Gdje predati stanje brojila? Gdje predati očitanje struje?
foto: BigStock

Tko će od listopada dobivati bonove za energente?

Autor: • 27. 08. 2015. • Vijesti1955 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Vlada će godišnje izdvojiti 170 milijuna kuna za pomoć građanima koji su ugroženi energetskim siromaštvom, no cijenu će zapravo platiti HEP, GEN i RW. Te bi tvrke, prema riječima ministrice socijale Milanke Opačić trebale u proračun uplaćivati 2 lipe po prodanom kWh, a Vlada će ih proslijediti centrima za socijalnu skrb.

Oni će ga pak uplaćivati isporučitelju čiji je potrošač korisnik zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine i koji je dobio status ugroženog potrošača. Propisivat će to uredba koja se pred Vladom treba naći u četvrtak.HEP, najavila je Opačić, neće dizati cijene, a za ostale dvije tvrtke se još traži model kompenzacije. Projekt će krenuti 1. listopada na način da će siromašnima biti dodijeljivani mjesečni bonovi u vrijednosti 200 kuna kojima će moći platiti energente po svom izboru.

 

Što je to energetsko siromaštvo?

Energetski siromaštvo predstavlja situaciju u kojoj kućanstvo ima poteškoća, ili je čak u nemogućnosti, zadovoljiti osnovne potrebe za energijom. Ono najčešće pogađa kućanstva s niskim primanjima. U većini slučajeva to su umirovljenici, nezaposleni, ili oni koji ovise o socijalnoj pomoći. Njihova loša ekonomska situacija je najčešće popraćena s lošom energetskom efikasnošću njihovih domova. Glavna potreba takvih kućanstava je dovoljno topline za zdravlje i onoliko energije koliko je potrebno za normalan život. (reach-energy.eu)

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.