Prati nas

Vijesti

Tko će od listopada dobivati bonove za energente?

Bonovi će vrijediti 200 kuna i s njima će građani moći platiti energente po svom izboru. Energetski siromaštvo predstavlja situaciju u kojoj kućanstvo ima poteškoća, ili je čak u nemogućnosti, zadovoljiti osnovne potrebe za energijom.

S. Bura

Objavljeno

|

Gdje predati stanje brojila? Gdje predati očitanje struje?
foto: BigStock

Vlada će godišnje izdvojiti 170 milijuna kuna za pomoć građanima koji su ugroženi energetskim siromaštvom, no cijenu će zapravo platiti HEP, GEN i RW. Te bi tvrke, prema riječima ministrice socijale Milanke Opačić trebale u proračun uplaćivati 2 lipe po prodanom kWh, a Vlada će ih proslijediti centrima za socijalnu skrb.

Oni će ga pak uplaćivati isporučitelju čiji je potrošač korisnik zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine i koji je dobio status ugroženog potrošača. Propisivat će to uredba koja se pred Vladom treba naći u četvrtak.


HEP, najavila je Opačić, neće dizati cijene, a za ostale dvije tvrtke se još traži model kompenzacije. Projekt će krenuti 1. listopada na način da će siromašnima biti dodijeljivani mjesečni bonovi u vrijednosti 200 kuna kojima će moći platiti energente po svom izboru.

 

Što je to energetsko siromaštvo?

Energetski siromaštvo predstavlja situaciju u kojoj kućanstvo ima poteškoća, ili je čak u nemogućnosti, zadovoljiti osnovne potrebe za energijom. Ono najčešće pogađa kućanstva s niskim primanjima. U većini slučajeva to su umirovljenici, nezaposleni, ili oni koji ovise o socijalnoj pomoći. Njihova loša ekonomska situacija je najčešće popraćena s lošom energetskom efikasnošću njihovih domova. Glavna potreba takvih kućanstava je dovoljno topline za zdravlje i onoliko energije koliko je potrebno za normalan život. (reach-energy.eu)

.

Vijesti

Beroš je najavio jeftinije testove za one koji se žele testirati bez liječničke uputnice

cijena testiranja RT-PCR metodom zavodima za javno zdravstvo jest oko 1.500 kuna. Pacijenti koji se testiraju ‘s uputnicom’ ne moraju platiti uslugu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravstva i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Vili Beroš izvijestio je putem Facebooka da će država pokušati osigurati jeftinija cijepljenja za one građane koji se žele testirati na koronavirus, bez obzira što za to ne postoje medicinske indikacije.

“Testiranje na Covid-19 za sve hrvatske građane, kod kojih prema procjenama liječnika postoje indikacije, u potpunosti je besplatno. U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti. On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja”, objavio je Beroš.


Podsjetimo, cijena testiranja RT-PCR metodom zavodima za javno zdravstvo jest oko 1.500 kuna. Pacijenti koji se testiraju “s uputnicom” ne moraju platiti uslugu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP