Prati nas

Kuhinja

Orahovac po babinom receptu

Najjednostavnije je ponekad i najbolje. Baba me posavjetovala koliko čega treba staviti na litru alkohola. Pa naravno, ipak to stari ljudi najbolje znaju pa tako donosim i nekoliko korisnih savjeta za pripremu domaćeg orahovca.

Objavljeno

|

Recept za orahovac
foto: Kuzinavanje.com

“Nisam nikada do sada radio ovaj liker, ali za sve postoji prvi puta. Impresionirao me je prošle godine orahovac domaće proizvodnje pa sam razmislio i zaključio da isto mogu napraviti i sam”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Najviše me zbunjuje to što orahovac svatko radi na svoj način, svatko doda nešto svoje i na kraju neki rezultati budu dobri, neki lošiji. Tako sam i s orahovcem imao priliku vidjeti da netko osim nekoliko zrna kave stavlja i limun, cimet u kori ili mahunu vanilije. Naišao sam na par recepata gdje čak ide i klinčić (klinčića je i u jelu previše ako ga se ne stavlja sa nekom mjerom, preuzme cijeli okus jela). Mislim da vrsta rakije sa kojom se radi i nije toliko bitna. Moj orahovac je rađen sa lozovačom dok neki rade i sa šljivovicom.


Najjednostavnije je ponekad i najbolje. Baba me posavjetovala koliko čega treba staviti na litru alkohola. Pa naravno, ipak to stari ljudi najbolje znaju pa tako donosim i nekoliko korisnih savjeta za pripremu domaćeg orahovca.

Orasi moraju biti zdravi i lijepe zelene boje. Najbolji su dok još mladi i dok još sasvim nisu počeli formirati unutarnju koru (ljusku). Prilikom rezanja moraju biti sočni. Poželjno je prilikom rezanja oraha koristiti plastične rukavice,  jer od soka na prstima ostaje jako ružna smeđa boja koja se teško pere.

Odmah nakon dolijevanja rakije u teglu sa orasima, alkohol počinje izvlačiti boju i aromu iz njih. S vremenom će od svijetlo žute do zelene boje tekućina prijeći u sve tamniju i tamniju smeđu boju, a aroma oraha će postajati intenzivnija.

Sastojci

1 l rakije (lozovača, šljivovica i sl.)
12 – 15 oraha
20 dkg šećera
3 – 4 zrna kave

Priprema

Manje orahe prerežite na pola, a veće na četiri dijela. Stavite ih u čistu staklenu posudu . Dodajte šećer, zrna kave i sve zalijte rakijom. Posudu dobro zatvorite i staviti na sunce da stoji 4 do 5 tjedana. Nakon toga liker procijedite, spremite u boce i koristite po želji. Orahovac možete poslužiti hladan uz kockicu leda.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP