Prati nas

Vijesti

Ovako spriječite eventualnu krađu glasova

Profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta upozorio je na veliki problem koji može rezultirati krađom na predstojećim parlamentarnim izborima u slučaju kad birači zaokruže kandidata s određene liste

Objavljeno

|

Krađa glasova na biralištima
foto. BigStock

Novina ovih parlamentarnih izbora jest preferencijalno glasovanje s kojim su se hrvatski građani već dva puta susreli, ali na biralištima za Europski parlament. Iskustvo je, objasnio je predsjednik vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva, Branko Hrvatin, pokazalo da takav način glasovanja nije zbunio birače.

„Tada je nevažećih listića bilo nešto više, ali su bili orijentirani prema političkim porukama koje su birači slali putem listića. Već je u drugom glasovanju za Europski parlament tih listića bilo puno manja“, izjavio je Hrvatin za RTL.

Kako najispravnije glasati?

Kada glasač dobije glasački list, trebao bi zaokružiti redni broj ispred naziva liste koju odabire. Ako glasač želi dati prednost ili preferencijalni glas nekome od kandidata s te liste, tada će zaokružiti i redni broj ispred imena tog kandidata.

Što ako birač zaokruži samo broj liste?

Tada će glas dobiti lista, a niti jedan kandidat ne dobiva preferencijalni glas.

Što ako birač zaokruži samo broj ispred imena kandidata?

Glas odlazi listi na kojoj se kandidat nalazi, a preferencijalni glas ide kandidatu čiji je broj zaokružen.

Što ako birač zaokruži broj liste i broj kandidata koji se nalazi na drugoj listi?

U tom slučaju preferencijalni glas ne vrijedi, a glas odlazi zaokruženoj listi.

Jesu li moguće prevare?

Profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozorio je u razgovoru za Tportal na veliki problem koji može rezultirati krađom na predstojećim parlamentarnim izborima u slučaju kad birači zaokruže kandidata s određene liste, ali ne i redni broj ispred te liste. Takvi glasački listići bit će važeći – računat će se kao glas za kandidata i za listu – ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada a listić se boduje u korist zaokružene liste.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.