Prati nas

Vijesti

BUZ poručio Mrsiću: Kasno je za prepisivanje tuđih ideja

BUZ poručuje: Nitko ih doista nije priječio da sve što sa zakašnjelom pameću sada navodno kane uraditi u novom mandatu to isto nisu uradili i u ovom u kojem su se bavili isključivo samima sobom, rasprodajom preostale državne imovine…

Objavljeno

|

foto: vlada.hr

Na najavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića o uvođenju novog mirovinskog modela prema kojem će umirovljenici kojima umre partner dobivati i 50-60% partnerove mirovine, reagirao je Blok umirovljenici zajedno (BUZ), član HDZ-ove Domoljubne koalicije. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 


BUZ, a vjerujemo i svi napaćeni umirovljenici Lijepe nam naše su naprosto ostali zatečeni iznenadnom i nadasve velikom brigom ministra Mrsića za umirovljenike za koju u praskozorje nadolazećih parlamentarnih izbora najavljuje u svojim glasnim razmišljanjima.

Iz čista mira, a neki bi specijalisti iz njegova liječničkoga miljea kazali i ničim izazvan, na kraju svog četverogodišnjeg mandata tijekom kojeg nije doslovno ništa uradio za poboljšanje standarda umirovljenika, i kojega vjerujemo ni jedan hrvatski umirovljenik neće pamtiti po dobru, najavljuje, ni manje ni više no mogućnost da bi partner umrlog umirovljenika mogao primati dio njegove mirovine. I sve to upravo nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore nakon kojih će, kako sve relevantne ankete u ovom trenutku predviđaju, dotični ministar zajedno sa svojim drugovima zauvijek otići u ropotarnicu povijesti.

Naravno da BUZ, kao što duboko vjerujemo niti itko normalan smatra da je takav prijedlog loš, što više, ministar ga je doslovno prepisao iz programskih smjernica vezanih uz reformu odnosno poboljšanje Mirovinskog sustava kojeg je BUZ već ranije dostavio kao prilog izradi zajedničkog programa Domoljubne koalicije. Ministar Mrsić predlaže navedeno, a već više od pune dvije godine ignorira sve dosadašnje prijedloge BUZ-a, pa čak mimo svake logike (i po EU komisiji obvezu) i onaj o subvenciji dijela troškova za energente socijalno ugroženom stanovništvu od kojih su umirovljenici opet na prvom mjestu, i koji su mogli barem malo na taj način popraviti svoje materijalno stanje, jest licemjerje i bezobrazluk bez presedana.

Zašto ministar Mrsić misli da su hrvatski umirovljenici maloumne osobe koje bi mu bez ikakvog razloga trebale vjerovati na drugarsku riječ ili obećanje, ti isti kojima on u očito izgubljenoj poziciji odjednom obećava bolje dane a da o njima tijekom cijelog mandata nije vodio računa, ili ipak jeste ali po onoj narodnoj, kao o posljednjoj rupi na sviralu.

Da je ministar Mrsić, kao uostalom i cijela Vlada premijera Milanovića, imala išta dobra za ponuditi građanima a shodno tome i umirovljenicima Lijepe naše onda bi to uradili puno prije no tek u trenutku približavanja dana za podnošenja računa građanima, dana novih parlamentarnih izbora kada će građani sami i na najdemokratskiji način jasno kazati što misle o njihovoj vladavini tijekom prethodne četiri godine.

Nitko ih doista nije priječio da sve što sa zakašnjelom pameću sada navodno kane uraditi u novom mandatu to isto nisu uradili i u ovom u kojem su se bavili isključivo samima sobom, rasprodajom preostale državne imovine, rastjerivanjem sposobnih a upošljavanju podobnih, zaduživanjem države kao niti jedna vlada do sada, bezidejnošću, neimanjem vizije, neimanjem nikakvog razvojnog plana.

Jasno je da nitko bez potpore umirovljenika za čiju naklonost se bore sve grupacije ne može odnijeti pobjedu na predstojećim parlamentarnim, ali je isto tako jasno da tu potporu ničim nije zaslužila vladajuća Kukuriku koalicija tijekom čije vladavine umirovljenicima kao i svim drugim socijalnim skupinama nikada nije bilo teže. Populističke eskapade i iznenadna odnosno lažna briga ministra Mrsića za umirovljenike će uvjereni smo ostati samo još jedan uzaludan pokušaj Kukuriku koalicije da opet prevare umirovljenice kao što su to uradili sa svojim planom 21.

.

Vijesti

Slučaj himna: Kazneno prijavljena Josipa Lisac. Prijeti li joj do godine dana zatvora?

Članak 349. Kaznenog zakona navodi da će se onaj tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

Objavljeno

|

Autor

Na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu danas je iz Opatije poslana kaznena prijava protiv Josipe Lisac, i to zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske. Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, sumnjiči Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način, javlja Dalmatinski portal.

U obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja.


Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.

“Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog djela”, obrazložio je Županović.

“Očekivao sam da će zavijati, ali..”

“Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat’, kazao je Dalmatinskom portalu Županović, inače pravnik po struci.

Za Index.hr je pak izjavio: “Gledajte, ja ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsjednika. Ja sam koristio svoje vrijeme da bih napisao tu prijavu jer sam smatrao da je to moja građanska dužnost. Poslao sam tu kaznenu prijavu institucijama koje su za to zadužene, da odrade taj posao.”

Članak 349. Kaznenog zakona navodi da će se onaj tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP