Prati nas

Mozaik

Poštujte zakon

Mjesta na kojima je i službeno zabranjeno umrijeti

U sedam svjetskih gradova vlasti su zabranile stanovnicima da umiru, a razlozi su različiti. Francuska i Italija su vodeće zemlje kada se radi o zabrani umiranja.

Objavljeno

|

Kako je najbolje umrijeti?
foto: BigStock

U sedam svjetskih gradova vlasti su zabranile stanovnicima da umiru, a razlozi su različiti – od nedostatka grobnih mjesta do nepogodne klime za “razgrađivanje leševa”, javlja SRNA . Tako su Francuska i Italija vodeće zemlje kada se radi o “zabrani umiranja”. Budući da na grobljima više nema mjesta za ukop, zabrana je jedini način da se izbjegnu neugodne situacije.

U talijskom gradiću Sellia gradonačelnik je donio uredbu po kojoj svo stanovništvo “mora biti zdravo”!? U gradiću živi 537 stanovnika, a većina ima više od 65 godina zbog čega bi njihovo umiranje moglo ubiti grad.


Zanimljivo je da su u Falciano del Massico, sa 3.700 stanovnika, vlasti zakonom zabranile smrt kako bi potaknule susjedni gradić da podijeli svoje groblje s njima?!

U francuskom Konou jedino zemljište koje je moglo poslužiti za ukop umrlih i proširenje bilo je u blizini vojne avio-baze. Ministar obrane protivio se odluci da se na tom zemljištu izgradi groblje, pa je gradonačelnik donio odluku da je umiranje “ilegalno za svakoga tko nema vlastito mjesto za ukop”.

Vlasti gradića Sarpourenx u Francuskoj također su zabranile ljudima da umiru i zaprijetile da će “prestupnici biti kažnjeni”?! Ipak, gradonačelnik je kasnije povukao tu odredbu.

U brazilskoj Biritibi vlasti su se suočile s nedostatkom mjesta za ukop, pa je i tamo jednostavno smrt “zabranjena”. Naime, Katolička crkva protivi se kremiranju, a u gradiću više nema mjesta za ukop.

U španskom Lanjaronu vlasti su se takođe suočile s nedostatkom mjesta za ukop. Zato su zabranile stanovnicima da umiru dok općinski službenici ne nađu mjesto na kojem će se izgraditi novo groblje. Gradonačelnik je poručio sugrađanima da se “pobrinu za svoje zdravlje kako ne bi umrli prije nego što gradske vlasti pronađu pogodno zemljište za ukope”.

U norveškom Longyearbyenu, rudarskom gradiću, jednom od najsjevernijih mjesta na svijetu, otkriveno je da se tijela na lokalnom groblju ne “razgrađuju”, pa je grad zabranio nove pokope.

.

Show

Matija Vuica proslavila 61. rođendan objavom fotografije iz gimnazijskih dana

Vuica je rođena 19. srpnja 1958. godine u Metkoviću. Pjevačku karijeru započela je sa grupom Trotakt projekt 1981. godine. Alternativni rock novovalnog prizvuka kojeg je sastav njegovao, te poseban imidž, svrstao ih je u kultne sastave 1980-ih godina.

Objavljeno

|

Autor

Pjevačica i modna kreatorica Matija Vuica proslavila je 61. rođendan. Tim povodom na Instagramu je objavila niz fotografija iz mladosti, među kojima je najzanimljivija ona iz gimnazijskih dana.

“Za današnji dan odabrala sam fotke iz različitih perioda zivota; neke stare, koje pričaju o meni. Vecinu je snimio moj dragi prijatelj Igor cc Kelčec prateci nasu glazbenu karijeru”, napisala je Vujica dodajući da je neke fotografije snimio i pokojni izdavač Nacionala Ivo Pukanić. “I jedna gimnazijska. Ima ih na tisuće, al’ za ovaj datum, ove godine neka budu ovi autori koji su mi puno značili u vremenu kad nije bilo društvenih mreža.”


Vuica je rođena 19. srpnja 1958. godine u Metkoviću. Pjevačku karijeru započela je sa grupom Trotakt projekt 1981. godine. Alternativni rock novovalnog prizvuka kojeg je sastav njegovao, te poseban imidž, svrstao ih je u kultne sastave 1980-ih godina. Poslije će grupa promjeniti ime u Gracia, čiju okosnicu do danas čine Matija Vuica i njen životni partner Jurica Popović.

Mtija Vuica u gimnazijskim danima (foto: M. Vuica/Instagram)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP