Prati nas

Kuhinja

Orahovac po babinom receptu

Najjednostavnije je ponekad i najbolje. Baba me posavjetovala koliko čega treba staviti na litru alkohola. Pa naravno, ipak to stari ljudi najbolje znaju pa tako donosim i nekoliko korisnih savjeta za pripremu domaćeg orahovca.

Objavljeno

|

Recept za orahovac
foto: Kuzinavanje.com

“Nisam nikada do sada radio ovaj liker, ali za sve postoji prvi puta. Impresionirao me je prošle godine orahovac domaće proizvodnje pa sam razmislio i zaključio da isto mogu napraviti i sam”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Najviše me zbunjuje to što orahovac svatko radi na svoj način, svatko doda nešto svoje i na kraju neki rezultati budu dobri, neki lošiji. Tako sam i s orahovcem imao priliku vidjeti da netko osim nekoliko zrna kave stavlja i limun, cimet u kori ili mahunu vanilije. Naišao sam na par recepata gdje čak ide i klinčić (klinčića je i u jelu previše ako ga se ne stavlja sa nekom mjerom, preuzme cijeli okus jela). Mislim da vrsta rakije sa kojom se radi i nije toliko bitna. Moj orahovac je rađen sa lozovačom dok neki rade i sa šljivovicom.


Najjednostavnije je ponekad i najbolje. Baba me posavjetovala koliko čega treba staviti na litru alkohola. Pa naravno, ipak to stari ljudi najbolje znaju pa tako donosim i nekoliko korisnih savjeta za pripremu domaćeg orahovca.

Orasi moraju biti zdravi i lijepe zelene boje. Najbolji su dok još mladi i dok još sasvim nisu počeli formirati unutarnju koru (ljusku). Prilikom rezanja moraju biti sočni. Poželjno je prilikom rezanja oraha koristiti plastične rukavice,  jer od soka na prstima ostaje jako ružna smeđa boja koja se teško pere.

Odmah nakon dolijevanja rakije u teglu sa orasima, alkohol počinje izvlačiti boju i aromu iz njih. S vremenom će od svijetlo žute do zelene boje tekućina prijeći u sve tamniju i tamniju smeđu boju, a aroma oraha će postajati intenzivnija.

Sastojci

1 l rakije (lozovača, šljivovica i sl.)
12 – 15 oraha
20 dkg šećera
3 – 4 zrna kave

Priprema

Manje orahe prerežite na pola, a veće na četiri dijela. Stavite ih u čistu staklenu posudu . Dodajte šećer, zrna kave i sve zalijte rakijom. Posudu dobro zatvorite i staviti na sunce da stoji 4 do 5 tjedana. Nakon toga liker procijedite, spremite u boce i koristite po želji. Orahovac možete poslužiti hladan uz kockicu leda.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP