Prati nas

Kuhinja

Prhka pita s džemom od ribiza

Ukusno prhko tijesto i lagano kiselkast okus džema od ribiza nevjerojatno su se spojili u izvrstan i ne previše sladak desert koji odlično odgovara uz šalicu kave ili čaja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

što napraviti s ribizom?
foto: BigStock

“Uz male preinake originalnog recepta evo još jednog deserta u kojem se može uživati tokom cijele godine i van sezone bobićastog voća. U izvornom receptu koristi se velika količina mljevenih oraha što po meni ispada bolje kao tijesto za roščiće nego za pitu”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com

“Kako su orasi dosta masni zamijenio sam ih s manjom količinom mljevenih badema (koji su isto masni, ali ne u tolikoj mjeri kao orasi) i povećao količinu brašna, dok su ostale količine sastojaka i sami sastojci ostali isti. Na moje zadovoljstvo, a i na zadovoljstvo ostalih koji su probali pitu, okus je ostao jednako dobar. Ukusno prhko tijesto i lagano kiselkast okus džema od ribiza nevjerojatno su se spojili u izvrstan i ne previše sladak desert koji odlično odgovara uz šalicu kave ili čaja.


Kolači od ribiza

foto: Kuzinavanje.com

 

Sastojci

250 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
100 g šećera
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1/4 žličice mljevenog klinčića
naribana korica 1/2 limuna
2 žumanjka
150 g hladnog maslaca

Dodatak

maslac za kalup
250 g džema od ribiza
1 žlica vrhnja

Priprema

U posudi izmiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, sol, cimet, mljeveni klinčić i limunovu koricu. U sredini napravite udubljenje te u njega dodajte maslac narezan na kockice. Rukama izmiješajte i dlanovima utrljajte maslac u brašno da se dobije smjesa slična krušnim mrvicama. Dodajte jedan žumanjak i izradite elastično tijesto. Oblikujte ga u kuglu te prekriveno ostavite u hladnjaku da odmara oko 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za kolače promjera 24 cm (sa odvojivim dnom, kao kalup za tart) premažite maslacem. Oko 2/3 tijesta stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu te izvaljajte u malo veći krug veličine promjera kalupa. Kalup obložite tijestom i ostaviti oko 3 cm visoke rubove. Tijesto premažite džemom. Ostatak tijesta razvaljajte i dekorativno narežite na 1 – 2 cm široke trakice pa ih stavite na površinu kolača u obliku mreže. Drugi žumanjak istucite s vrhnjem i premažite mrežu od tijesta. Kolač pecite oko 45 minuta, zatim ga izvadite i  ostavite da se ohladi na žičanoj mrežici.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP