Prati nas

Mozaik

Što svojoj djeci nikad ne bismo rekli – a istina je!

Svaki roditelj želi zaštititi svoje dijete od boli i patnje. Pa makar to ponekad značilo prešutiti, malo uljepšati, zamaskirati ili potpuno zaobići istinu.

Objavljeno

|

Stvari koje ne želimo priznati djeci
foto: BigStock

Roditeljstvo je ispunjeno srećom, brigom, strepnjom, smijehom i – pokojom laži. Ili bar prešućenom istinom. Jer istina ponekad boli, a svaki roditelj svoje dijete želi poštedjeti boli i patnje. Pa makar to značilo ponekad ‘zaobići’ istinu. Pitali smo nekoliko roditelja sad već odrasle djece što im nikada ne bi priznali (imena su radi zaštite privatnosti promijenjena)

Vjekoslav (60)

Ja ne volim jesti tvoje ostatke od večere. Nikad nisam volio. Ali pojedem da se ne baci i da tvoja mama ne pita zašto ti nisi pojeo. Također, više volim pečeni batak i zabatak nego bijelo meso. Ali najbolje dijelove mesa uvijek ostavljam tebi, a ja pojedem ono što ostane.


Nataša (53)

Tvoj je dečko, draga moja kćeri, izgubljen slučaj! Nit radi, nit uči, nit je zgodan, nit ima nešto pametno za reći. Kosu nije oprao mjesecima, razvijen je kao stalak za infuziju i uopće ne znam što vidiš u njemu. Ali nadam se da je to samo faza i da ćeš ubrzo progledati. Tek ti je 18 godina i imaš još vremena. Ali ako ovo stvorenje postane moj zet – skočit ću pod vlak!

Biserka (58)

Ne odgajaš dobro svoju djecu! Znam da ih voliš najviše na svijetu. Ali ne možeš im zato dopuštati da ti skaču po glavu. Vaša je kuća uvijek u kaosu: roba razbacana na sve strane, pod se lijepi od razlivenih sokova, svi su zidovi zašarani… Jedna je stvar imati strpljena i razumijevanja za dječji nestašluk, a nešto sasvim drugo dopuštati djeci da te maltretiraju. Nikad nisam vidjela takav šou pred uspavljivanje. To nije odlazak u krevet, to je pravi rat! Ne promijeniš li nešto, izgorjet ćeš.

Stjepan (63)

Nije mi drago što nećeš nastaviti obiteljski obrt, sine. Ja sam naslijedio svoga oca, on svoga. Ne radi se samo o obiteljskoj tradiciji već i o tome što smo uspjeli izgraditi respektabilan posao od kojega se može dobro živjeti, prebrodili smo svakakve nedaće, pa i ovu recesiju, a ti sad nešto mudruješ o glazbenoj karijeri, glupiraš se po kojekakvim opskurnim klubovima, gubiš dane i noći, a mogao bi lijepo raditi sa mnom. Nadam se da ćeš se dozvati k pameti i pustiti te lude i nerealne snove.

Vera (57)

Pa jesi! Prilično si se udebljala u trudnoći, kćeri moja. A kako je od poroda prošlo već skoro godinu dana, mislim da si se mogla već malo dovesti u red. Znam da nije lako – imam ja vas troje – ali nisam se zapustila. Nisi baš nikad bila sportski nastrojena i uvijek si s podsmjehom gledala kako ja i tata planinarimo, a vidiš sad da tijelo zaista pamti. Uvijek si se opirala svakom sportu i jasno da ti je sada teško pokrenuti se. Ali morat ćeš nešto poduzeti. Ne toliko zbog izgleda, već zbog zdravlja. Ja se i u uoim godinama bez problema popnem na Sljeme, a ti ne možeš potrčati ni za tramvajem. Nije to dobro.

.

Show

Svijet nam se smije zbog prijave protiv Josipe Lisac: ‘Hrvati, prestanite Trumpu davati ideje!’

Među stotinama komentatora brojni su oni iz Sjedinjenih Država koji strahuju da bi sve moglo inspirirati američkog predsjednika Donalda Trumpa, a nemalo je i onih koji se zbog svega izruguju s Hrvatskom.

Objavljeno

|

Autor

Nakon što je BBC objavio vijest o bizarnoj kaznenoj prijavi koju je protiv pjevačice Josipe Lisac, a zbog navodnog izrugivanja s himnom Republike Hrvatske, podignuo Boško Županović, situaciju su komentirali brojni čitatelji iz cijeloga svijeta.

Najveći broj komentara odnosi se na odjevni stil naše proslavljene pjevačice, posebice na njen ogroman crveni šešir, a puno je i onih koji smatraju da treba postojati zakon koji štiti himnu. Ipak, među stotinama komentatora brojni su oni iz Sjedinjenih Država koji strahuju da bi sve moglo inspirirati američkog predsjednika Donalda Trumpa, a nemali je broj onih koji se zbog svega izruguju s Hrvatskom. U raspravu se uključilo i nekoliko hrvatskih građana koji su komentatorima pokušali objasniti da “nisu svi Hrvati takvi” te da se radi o glasnoj manjini koja svoje standarde domoljublja pokušava nametnuti većini. Napominju i da je Josipa Lisac voljena i poštovana glazbenica u svojojoj zemlji.


Konstantinos Tsavalos tako ironično piše: “Kod nas u Grčkoj zakon je puno blaži: nepoštivanje hrvatske himne uopće nije prekršaj.”

“To je ono što trebamo u Sjedinjenim Državama. Zatvor za nepoštivanje države i himne. To bi poslalo dobru poruku narodu”, napisao je Kevin Prince. “Himne nisu važne. Pristojnost i suosjećajnost jesu”, odgovara Freya Karstein Malvert.

“Hrvati, prestani Trumpu davati ideje”, komentirao je Martin Bones iz Velike Britanije, dok Yvan Gnutov dodaje da Josipa lisac zbog šešira zaslužuje provesti neko vrijeme iza rešetaka: “Zašto je na crvenu kosu stavila crveni šešir? To je perverzno!”

“Smiješno. U današnjem društvu sve se svelo na tužbe jednih protiv drugih i to bez razloga. Muka mi je zbog toga“, stav je Kristy Daniels iz Kalifornije.

“Previše priče o zemlji koja liči na atrofiranog Pac-Mana”, komentar je Matthewa McKinleya, dok Jim Nightingale dodaje: “Nikad nisam čuo za ovu pjevačicu ili ovaj jezik ili političke gluposti o kojima pjeva. Ali mi se dopada čuti i vidjeti njenu izvedbu. Dovraga s politikom, ona je zvijezda, a Hrvatska bi trebala biti ponosna na nju.”

Kaaji Anmol iz Australije nudi zanimljivu usporedbu: “U mnogim bliskoistočnim zemljama, ovo bi rezultiralo smrtnom kaznom.”

“Nadam se da ćemo jednog dana u svim državama imati slobodu govora i slobodu izrugivanja svim vladama i religijama”, kaže Amerikanac Roger K. Best. “Nacisti su mislili da su Hrvati preekstremni u Drugom svjetskom ratu. Ovo ne treba nikoga iznenaditi. Trump bi, vjerojatno, volio zakon poput ovoga”, tvrdi Jonathan Michaud.

“Istočnoeuropske države se moraju sabrati i prestati biti ovako smiješne”, napisao je Walter Peruzzi iz Irske, dok Paul Mugridge dodaje da je “upravo tako počela i nacistička Njemačka”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP