Prati nas

Kuhinja

Prhka pita s džemom od ribiza

Ukusno prhko tijesto i lagano kiselkast okus džema od ribiza nevjerojatno su se spojili u izvrstan i ne previše sladak desert koji odlično odgovara uz šalicu kave ili čaja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

što napraviti s ribizom?
foto: BigStock

“Uz male preinake originalnog recepta evo još jednog deserta u kojem se može uživati tokom cijele godine i van sezone bobićastog voća. U izvornom receptu koristi se velika količina mljevenih oraha što po meni ispada bolje kao tijesto za roščiće nego za pitu”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com

“Kako su orasi dosta masni zamijenio sam ih s manjom količinom mljevenih badema (koji su isto masni, ali ne u tolikoj mjeri kao orasi) i povećao količinu brašna, dok su ostale količine sastojaka i sami sastojci ostali isti. Na moje zadovoljstvo, a i na zadovoljstvo ostalih koji su probali pitu, okus je ostao jednako dobar. Ukusno prhko tijesto i lagano kiselkast okus džema od ribiza nevjerojatno su se spojili u izvrstan i ne previše sladak desert koji odlično odgovara uz šalicu kave ili čaja.


Kolači od ribiza

foto: Kuzinavanje.com

 

Sastojci

250 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
100 g šećera
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1/4 žličice mljevenog klinčića
naribana korica 1/2 limuna
2 žumanjka
150 g hladnog maslaca

Dodatak

maslac za kalup
250 g džema od ribiza
1 žlica vrhnja

Priprema

U posudi izmiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, sol, cimet, mljeveni klinčić i limunovu koricu. U sredini napravite udubljenje te u njega dodajte maslac narezan na kockice. Rukama izmiješajte i dlanovima utrljajte maslac u brašno da se dobije smjesa slična krušnim mrvicama. Dodajte jedan žumanjak i izradite elastično tijesto. Oblikujte ga u kuglu te prekriveno ostavite u hladnjaku da odmara oko 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za kolače promjera 24 cm (sa odvojivim dnom, kao kalup za tart) premažite maslacem. Oko 2/3 tijesta stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu te izvaljajte u malo veći krug veličine promjera kalupa. Kalup obložite tijestom i ostaviti oko 3 cm visoke rubove. Tijesto premažite džemom. Ostatak tijesta razvaljajte i dekorativno narežite na 1 – 2 cm široke trakice pa ih stavite na površinu kolača u obliku mreže. Drugi žumanjak istucite s vrhnjem i premažite mrežu od tijesta. Kolač pecite oko 45 minuta, zatim ga izvadite i  ostavite da se ohladi na žičanoj mrežici.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP