Prati nas

Kuhinja

Orahovac po babinom receptu

Najjednostavnije je ponekad i najbolje. Baba me posavjetovala koliko čega treba staviti na litru alkohola. Pa naravno, ipak to stari ljudi najbolje znaju pa tako donosim i nekoliko korisnih savjeta za pripremu domaćeg orahovca.

S. Bura

Objavljeno

|

Recept za orahovac
foto: Kuzinavanje.com

“Nisam nikada do sada radio ovaj liker, ali za sve postoji prvi puta. Impresionirao me je prošle godine orahovac domaće proizvodnje pa sam razmislio i zaključio da isto mogu napraviti i sam”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Najviše me zbunjuje to što orahovac svatko radi na svoj način, svatko doda nešto svoje i na kraju neki rezultati budu dobri, neki lošiji. Tako sam i s orahovcem imao priliku vidjeti da netko osim nekoliko zrna kave stavlja i limun, cimet u kori ili mahunu vanilije. Naišao sam na par recepata gdje čak ide i klinčić (klinčića je i u jelu previše ako ga se ne stavlja sa nekom mjerom, preuzme cijeli okus jela). Mislim da vrsta rakije sa kojom se radi i nije toliko bitna. Moj orahovac je rađen sa lozovačom dok neki rade i sa šljivovicom.


Najjednostavnije je ponekad i najbolje. Baba me posavjetovala koliko čega treba staviti na litru alkohola. Pa naravno, ipak to stari ljudi najbolje znaju pa tako donosim i nekoliko korisnih savjeta za pripremu domaćeg orahovca.

Orasi moraju biti zdravi i lijepe zelene boje. Najbolji su dok još mladi i dok još sasvim nisu počeli formirati unutarnju koru (ljusku). Prilikom rezanja moraju biti sočni. Poželjno je prilikom rezanja oraha koristiti plastične rukavice,  jer od soka na prstima ostaje jako ružna smeđa boja koja se teško pere.

Odmah nakon dolijevanja rakije u teglu sa orasima, alkohol počinje izvlačiti boju i aromu iz njih. S vremenom će od svijetlo žute do zelene boje tekućina prijeći u sve tamniju i tamniju smeđu boju, a aroma oraha će postajati intenzivnija.

Sastojci

1 l rakije (lozovača, šljivovica i sl.)
12 – 15 oraha
20 dkg šećera
3 – 4 zrna kave

Priprema

Manje orahe prerežite na pola, a veće na četiri dijela. Stavite ih u čistu staklenu posudu . Dodajte šećer, zrna kave i sve zalijte rakijom. Posudu dobro zatvorite i staviti na sunce da stoji 4 do 5 tjedana. Nakon toga liker procijedite, spremite u boce i koristite po želji. Orahovac možete poslužiti hladan uz kockicu leda.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP