljevenog klinčića
naribana korica 1/2 limuna
2 žumanjka
150 g hladnog maslaca

Dodatak

maslac za kalup
250 g džema od ribiza
1 žlica vrhnja

Priprema

U posudi izmiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, sol, cimet, mljeveni klinčić i limunovu koricu. U sredini napravite udubljenje te u njega dodajte maslac narezan na kockice. Rukama izmiješajte i dlanovima utrljajte maslac u brašno da se dobije smjesa slična krušnim mrvicama. Dodajte jedan žumanjak i izradite elastično tijesto. Oblikujte ga u kuglu te prekriveno ostavite u hladnjaku da odmara oko 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za kolače promjera 24 cm (sa odvojivim dnom, kao kalup za tart) premažite maslacem. Oko 2/3 tijesta stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu te izvaljajte u malo veći krug veličine promjera kalupa. Kalup obložite tijestom i ostaviti oko 3 cm visoke rubove. Tijesto premažite džemom. Ostatak tijesta razvaljajte i dekorativno narežite na 1 – 2 cm široke trakice pa ih stavite na površinu kolača u obliku mreže. Drugi žumanjak istucite s vrhnjem i premažite mrežu od tijesta. Kolač pecite oko 45 minuta, zatim ga izvadite i  ostavite da se ohladi na žičanoj mrežici.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP