Život u proširenom domaćinstvu
foto: BigStock

Samo trećina starijih misli da trebaju živjeti s djecom

Autor: • 06. 10. 2015. • Aktivno starenje, Kolaž1491 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Prije nekoliko desetljeća osobito u manjim mjestima gotovo je bila sramota smjestiti stare roditelje u umirovljenički dom, a nepoželjna nužnost ostaviti ih u obiteljskoj kući i otići u novi dom sa svojom obitelji.  No danas je situacija sasvim drugačija, a život u Hrvatskoj postaje sve sličniji životu u zapadnim zemljama. S time su suglasni i roditelji, ako je suditi prema rezultatima Pilarova barometra hrvatskog društva, istraživanja provedenog na reprezentativnom nacionalnom uzorku.

Tek nešto više od trećine građana smatra da bi starije osobe trebale živjeti s djecom i njihovim obiteljima, gotovo trećina smatra da bi stariji trebali živjeti u umirovljeničkom domu, a 27,2% građana drži da trebaju ostati u samostalnom kućanstvu uz kućnu njegu ako im je potrebna.„Za starije osobe možda je najbolje da, dok mogu, ostanu živjeti u svom kućanstvu uz izvaninstitucionalnu pomoć u kući jer je seljenje za njih stres, a u dom bi bilo najbolje da idu dok su zdravi i dok se još mogu dobro prilagoditi. Ako ih selite kad su teško bolesni, to je za njih stresno i teško se prilagode na dom“, ispričala je za Večernji list sociologinja dr. Sonja Podgorelec.

„I u manjim sredinama u kojima su obiteljske veze čvršće nego u gradovima pokazala su da roditelji više ne očekuju da djeca ostanu živjeti s njima, ali i dalje od njih očekuju najveću pomoć, ponajviše emotivno skrb“, kaže sociologinja.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.