Prati nas

Stil i ljepota

6 savjeta za mlađi izgled – koji ne funkcioniraju!

Mnogo je savjeta kako što duže izgledati što mlađe. No istina je da od starenja nema bježanja, niti bi ga zapravo trebalo biti. Čudesne kreme, trikovi i vježbe većinom nisu učinkovite. Osim, naravno, u stanjivanju vašeg novčanika. Pa razbijmo nekoliko uobičajenih mitova…

Objavljeno

|

Kako biti mlađa?
Ilustracija (foto: BigStock)

Kad dođemo u određenu dob, većina nas će se pogledati u ogledali i zapitati: Mogu li nešto učiniti da izgledam mlađe? Isprobat ćemo sve što nam dođe pod ruku: losione, kreme, ulja. No, funkcioniraju li sva ta sredstva? Novinari portala Grandparents.com zamolili su dermatologinju Patriciju Farris da prokomentira najuobičajenije recepte protiv starenja da bismo bolje razlikovati istinu od fikcije:

Mit: Hidratantne kreme sprječavaju nastanak bora

Zašto to nije istina? Nanesemo kremu i očekujemo da izbriše bore. No to nije ono što hidratantne kreme rade. Samo jedna vrsta krema doista sprječava bore – krema za sunčanje, odnosno krema s visokim zaštitnim faktorom. Neke hidratizirajuće kreme čine bore manje vidljivima, dok druge nemaju baš nikakav učinak. Ono što one mogu je smanjiti vidljivost bora jer jako hidratiziraju kožu. Što se pak krema za sunčanje tiče, najbolje je koristiti one s faktorom zaštite 30 ili više. Također, nanošenje kreme treba ponavljati nekoliko puta dnevno tijekom čitave godine, čak i onda kad nije jako sunčano.

Mit: Šminka vas štiti od sunca

Zašto to nije istina? Kao prvo, ako mislite da sloj tekućeg pudera, pudera u kamenu ili prahu te sjenilo, pružaju učinkovitu zaštitu od sunca, u krivu ste. U uobičajenoj šminki nema ničega što bi vas zaštitilo od sunca. Čak i ako koristite puder sa zaštitnim faktorom, na sve dijelove lica ne nanosite jednak sloj. Kako biste doista zaštitili lice od sunca, obilno nanesite kremu za sunčanje prije nego se našminkate.

Mit: Što je preparat skuplji, to je i bolji!

Zašto to nije istina? Ne radi se o cijeni, već o tome da iza preparata moraju stajati ozbiljna znanstvena istraživanja. Naime, proizvodi koji su ozbiljno klinički testirani, obično su daleko bolji od onih koji to nisu. No jesu li ti proizvodi i skuplji? Ponekad, ali ne uvijek. Mnogu jeftini proizvodi su dobri. Držite se provjerenih proizvođača koji svoje proizvode temelje na zdravstvenim istraživanjima. Također, obratite pažnju na sastojke. Ako ne znate što kupiti, posavjetujte se sa svojim dermatologom koji će vam preporučiti koji sastojci i formule najbolje odgovaraju vašem tipu kože.

Mit: Vježbanje lica smanjit će vam bore

Zašto to nije istina? Proguglajte izraz ‘gimnastika lica’ i pronaći ćete silne stranice s opisima vježbi koje navodno pomažu koži vašeg lica. No istina je da ta facijalna gimnastika uopće ne pomaže. Iako bi trebala učvrstiti mišiće lica i zategnuti kožu, ne postoji niti jedno istraživanje koje bi potkrijepilo ovu tvrdnju. Gravitacija, genetika, sunce, pušenje, stres, manjak tjelovježbe i sna – sve to pridonosi ubrzanom starenju lica. Da razgibavanje lica doista funkcionira, imali bismo manje bora već samim time što žvačemo hranu. No to ipak nije tako.

Mit: Što više proizvoda koristiš, tim bolje.

Zašto to nije istina? Ne radi se o tome koliko preparata koristite, već da odaberete one koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože. Ako vam je koža masnija, više krema i losiona može samo još dodatno pojačati masni i sjajni izgled vaše kože. Jednostavni tretmani za kožu imaju sasvim dobar učinak i lakše ih je slijediti. Ukratko, ono što vam treba je zaštita od sunca preko dana, i neka dobra hranjiva krema preko noći. Jedini slučaj kad je više doista i bolje je u slučaju nanošenja kreme za zaštitu od sunca.

Mit: S puno šminke izgledat ćete mlađe

Zašto to nije istina? Ništa toliko ne naglašava bore kao jak make-up. Umjesto teške šminke, odaberite lagani puder i nježnije boje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.