Prati nas

Mozaik

8 znakova da je vaše dijete odabralo pravog bračnog partnera

Svaki roditelj svojem djetetu želi sreću, a ona je usko povezana s odabirom bračnog partnera. Je li vaše dijete dobro izabralo? Doživljavate li njenog/njegovog bračnog druga kao svoje dijete ili mislite da se moglo i bolje i bolje odabrati?

Silvija Novak

Objavljeno

|

Ne volim snahu. Ne volim zeta.
foto: BigStock

‘Ma što samo vidi u njemu?’, sigurno se pitate gledajući odabranika svoje kćeri koji se smije kao hijena. ‘Mislio sam da će odabrati nekog organiziranijeg, nekog poput mene’, razmišljate gledajući sinovljevu suprugu koja nikako da se uhvati u koštac s pospremanjem doma. To su sve uobičajena pitanja ako ste roditelj. No i potpuno nevažna. Jedino važno kad se radi o odabraniku ili odabranici vašeg djeteta je to da su sretni i da imaju čvrsto partnerstvo i povjerenje jedno u drugo, piše Huffington Post.

Prema psihoterapeutkinji Lisi Brooke Kift koja se profesionalno bavi obiteljskim i bračnim odnosima, postoji nekoliko pouzdanih znakova da je vaše dijete dobro odabralo. Evo koji su to znaci:


1. Smije se s njim/njom

Smijeh, kaže Laughter, ne samo da osigurava dobru razinu endorfina, nego je i dobro sredstvo za smanjivanje napetosti. Također, naglašava zaigranu stranu osobe što učvršćuje vezu. Ljudi koji sami sebe shvaćaju preozbiljno pokušaje humora vide kao napad na sebe pa eksplodiraju ili se povlače u sebe, a niti jedno niti drugo nije dobro za rješavanje konflikata.

2. Surađuju i nitko od njih nije ni žrtva ni diktator

Suradnja u braku ne znači nužno da se sve obaveze dijele točno napola, već prije zajednički napor da se svaki partner uključi onoliko koliko je u danom trenutku potrebno. Nitko se ne bi trebao osjećati pretjerano zaposlen, niti besposlen. Svatko bi trebao uvijek biti spreman pomoći onom drugom oko brige za dijete, plaćanja računa, pranja rublja i slično.

3. Imaju zajednički život, ali svatko od njih ima i svoj zasebni život

Dobro izbalansiran život s dovoljno zajedničkog vremena, ali i dovoljno vremena za samoga sebe, ključan je za sretan brak. Dobri partneri možemo biti tek onda kad smo zadovoljni sami sa sobom. Pa što ako jedan od partnera voli čitanje, a drugi voli sport? U emocionalno stabilnom braku, svaki od partnera trebao bi biti u mogućnosti slijediti svoje strasti i interese bez straha da će tako narušiti zajedništvo i poštujući interese onog drugog.

4. Može ga/ju se držati za riječ

Ako obećate da ćete u subotu voditi djecu u kino, to onda morate i napraviti. Čak i ako je u isto vrijeme neka dobra utakmica na televiziji. Također, ako jedan od partnera obeća da više neće koristiti kreditnu karticu, onda to obećanje mora i održati. Jednostavno, partneri se moraju pouzdati jedno u drugo i moraju si moći vjerovati. Ako jedan drugoga iznevjere, počinju problemi koji nagrizaju samu kralježnicu braka.

5. Razumije važnost iskrene i otvorene komunikacije

Nisu svi još u djetinjstvu naučili kako riješiti razmirice ili kako pažljivo slušati i biti empatičan. No supružnik koji ima te kvalitete – ili ih je spreman uvježbati – svakako je pobjednik. Loša komunikacija u kombinaciji s agresijom, kritiziranjem, nabacivanjem kamenja i slično, može biti razlog raspada braka. Naposlijetko, ako par ne može međusobno razgovarati, kako će biti sposobni proći kroz izazove koje pred njih stavlja zajednički život?

6. Podržava snove i želje onog drugog

On nju podržava ako se želi vratiti u školu, pa čak i ako to znači da će morati preuzeti veću brigu o djeci. Ona pak njega podržava u novom poslu kojeg pokušava postaviti na noge i ne prigovara ako on zbog toga dođe kasno kući. Drugim riječima, dobri se supružnici ne podržavaju samo riječima, već i djelima.

7. Ne odustaje baš lako

Kad nastupe teška vremena, ne dižu se ruke već na prve naznake problema. Solidan i čvrst supružnik vidi potencijal u vezi i općenito na brak gleda kao na nešto za što se valja boriti. Supružnik koji prijeti odlaskom već na prve naznake poteškoća nije ništa drugo nego emotivni ucjenjivač čije su komunikacijeske vještine vrlo ograničene.

8. Oni su međusobno i prijatelji, a ne samo supružnici

Fizička privlačnost može potaknuti iskre, dobri prihodi također su plus, no na kraju dana čvrsti brakovi su temeljeni na iskrenom prijateljstvu. Ona mu je doista draga i on je drag njoj. Kad su zajedno, dobro se zabavljaju. I kao u svoakom dobrom prijateljstvu, međusobno se poštuju.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP